Goodwill:in poisto yrityskaupan jälkeen

Keskustelua pitkäikäisestä kalustosta ja poistoista
KelpoK
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Maalis 2019, 19:26

Goodwill:in poisto yrityskaupan jälkeen

Viesti Kirjoittaja KelpoK »

Onko apuja tilanteeseen jonka edessä voin tässä jossain vaiheessa olla (yrityskauppa, liiketoiminta). Liikearvo on käsittääkseni substanssiarvon (oman varallisuuden) ja kauppahinnan erotus. Pyöreillä ja fiktiivisillä esimerkkiluvuilla vaikka niin että jos myyntihinta on 2Me ja voin itse tuoda yhtiöön omia varoja 1Me edestä, niin tällöin tarvitsen lainaa tuon 1Me ja se on myös kaupassa syntyvä yrityksen liikearvo, eikö?

Nyt jos yritys tekee kauppaa seuraavana tilikautena heti vaikka huippu liiketuloksen 1Me niin kysymys kuuluu, kannattaako yrittäjän tehdä tästä tuloksesta maksimaalinen 1Me suuruinen poisto (eli poistaa liikearvo kokonaan yhdessä vuodessa)? Onko tämä edes mahdollista? Normaalisti tämä liikearvo ilmeisesti jaksotetaan 5 seuraavalle vuodelle 200te suuruiseksi tasapoistoiksi? Kun ajatellaan että uudella yrittäjällä on tuo yrityskauppalaina niskassaan niin hän haluaisi kaiketi poistaa liikearvoa niin paljon niin nopeasti kuin mahdollista. Saahan 1Me (tai vaikka 900te) poistosta paremman veroedun (ts. pystyy maksamaan lainaa enemmän pois kun yhteisöveroa joutuu maksamaan vähemmän) kuin jos käyttää 200te tasapoistoa.

Saako lain mukaan siis liikearvon poiston tehdä yleisesti käytettyä 5 vuotta nopeamminkin jos vaan yrityksen "tuloskunto" sen sallii?

Kiitos Kaikille jo etukäteen hyvistä kommenteista ja vastauksista/infosta!

-KK
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Goodwill:in poisto yrityskaupan jälkeen

Viesti Kirjoittaja myokymia »

KelpoK kirjoitti: 18 Maalis 2019, 20:05 Onko apuja tilanteeseen jonka edessä voin tässä jossain vaiheessa olla (yrityskauppa, liiketoiminta). Liikearvo on käsittääkseni substanssiarvon (oman varallisuuden) ja kauppahinnan erotus. Pyöreillä ja fiktiivisillä esimerkkiluvuilla vaikka niin että jos myyntihinta on 2Me ja voin itse tuoda yhtiöön omia varoja 1Me edestä, niin tällöin tarvitsen lainaa tuon 1Me ja se on myös kaupassa syntyvä yrityksen liikearvo, eikö?
Liikearvo tosiaan yksinkertaistettuna on liiketoiminnan tase-arvon ja kauppahinnan erotus. Kauppahinnan rahoituksella ei kuitenkaan ole merkitystä syntyvään liikearvoon. Tai siis minulle ei tässä nyt avaudu, miksi tuolla lainalla olisi merkitystä liikearvoon? Jos ostetaan liiketoiminta, jossa siirtyy esim varoja 2M arvosta ja velkoja 1M arvosta, olisi liikearvo noiden erotus 1M. Mutta vaikka ostaja rahoittaisi kaiken lainalla, ei tällä olisi merkitystä siirtyvän liiketoiminnan arvoihin. Ehkä tarkempi kuvaus kaupasta avaisi tilannetta minullekin.
KelpoK kirjoitti: 18 Maalis 2019, 20:05Nyt jos yritys tekee kauppaa seuraavana tilikautena heti vaikka huippu liiketuloksen 1Me niin kysymys kuuluu, kannattaako yrittäjän tehdä tästä tuloksesta maksimaalinen 1Me suuruinen poisto (eli poistaa liikearvo kokonaan yhdessä vuodessa)? Onko tämä edes mahdollista? Normaalisti tämä liikearvo ilmeisesti jaksotetaan 5 seuraavalle vuodelle 200te suuruiseksi tasapoistoiksi? Kun ajatellaan että uudella yrittäjällä on tuo yrityskauppalaina niskassaan niin hän haluaisi kaiketi poistaa liikearvoa niin paljon niin nopeasti kuin mahdollista. Saahan 1Me (tai vaikka 900te) poistosta paremman veroedun (ts. pystyy maksamaan lainaa enemmän pois kun yhteisöveroa joutuu maksamaan vähemmän) kuin jos käyttää 200te tasapoistoa.

