Koulumaksut vähennyksiin?

Apua yritysten perustamista suunnitteleville.
HE-RA
Viestit: 1
Liittynyt: 20 Tammi 2022, 09:05

Koulumaksut vähennyksiin?

Viesti Kirjoittaja HE-RA »

Morjens!

Nyt tarvis apua. Olen loppusuoralla hierojan opinnoissa ja koulumaksu (2500€) pitäisi maksaa. Saako koulumaksua laitettua mihinkään vähennyksiin, poistoihin tms? Yritystä ei vielä ole, laitan joko y-tunnuksen tai alan tehdä laskutuspalvelun kautta. Sivutoimisena teen aluksi.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Koulumaksut vähennyksiin?

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Jos yritystä ei ole, voidaan koulutusmenoja tietyiltä osin vähentää tulonhankkimismenona henkilökohtaisessa verotuksessa. Tulonhankkimismenona voi vähentää sellaisia koulutuskuluja, jotka ovat tarpeen työn vaatiman ammattitaidon säilyttämiseksi ja ylläpitämiseksi. Sellaiset koulutusmenot eivät siis olisi vähennyskelposia, joita ei tarvita nykyisessä työssä eikä koskaan sellaiset koulutusmenot jotka tähväävät peruskoulutukseen tai ammattiin, vaikka niitä tarvittaisiin nykyisessä työssä.

Tulonhankkimismenoista erillinen asian on sitten TVL 69 b § mukainen työnantajan kustantama koulutus. "Veronalaista tuloa ei synny työnantajan kustantamasta työntekijän koulutuksesta, joka tapahtuu työnantajan tai samaan konserniin kuuluvan työnantajan intressissä."

Veronalaista tuloa siis synny, jos työnantaja kustantaa koulutusta, joka tapahtuu työnantajan intressissa. Tämä koskee ymmärtääkseni myös ammattiin tähtäävää koulutusta. Koska kyse on siis työnantajan kustantamasta koulutuksesta, ei tätä pykälää sovelleta liikkeen- tai ammatinharjoittajiin, vaan heidän vähennysoikeus määräytyy yleisten säännösten mukaan. Sen sijaan esim osakeyhtiössä työskentelevä omistajayrittäjä voisi kustantaa oman, työnantajan intressissä tapahtuva koulutuksen.
Vastaa Viestiin