Avi ja rahanpesulaki

Kaikki mikä liittyy yrittäjänä toimimiseen yritysmuodon valinnasta eläkeasioihin.
TalousTaikuri
Viestit: 1
Liittynyt: 28 Touko 2021, 12:09

Avi ja rahanpesulaki

Viesti Kirjoittaja TalousTaikuri »

Koska julkinen valta siirtää töitään yksityiselle sektorille, pitää tilitoimistojen valvoa terroristien rahoittamista.
No, kieli poskessa, mutta huumorilla pitää yrittää selvitä...

Kenelläkään selväsanaista 'to-do' listaa, mitä AVI loppujen lopuksi määrää tilitoimistojen tehtäväksi? Tätä kysyn siksi, että vaihtoehtona on erilaisia palveluja, jotka hoitavat automaattisesti/helpottavat työtä, mutta koska kyseessä on myyjän bisnes, vastaus kysymykseen, kuuluuko kaikki hintaan, tulee ympäripyöreitä vastauksia.

Selvittelen toki itsekin asiaa, mutta kerrankin koetan päästä vähän helpommalla, jos joku vaivan jo nähnyt.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Avi ja rahanpesulaki

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Lakia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä sovelletaan ko lain 2 §:n mukaan mm "23) liike- tai ammattitoimintana kirjanpitotehtäviä toimeksiannosta hoitavaan"

Rahanpesulaista löytyy sitten velvollisuuksia:
mm toisen luvun 3 §: Ilmoitusvelvollisen on laadittava riskiarvio rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien tunnistamiseksi ja arvioimiseksi.
Koko kolmas luku - asiakkaan tunteminen siihen liittyvine nyansseineen:
neljäs luku -Ilmoitusvelvollisuus, salassapitovelvollisuus sekä liiketoimen keskeyttäminen
viiden luku -rahanpesun valvontarekisteri
kuudes luku koskee kaikkien yhteisön velvollisuutta tosiasiallisten edunsaajien ilmoittamiseen, ei siis pelkästään ilmoitusvelvollisia
ja seitsemäs luku koskee sitten valvontaa, eli juurikin mm avin velvollisuutta valvoa, että ilmoitusvelvolliset noudattavat lakia.

Käytännön tasolla Avit eivät kuitenkaan ilmeisesti tee yhtään mitään (ainakaan he eivät käsittääkseni määrää tilitoimistoja, ainoastaan valvovat lainsäätäjän antamien määräysten noudattamista valvontaviranomaisen ominaisuudessaan). Pelkästään hakemuksen käsittely tuohon pakolliseen rahanpesun valvontarekisteriin kesti heiltä reilusti yli vuoden. Siis jos yritys sanoo olevansa ilmoitusvelvollinen ja pyytää päästä rekisteriin johon on lakisääteinen velvollisuus kuulua, avin resursseilla tuohon pyyntöön kestää vastata yli vuosi. Siis yli vuosi! Tämä on kyllä julkisen sektorin juhlaa, mutta saadaanpa työllistettyä virkamiehiä. Siis tottakai virkamiesten pitää saada lomailla, mutta jos yrityksillä annetaan kaksi viikkoa aikaa ilmoittautua rekisteriin siitä hetkestä kun rekisteri avataan, voisi kuvitella että kun kerran niin tulenpalava kiire on, niin ilmoitukset sitten myös käsiteltäisiin kiireellisesti. Ja kun kuitenkaan ei vaadita muuta kuin napin painallus per ilmoitusvelvollinen, josta veloitetaan 200 euroa, niin vuoden aikana siellä on ilmeisesti ollut sinfoniaorkesterin verran virkamiehiä hyväksymässä hakemuksia tahtiin yksi per viikko. :evil: No vitsit vitsinä, joskus vaan ihmetyttää tämä touhu.

Avilla ei siis ilmeisesti ole mitään ammattitaitoa, intressiä tai resursseja tehdä omaa työtään, joten tuo valvonta tulee oman veikkaukseni mukaan olemaan täysin olematonta. Teoreettinen riski toteutunee vain jos tilitoimiston asiakkaat oikeasti pesevät rahaa tai rahoittavat terrorismia ja jäävät siitä kiinni ja sitä myöten havaitaan ettei tilitoimisto ole noudattanut lakia. Aika näyttää.

Lyhykäisyydessään siis to-do-lista löytyy rahanpesulaista, mutta en tiedä onko jossain asetuksissa tms sitten lisävelvollisuuksia määrätty.
Vastaa Viestiin