As Oy:n virheet taseen vastaavaa ja vastattavaa puolellea

Kaikki tuloslaskelmaan ja taseeseen liittyvät keskustelut ja kysymykset.
MinniHiiri
Viestit: 1
Liittynyt: 19 Helmi 2017, 14:59

As Oy:n virheet taseen vastaavaa ja vastattavaa puolellea

Viesti Kirjoittaja MinniHiiri »

Hei
Olen saanut toiminnantarkastukseen As Oy:n tilinpäätöksen jossa taseen vastaavaa ja vastattavaaa puolella on pienet erot tonttirahastossa sekä osakepääomassa vs. tontti ja rakennukset. Eikö luvut pitäisi kuitenkin olla samat vastaavaa ja vastattavaa puolella.
Ero on ollut alusta asti, joten en tiedä miten erotus on saatu tehtyä. Samoin jos halutaan tarkistaa mitkä oikeat luvut ovat ylipäänsä ovat, mistä luvut tarkistetaa; verottajalta maapohjan verotusarvo ja osakepääoma kaupparekisteristä?
Savon Jussi
Viestit: 405
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: As Oy:n virheet taseen vastaavaa ja vastattavaa puolellea

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Mikäli rakennuksista on tehty poistoja, ei luvut voi olla yhtäsuuret.
TRN
Viestit: 81
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: As Oy:n virheet taseen vastaavaa ja vastattavaa puolellea

Viesti Kirjoittaja TRN »

Kirjanpidon/taseen kaavan mukaan vastaavaa ja vastattavaa kokonaissummien pitää täsmätä, mutta ei yksittäisten tilien. Vastaavaa = vastattavaa, ja vastattavaa = vieras pääoma (velat) + oma pääoma, ja oma pääoma = pääoma + tulot - menot - osingot.
Perusmatti
Viestit: 1
Liittynyt: 15 Marras 2021, 17:56

Re: As Oy:n virheet taseen vastaavaa ja vastattavaa puolellea

Viesti Kirjoittaja Perusmatti »

Tätä vanhaa viestiä lainatakseni kysyn mistä saisi tiedon mitkä ovat as oy:n tasearvot maapohjalle, liittymille ja rakennuksille ja rakennelmille, jos tämä alkuperäinen tieto on kadonnut tai aiemmat tilinpäätökset ovat tuhoutuneet?
myokymia
Viestit: 771
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: As Oy:n virheet taseen vastaavaa ja vastattavaa puolellea

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Perusmatti kirjoitti: 15 Marras 2021, 18:01 Tätä vanhaa viestiä lainatakseni kysyn mistä saisi tiedon mitkä ovat as oy:n tasearvot maapohjalle, liittymille ja rakennuksille ja rakennelmille, jos tämä alkuperäinen tieto on kadonnut tai aiemmat tilinpäätökset ovat tuhoutuneet?
Ei ole olemassa yhtä "oikeaa" arvoa, mutta alun perin maapohja, liittymä ja rakennukset on kirjattu hankintahintaansa, eli siihen hintaa mihin yhtiö on ne hankkinut. Lähtökohtaisesti maapohjan tai liittymien kirjanpitoarvo pysyy muuttumattomana, koska niihin ei kohdisteta poistoja eikä yleensä muitakaan arvonmuutoksia. Rakennuksiin ja rakennelmiin sen sijaan voidaan tehdä poistoja ja lisäksi jos on tehty perusparannuksia, rakennusten arvo voi myös lisääntyä.

Kirjanpitolaki määrittää tasejatkuvuuden yleiseksi tilinpäätösperiaatteeksi. Uuden tilikauden tilinavauksen tulee perustua edellisen tilikauden tilinpäätökseen, ja koska tilinpäätöksen tulee säilyttää 10 vuotta tilikauden päättymisestä, voi jostain yrittää taseen muiden lukujen perusteella päätellä mikä rakennusten arvo olisi ollut. Jos mitään tilinpäätöksiä ei ole, on kirjanpitolakia rikottu.
Vastaa Viestiin