Konserniavustus Ky:llekin?

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Rutker72
Viestit: 33
Liittynyt: 09 Maalis 2014, 08:05

Konserniavustus Ky:llekin?

Viesti Kirjoittaja Rutker72 »

Osakeyhtiö tai osuuskunta voi KonsAvL 2 §:n 1 momentin mukaan antaa toiselle osakeyhtiölle tai osuuskunnalle konserniavustuksen, jos sekä konserniavustuksen antajan että saajan verotuksessa sovelletaan elinkeinotulon verottamisesta annettua lakia (EVL, elinkeinoverolaki).

Osakeyhtiö A on kommandiittiyhtiö B:n vastuunalainen yhtiömies.

Rinnastetaankohan kommandiittiyhtiö laissa mainittuun "osakeyhtiöön tai osuuskuntaan" konserniavustuksessa?

On epätavallista että Oy on Ky:n vastuunalainen yhtiömies eikä sitä varmaan sen takia ole mainittu laissa.
myokymia
Viestit: 771
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Konserniavustus Ky:llekin?

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Ei rinnasteta.

Verohallinnon konserniavustusohjeesta:

"KonsAvL:a sovelletaan osakeyhtiöihin ja osuuskuntiin (KonsAvL 3 §:n 1 momentti) lukuun ottamatta EVL:ssa tarkoitettua talletuspankkia, luotto-, vakuutus- tai eläkelaitosta (KonsAvL 7 §:n 3 kohta). Avustuksen antajana tai saajana ei siten voi olla muu yhteisö tai henkilöyhtiö.

Lisäksi KonsAvL:a sovelletaan sellaiseen TVL 9 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuun yleisesti verovelvolliseen ulkomaiseen yhteisöön, joka rinnastuu TVL 3 §:n 4 kohdassa tarkoitettuun osakeyhtiöön tai osuuskuntaan.

--
Koska KonsAvL 7 § 3 kohta koskee vain konserniavustuksen antajaa ja saajaa, voidaan myös osakeyhtiö- ja osuuskuntamuotoisten talletuspankkien sekä luotto-, vakuutus- ja eläkelaitosten omistusosuudet ottaa huomioon epäsuoran omistussuhteen muodostumista arvioitaessa. Passiivisessa roolissa olevien omistajien tulee kuitenkin olla osakeyhtiöitä tai osuuskuntia. Siten esimerkiksi henkilöyhtiöiden omistuksia ei voida ottaa huomioon konserniavustuksen antajan ja saajan välisessä omistusketjussa.

--

Kun toiminimi tai henkilöyhtiö muutetaan osakeyhtiöksi, osakeyhtiötä edeltävän verovelvollisen tai yhtymän verovuoden katsotaan päättyvän osakeyhtiön merkitsemiseen kaupparekisteriin (TVL 24 § 5 momentti). Siten osakeyhtiön verovuoteen ei sisälly aiemmassa yritysmuodossa toimittua aikaa. Tämän vuoksi on mahdollista, että toimintamuotonsa osakeyhtiöksi muuttanut verovelvollinen ja sen emo- tai tytäryhteisö voivat antaa toisilleen konsernisavustusta heti osakeyhtiön ensimmäisenä verovuotena.
"
Rutker72
Viestit: 33
Liittynyt: 09 Maalis 2014, 08:05

Re: Konserniavustus Ky:llekin?

Viesti Kirjoittaja Rutker72 »

Suuri kiitos!
Vastaa Viestiin