Saako lain mukaan siis liikearvon poiston tehdä yleisesti käytettyä 5 vuotta nopeamminkin jos vaan yrityksen "tuloskunto" sen sallii?
Ostavan yrityksen tuloskunto ei vaikuta omaisuuden poistoihin (paitsi taloyhtiöillä, joiden ei tarvitse noudattaa suunnitelman mukaisia poistoja). Tässä yhteydessä poistot kannattaa miettiä sekä kirjanpitolain että elinkeinoverolain näkökulmasta.

KPL 5:9 § määrittää "Liikearvon hankintameno saadaan aktivoida. Aktivoitu liikearvo on poistettava suunnitelman mukaan vaikutusaikanaan. Jollei kirjanpitovelvollinen voi luotettavalla tavalla arvioida vaikutusaikaa, on liikearvo poistettava enintään kymmenessä vuodessa."

Kirjanpitolain mukaan siis ei ole pakko aktivoida taseeseen, mutta sallittua se on. Jos liikearvon aktivoi, se on poistettava vaikutusaikanaan (eli poistoja ei voisi mitoittaa esim tuloksen mukaan). Tehdystä poistosuunnitelmasta on lähtökohtaisesti pidettävä kiinni, ellei ole perusteltua syytä sen muuttamiselle (esim hyvä tulos ei ole nähdäkseni perusteltu syy, vaan perustelun pitäisi liittyä liikearvon vaikutusaikaan).

Verotuksen näkökulmasta liikearvo on joko vuosikulu (EVL 22§) tai pitkävaikuttainen meno, johon noudatetaan EVL 24 § "Kolmen tai useamman verovuoden ajan tuloa kerryttävä tai sitä säilyttävä meno vähennetään, mikäli jäljempänä ei muuta säädetä, yhtä suurina vuotuisina poistoina todennäköisenä vaikutusaikanaan, tai jos menon todennäköinen vaikutusaika on 10 vuotta pitempi, 10 verovuotena."

Liikearvo olisi siis aktivoitava verotuksessa, mikäli se kerryttää tuloa kolmen tai useamman verovuoden ajan. Mikäli näin ei ole, se voitaisiin kirjata vuosikuluksi. Myös EVL lähtee siitä, että poistot tehdään vaikutusaikanaan, eli yhtiön tekemä tulos ei tässäkään mahdollista poistojen rukkaamista.

Kirjanpidossa ja verotuksessa on täysin sallittua noudattaa eri käytäntöä, mutta EVL 54§:n perusteella ei verotuksessa voida vähentää enempää kuin mitä kirjanpidossa on poistettu.

Ensin pitäisi siis määrittää liikearvon vaikutusaika ja sen jälkeen lähteä miettimään parasta kirjausta. Vaikutusajan määrittäminen onkin sitten aika tapauskohtaista touhua, jossa kirjanpitovelvollisella lienee aika suuri sanavalta, koska tuskin kukaan ulkopuolinen taho siihen yhtä hyvin pystyy.
KelpoK
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Maalis 2019, 19:26

Re: Goodwill:in poisto yrityskaupan jälkeen

Viesti Kirjoittaja KelpoK »

Hei,

Iso kiitos ja käsi myokymia:lle vastauksesta ja ajatuksista. Aina auttaa ja tuottaa lisäinfoa. Ehkä yritän selventää tilannetta hieman (jos vaan osaan olla riittävän selväsanainen, sekään ei ole aina tilanne)...

Eli kauppahinnan rahoituksella lienee se merkitys liikearvon määrään, että kun juridisesti yritys on se joka ostaa liiketoiminnan (en siis minä henkilönä), niin jos yritys rahoittaa koko kaupan lainalla/velkarahalla, ei yrityksellä olisi omaa pääomaa (eli siitä varat - velat yhtälöstä niitä varoja) ollenkaan? Silloinhan liikearvoa olisi koko kauppahinta? Pois lukien 2,5te pakollinen osakepääoma toki.. :) Jos heitän tähän fiktiivisen ja hyvin pelkistetyn esimerkin niin onko tämä karkeasti oikein (liikearvon/goodwill:in osalta)?

