Oy:n auto osakkaalle

Kaikki autojen ja matkakustannusten kirjanpitokäsittelyyn ja verotukseen liittyvät kysymykset
KebaasiEnska
Viestit: 6
Liittynyt: 30 Tammi 2016, 15:19

Oy:n auto osakkaalle

Viesti Kirjoittaja KebaasiEnska »

Hei,

Osaisiko joku vastata seuraavanlaiseen tilanteeseen:

Oy:n taseessa on auto X jonka tasearvo olisi nyt 18000€. Autosta on rahoitusta jäljellä 21000€.

Osamaksusopimuksen velalliset ovat Oy sekä yhtiön ainoa osakas eli yrittäjä.

Auto on nyt työsuhde-etu, mutta yrittäjä haluaisi siirtää auton itselleen ja maksaa osamaksurahoituksen itse.

Miten tuo käsittely taseessa menee kun rahoituksen velallisia ovat molemmat, yhtiö ja osakas? Voiko auton ja velan vain siirtää pois taseesta? Entä jos näin voi tehdä, niin tuleeko yhtiön kirjata kuitenkin takaus autosta?

Entä jos rahoitussopimus muutetaan siten, että yhtiö poistetaan velallisista ja rahoitus siirtyy täysin osakkaalle?

Mitenkäs jos osakas vain maksaa rahoituksen pois ja jättää auton yhtiön taseeseen? -> Autoetu ilmeisesti pienenee siten, että maksettu osuus vähentää "uushankintahintaa" josta lasketaan sitten tuo autoetu?
sskky.fi/tiedot/6070
Viestit: 65
Liittynyt: 08 Touko 2019, 22:08
Viesti:

Re: Oy:n auto osakkaalle

Viesti Kirjoittaja sskky.fi/tiedot/6070 »

On hyvä erottaa, että osamaksusopimus on sopimus rahoituksesta ja aikanaan kun auto on ostettu, on ollut kyseessä sopimus omistuksesta. Eli tässä on kaksi erillistä liiketapahtumaa.

Tarkista ensin, onko kauppasopimuksessa ja auton rekisteriotteessa auton omistaja Oy, osakkeenomistaja tai molemmat. Sen jälkeen tarkista, onko osamaksusopimuksessa Oy velallinen vai vakuuden antaja sekä osakkeenomistaja velallinen vai vakuudenantaja taikka ovatko molemmat tosiaan velallisia.
Jos Oy omistaa auton, Oy:n tulee myydä auto käypään arvoon osakkeenomistajalle (verotuksellisista, yhtiöoikeudellisista ja kirjanpidollisista syistä). Käypä arvo ei ole tasearvo eikä osamaksurahoituksen velkapääoman arvo vaan tosiaan käypä arvo.
Eri asia on, suostuuko rahoitusyhtiö siirtämään rahoitussopimusta Oy:n vastuulta osakkeenomistajalle, se kannattaa selvittää erikseen ja varmistaa asia ennen auton myyntiä. Samalla on hyvä selvittää mitä rahoitussopimuksessa on sovittu auton luovutuksesta (jos on sovittu).

Mainitsit auton ja velan pois siirtämisestä taseesta: eli jos Oy myy auton osakkeenomistajalle, kirjataan myynti kirjanpitoon. Muutoin ei autoa voi siirtää pois taseesta. Ja jos Oy on ollut velallisena rahoitussopimuksessa, velan siirto pois taseesta edellyttää velan maksua (Oy maksaa velan rahoitusyhtiölle) taikka sekä auton että rahoitussopimuksen luovutusta Oy:ltä osakkeenomistajalle (eli Oy:n näkökulmasta kirjanpidollisesti kyse on auton luovutuksesta = ensimmäinen liiketapahtuma ja velan maksusta = toinen liiketapahtuma, jotka vain tapahtuvat samalla kerralla).

Mainitsit rahoitussopimuksen muuttamisesta: huomaa, että rahoitusspimuksen muutos on vain rahoitussuhteeseen liittyvä muutos eikä auton omistukseen liittyvä muutos.

Jos auto on Oy:n omistama auto ja osakkeenomistaja käyttää autoa, kyseessä on luontoisetuauto.

Jos osakkeenomistaja pelkästään maksaa rahoituksen pois - mistä tässä on kyse Oy:n näkökulmasta? Onko kyse siitä, että osakkeenomistaja on antanut Oy:lle rahalainan, jolla Oy voi maksaa osamaksuvelan pois.

Huomaa, että osakkeenomistaja on oma erillinen juridinen henkilö ja osakeyhtiö on oma erillinen juridinen henkilö. Kirjanpitoa tehdään osakeyhtiölle. Siksi jokainen liiketapahtuma arvioidaan kirjanpidossa osakeyhtiön näkökulmasta.
Vastaa Viestiin