Verovuoto konsernin sisällä

Kaikki mikä liittyy yrittäjänä toimimiseen yritysmuodon valinnasta eläkeasioihin.
Kelo
Viestit: 2
Liittynyt: 29 Joulu 2020, 15:53

Verovuoto konsernin sisällä

Viesti Kirjoittaja Kelo » 29 Joulu 2020, 16:08

Hei,

Yritys A myy arvonlisäverottomia palveluita ja konserniuudistuksen myötä osa yrityksen toimihenkilöistä on siirtynyt emoyrityksen B listoille. Nämä toimihenkilöt tekevät samaa työtä kuin ennenkin eli hoitavat yrityksen A myymien arvonlisäverottomien palveluiden operaatioita. Nyt kun nämä toimihenkilöt ovat kuitenkin emoyrityksen B listoilla ja B maksaa heidän palkat, niin miten olisi järkevintä hoitaa konsernin sisäinen laskutus näiden toimihenkilöiden työstä yrityksen A hyväksi?

Koen ongelmallisena tässä sen, että mikäli toimihenkilöiden tekemä työ tulee laskuttaa arvonlisäverotonta palvelua tuottavalle A:lle niin silloin aiheutuu verovuotoa kun laskutettavat kustannukset tulisi "myydä" B:ltä A:lle arvonlisäverolla. Toisin sanoen jos toimihenkilöiden palkka B:ssä on 100 niin A:n tulee maksaa tästä 100 + alv ja koska A:lla ei ole arvonlisäverollista myyntiä niin A ei pysty vähentämään tätä sisäisen laskutuksen synnyttämää arvonlisäveroa. Olenko ymmärtänyt sisäiset laskutukset tällaisessa tilanteessa jotenkin väärin sillä asian luulisi olevan erittäin yleinen kaikilla aloilla joissa myydään arvonlisäverottomia palveluita (esim. terveydenhuollossa kun on isot konsernit (lue Mehiläinen ja Terveystalo))

Graf af Kexholm
Viestit: 120
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Verovuoto konsernin sisällä

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 29 Joulu 2020, 18:47

B:n myynti A:lle näyttäisi tässä tapauksessa olevan arvonlisäverotonta:

"KHO 2013:39

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavana oli kysymys siitä, oliko A Oy:n suoritettava arvonlisäveroa ennakkoratkaisuhakemuksessa tarkoitettujen lääkäripalvelujen myynnistä B Oy:lle tämän ylläpitämässä toimintayksikössä kunnan terveyskeskuksessa, kun B Oy myi nämä palvelut edelleen kunnalle osana tuottamaansa palvelukokonaisuutta. A Oy:n palveluksessa olevat terveydenhoitopalveluja suorittavat lääkärit olivat terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin merkittyjä laillistettuja ammattihenkilöitä.

Kun otettiin huomioon arvonlisäverodirektiivin 2006/112/EY verosta vapautettujen terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen myyntiä koskevat säännökset, niiden tulkintaa koskeva unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntö sekä palvelujen luonne ja tarkoitus, A Oy:n tuottamia ja B Oy:lle myymiä lääkäripalveluja pidettiin arvonlisäverolaissa ja –direktiivissä tarkoitettuina verosta vapautettuina terveyden- ja sairaanhoitopalveluina. A Oy:n ei näin ollen ollut suoritettava arvonlisäveroa kysymyksessä olevien lääkäripalvelujen myynnistä B Oy:lle."

Huomioitavaa on, että tämä arvonlisäveroton myynti saattaa vaikuttaa B:n yleiskulujen arvonlisäveronvähennysoikeuteen.

Kelo
Viestit: 2
Liittynyt: 29 Joulu 2020, 15:53

Re: Verovuoto konsernin sisällä

Viesti Kirjoittaja Kelo » 05 Tammi 2021, 14:16

Nyt on itseasiassa kyseessä vain sosiaalipalveluita tuottava konserni eli ei niinkään terveydenhuollon ammattilaisten tekemää työtä. Kyseessä siis emoyhtiöön siirtyneitä toimistotyöntekijöitä jotka koordinoivat sosiaalipalvelua jota sitten tytäryritys myy kunnalle. Tytäryritys siis työllistää useamman "kenttätyöntekijän" joita emoyhtiön toimihenkilöt tukevat toimistolta käsin. Tytäryrityksen myymä palvelu on tässä tapauksessa aina alv-0. Jos emo laskuttaisi toimistotyöntekijöiden tunnit/palkan tyttärelle niin tästä syntyisi arvonlisäveroa jonka sitten tytär maksaisi eikä voisi vähentää kun myynti alv-0. Jos toimistotyöntekijät olisivat jääneet tyttären palkkalistoille niin tätä ongelmaa ei tietenkään syntyisi.

Graf af Kexholm
Viestit: 120
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Verovuoto konsernin sisällä

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 06 Tammi 2021, 18:08

Nyt on kyllä sen verta visainen kysymys, ja koska kerran on konserni kyseessä, pyytäisin verottajalta ennakkoratkaisua. Keksisin kyllä itse argumentteja suuntaan jos toiseenkin.

Vastaa Viestiin