Kokemuksia arvonalentamisen vaikutuksesta verotukseen?

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
MinäOy
Viestit: 17
Liittynyt: 12 Helmi 2020, 13:35

Kokemuksia arvonalentamisen vaikutuksesta verotukseen?

Viesti Kirjoittaja MinäOy »

Moi,

Pyöritän oman yhden hengen OY:n kirjanpitoa ja törmäsin tässä veroilmoitusta tehdessä kinkkiseen tilanteeseen. Olen vuoden mittaan ostanut yritykselleni osakkeita Nordnetistä pitkäaikaista passiivista säilytystä varten ja kirjannut ne pysyviin vastaaviin. Osakkeiden arvo on vuoden mittaan laskenut ja tilinpäätösvaiheessa tuli esille, että kirjanpitolain ohjeiden mukaisesti näiden osakkeiden arvoa voisi olla syytä kirjata alas myös kirjanpidossa tilinpäätöstä varten (käytännössä vastaamaan nykyistä arvoa, jonka myymällä niistä saisi).

Tämä johtaa kuitenkin tuloverotuksessa ongelmatilanteeseen, sillä verottajan ohjeiden mukaan kirjanpidollista arvonalentumista ei voi vähentää verotuksessa ellei arvonalentuminen ole lopullinen (osakkeet myyty pois tai konkurssi) ja näinollen syntyy ristiriita siitä mitä kirjanpito sanoo osakkeiden arvon olevan ja mikä niiden "oikea" arvo on verotuksessa.

Tutkin asiaa ja ainoat ratkaisut tuntuivat olevan: A) Vältä tilanne myymällä arvoa menettäneet osakkeet pois, B) Älä tee arvonalennusta kirjanpitoon (sallittavaa, jos voi perustella arvonalentumisen olevan tilapäinen) tai C) Pidä kirjanpidosta irrallista exceliä osakkeiden verotuksellisesta arvosta aina siihen asti kunnes myyt osakkeet.

Oletteko törmänneet vastaavaan tilanteeseen? Jos niin, miten olette ratkaisseet ongelman? Olisi kiinnostavaa etenkin kuulla kirjanpidon ammattilaisten kokemuksia tästä. Näin yksinyrittäjänä ja kirjanpitoa "harrastavana" tämä on ollut kyllä todella turhauttava tilanne ja olisi kyllä osakkeet jääneet ostamatta jos olisin tiennyt tällaisesta.

P.S. Tässä aihetta käsittelevä tuore gradu: https://osuva.uwasa.fi/handle/10024/14673. Tämän pohjalta itse pitkälti keräsin tietämystä aiheesta.