Vastaavaa
käyttöomaisuus 100te
Liikearvo 900te (eli poistoihin kelpaava goodwill)
myyntisaamiset 400te
pankkisaamiset 300te
yht. 1.7Me

Vastattavaa
oma pääoma 500te
pitkäaik.velat 800te
lyhytaik.velat 300te
ostovelat 100te
yht. 1.7Me

Poistot olen käsittänyt niin että verottaja verottaa esim. 1Me liiketulosta 20% yhtiöveron mukaan jos ei ole poistettavaa. Jos yritys on maksanut ensimmäisen vuoden aikana yrityskauppalainasta johtuvia korkoja 50te, niin niiden poistojen jälkeen verottaja katsoo liiketulokseni olevan 1Me sijaan 1Me - 50te = 950te. Verottaja laskee tuon 20% yhteisöveron siis 50te pienemmästä liiketuloksesta?

Hyvä. Jos sama logiikka pätee poistoihin niin mikäli yritys tekee vuonna 1 yrityskaupan jälkeen vaikka tuon 1Me tuloksen niin voiko se "verottajan silmissä" halutessaan tehdä tuon 50te korkomenojen poiston lisäksi vielä vaikka tuon tässä esimerkissä mainitun koko 900te liikearvon poiston kertapoistona tai 2-3 vuodessa 5-10 vuoden sijaan? Näin ollen kun verotettava vuoden liiketulos olisi silloin "vain" 50te (1Me - 50te - 900te = 50te)? Ja on selvää että 20% yhteisöveron maksaminen 50te tuloksesta tuottaa pienemmän verorasitteen kuin 20% maksaminen 1Me tuloksesta tai 950te tuloksesta korkopoistojen jälkeen? Osasinkohan nyt selventää tätä...

Ilman lukuja ajatus siis se että kun yrityksellä on ostettaessa/perustettaessa pitkäaikaista korollista lainarahaa paljon suhteessa omaan vapaaseen pääomaan ja haluaisin yrityksen nettovelattomaksi niin nopeasti kuin se tuloskunnon puolesta on mahdollista, niin liikearvon poisto "rajulla" aikataululla (1-2 vuotta) antaisi mahdollisuuden pienentää verottajan silmissä veronalaista liiketulosta jolloin vähemmän rahaa menisi veroihin ja enemmän jäisi lainaerien pikaiseen pois maksuun. Jos yrityksellä ei menekään niin ruusuisesti vaikka 3 vuoden päästä niin olisi joka tapauksessa paljon helpompi hengittää jos yrityslaina on saatu (jättipoistoja yhtenä apuna käyttäen) maksettua kokonaan tai lähes kokonaan pois kuin että sitä olisi vielä isoin osa jäljellä. Onko edellä kuvaamani kaltaisen poisto-kuvion tekeminen sitten liiketoiminnallisesti järkevää on oma tarinansa, mutta että onko se mahdollista/laillista on tässä kysymykseni?

Että näin, tällaisilla ajatuksilla ja pohdinnoilla tällä kertaa. Kaikki palaute ja info on taas tervetullutta.

-J
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Goodwill:in poisto yrityskaupan jälkeen

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Poistot tehdään siis vaikutusaikanaan. Koska yhteisöillä on tasavero, on sinänsä sama maksetaanko vero yhtenä vuonna tai useana vuonna, kun verotus ei ole progressiivista ei maksettu kokonaissumma muutu. Tietenkin kassanhallinnan näkökulmasta on "parempi" mitä pidemmälle maksuja voi viivästyttää ja mitä nopeammin saa tulot kotiutettua. Varsinkin jos kaikki likvidit varat on käytetty liiketoiminnan hankkimiseen, voi olla houkutus poistaa liikearvo etupainoitteisesti.

Nettovarallisuus on yksinkertaistettuna varat - velat, mutta lainan nostaminen tai liiketoiminnan ostaminen ei vaikuta varojen ja velkojen suhteeseen, muuttaa vain sen muotota.

Jos yhtiö nostaa pankkitililleen 100 euroa lainaa, tulee pankkitilille 100 euroa ja toisaalta velat lisääntyvät 100 euroa. Nettovarallisuuden näkökulmasta siis +/- 0. Kun yhtiö käyttää 100 euroa liiketoiminnan ostamiseen, poistuu tililtä 100 euroa ja tämä siirtyy taseeseen joko liikearvona tai muuna ostettuna omaisuutena eli vaikutus nettovarallisuuteen +/-0. Vain jos ostettu liiketoiminta vähennetään vuosikuluna, tällä on vaikutusta nettovarallisuuteen, mutta vaikutus on yhtä suuri, tehtiin hankinta lainarahalla tai kassavaroilla.

Liikearvon määrään ei vaikuta se, miten kauppahinta rahoitetaan. Liikearvolla tarkoitetaan ostetun liiketoiminnan substanssiarvon ja kauppahinnan erotusta (yksinkertaisetusti), maksettiin kauppahinta lainarahalla tai kassavaroilla.
Vastaa Viestiin