Rakennuksen korjauskulut taseen ulkopuolisesta omaisuudesta ym.

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Jou
Viestit: 7
Liittynyt: 04 Tammi 2020, 01:03

Rakennuksen korjauskulut taseen ulkopuolisesta omaisuudesta ym.

Viesti Kirjoittaja Jou »

Toiminimiyrittäjällä, joka harjoittaa yritystoimintaa mm. esittävän taiteen saralla (keikkailee sekä on tehnyt cd -levyn, jota myy itse eteenpäin) on mm. kesäkahvilatoimintaa omassa pihapiirissään. Tätä varten hän on remontoinut pihassa tyhjillään olevaa rakennusta. Yleisesti ottaen vähennettävistä kuluista säädetään: Vähennyskelpoisia ovat tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot ja menetykset (EVL 7 §). Rakennusta käytetään kuitenkin yrittään arvio mukaan alle 50 % yrityskäytössä, jonka vuoksi rakennusta ei ole toistaiseksi siirretty yrityksen käyttöomaisuudeksi yrityksen taseeseen.


Remonttikulut


Eli miten remonttikulujen kohdalla tällaisessa tapauksessa menetellään:


- Voiko rakennuksen remonttiin liittyvä kuluja vähentää, jos rakennusta ei ole kirjattu yrityksen taseeseen?


- Korjauskuluthan saa yleensä vähentää vuosikuluina, mutta perusparannusmenot pitäisi aktivoida taseeseen rakennuksen tasearvoa kasvatten. Nämä perusparannuskulut voi sitten vähentää vaikutusaikanaan rakennuksesta tehtävien vuosipoistojen yhteydessä. Voiko perusparannuskuluja vähentää jollain tavoin (joko taseen kautta tai vuosikuluina), jos rakennusta ei ole kirjattu yrityksen taseeseen?


Navetan ja eläinten kulut


Yrittäjällä on kotieläimiä (mm. lampaita, aaseja, vuohia). Kesäisin yrittäjällä on kesäkahvilan yhteydessä kotieläinpiha. Lisäksi satunaisesti yrittäjällä käy päiväkoti- sekä muita ryhmiä vierailemassa, jotka pääsevät samalla tutustumaan eläimiin. Yrittäjä laskuttaa näistä vierailuista ryhmiä. Yrittäjä on jonkin verran myös korjannut/kunnostanut navettaa, jossa eläimet ovat.

- Missä määrin näitä korjauskuluja voi kirjata yrityksen kuluiksi, kun navettaa ei kuitenkaan ole siirretty yrityksen käyttöomaisuudeksi yrityksen taseeseen?

- Entä missä määrin eläimistä aiheutuneita muita kuluja (eläinten ruoka ja terveydenhoito) voi kirjata yrityksen kuluiksi?

- Pitäisikö eläimet siirtää yrityksen taseeseen yrityksen käyttöomaisuudeksi, jotta näiden kulujen vähentäminen olisi mahdollista?

Parkkipaikan rakentamisesta aiheutuneet kulut


Yrittäjä on laajentanut pihassa ollutta parkkipaikkaa kesäkahvilaa varten.

- Pitäisikö parkkipaikan maa-alue siirtää yrityksen käyttöomaisuudeksi, jotta parkkipaikan rakentamiskulut voisi vähentää yrityksen kuluina? Kyseessä on kuitenkin pitkävaikutteinen investointi, joten vuosikuluina näitä ei varmaankaan voi vähentää, joten ne pitäisi aktivoida taseeseen ja vähentää vuosipoistoina vaikutusaikanaan. Mutta voiko näitä parkkipaikan rakennuskuluja aktivoida taseeseen, jollei ensin siirrä parkkipaikan maa-aluetta yrityksen käyttöomaisuudeksi yrityksen taseeseen.