Eläkevakuutusmaksuvelka tilinpäätöksessä

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
Tili-iita
Viestit: 7
Liittynyt: 03 Helmi 2020, 23:46

Eläkevakuutusmaksuvelka tilinpäätöksessä

Viesti Kirjoittaja Tili-iita »

Hei,

apua kyselisin kokeneemmilta.

Tulorekisteri-ilmoituksiin liittyvien haasteiden vuoksi asiakkaan palkkatiedot tulorekisterissä ovat puutteellisia. Tästä johtuen mm. Keva on laskuttanut liian vähän palkkaperusteista eläkevakuutusmaksua. Palkoista kirjanpitoon siirtyneen tiedon mukaan yrityksellä olisi 1 meur eläkevakuutusmaksuvelkaa pvm:llä 31.12.2019. Joulukuussa eläkevakatuusmaksuvelkaa on kirjattu 800 teur ja tammikuussa tullut Kevalta joulukuuta koskeva lasku on 700 teur.

Muilla asiakkailla on kirjannut velan loppulaskun mukaisesti, mutta siellä erot eivät ole olleet läheskään noin suuria. Mietin laittavani joulukuussa kirjatun KuEL:in 800 teur velaksi, mutta loppujen lopuksi kun korjaukset ollaan saatu tehtyä tulorekisteriin ja sieltä uivat Kevaan, maksettavaa tulee kuitenkin tuo 1 meur joka koskee vuotta 2019.

Minkä tiedon perusteella kirjaisit tilinpäätökseen eläkevakuutusmaksuvelan?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Eläkevakuutusmaksuvelka tilinpäätöksessä

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Tilinpäätöksessä tulee näkyä eläkevelan todellinen määrä, eli tässä tapauksessa 1 meur. Eläkevakuutuksen, samoin kuin muut palkkoihin liittyvät vakuutukset kirjaan tilinpäätökseen velaksi yleensä ihan oman laskelman perusteella, koska lopulliset laskut voivat tulla hyvinkin pitkän ajan kuluttua.
Tili-iita
Viestit: 7
Liittynyt: 03 Helmi 2020, 23:46

Re: Eläkevakuutusmaksuvelka tilinpäätöksessä

Viesti Kirjoittaja Tili-iita »

Kiitos vastauksesta,

jätin velaksi tuon palkoista tulleen tiedon eläkevakuutusmaksuveloista (1 meur) ja nyt aloin kuitenkin epäilemään niitä.

Sain raportin TVR:n piiriin kuuluvista palkoista ja tuosta palkkasummasta laskin työnantajan palkkaperusteisen eläkevakuutusmaksun 16,85% + uuden työkyvyttömyyseläkevakuutusmaksun 1,45% Sain tulokseksi 900 teur. Onko matematiikka mennyt jotenkin väärin vai onko tuo 900 teur todellinen eläkevakuutusmaksuvelka?

TVR:n alaiset palkat on laskettu vähentämällä koko vuoden palkkasummasta alle 17-vuotiaiden ja yli 65-vuotiaiden palkat, sekä luottamustoimipalkkiot. Eroaako eläkevakuutusmaksun alaiset ansiot tuosta millä tavalla?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Eläkevakuutusmaksuvelka tilinpäätöksessä

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Eläkevakuutusmaksua maksetaan 17-67 vuotiaista työntekijöistä, joten palkkasumma ei välttämättä ole sama kuin TVR:n palkkasumma. Lisäksi jos Tulorekisterissä on virheellisiä ilmoituksia, et voi käyttää TVR:n toimittamaa raporttia, koska se perustuu virheellisiin palkkasummiin, vaan sinun pitää käyttää todellisia palkkoja.

Eläkevakuutusmaksun laskennassa käytettävä prosentti vaihtelee ainakin yksityisellä sektorilla työntekijöiden iän mukaan, joten yhden prosentin käyttäminen johtaa väistämättä virheellisen lopputulokseen, kun pitäisi käyttää todellisia vaihtelevia maksuprosentteja. Eikö eläkemaksuja ja muita sivukuluja ole jaksotettu kuukausittain kuluihin?
Vastaa Viestiin