Marginaaliverotus ja välityspalkkio

Kysymyksiä ja vastauksia yhdenkertaiseen kirjanpitoon liittyen.
Kanatulkona
Viestit: 2
Liittynyt: 26 Elo 2020, 05:18

Marginaaliverotus ja välityspalkkio

Viesti Kirjoittaja Kanatulkona » 26 Elo 2020, 05:31

Hei, auttakaahan uutta yrittäjää kirjanpidossa.
Muuten tuntuu hyvin luonnistuvan kirjanpito, mutta on muutamia epäselvyyksiä mihin tarvitsen apua.

Jos myyn käytettyä tavaraa marginaaliverotuksella, niin miten merkitsen välityspalkkion minkä myyntialusta ottaa.

Esimerkki: Ostan käytetyn tavaran hintaan 50€, myyn sen 100€ ja välityspalkkio on 30€ + 24% Alv. Voitto tavarasta on silloin 20€. Lasketaanko silti kirjanpidossa marginaalivero tuosta 50€ "voitosta" ja välityspalkkio kirjataan erilleen kuluna.

Toinen epäselvyys on se että jos siirrän omaisuuttani toiminimelleni. Tavaran arvoksi katsotaan sen reaaliaikainen myyntihinta.
Eli jos siirrän kellon toiminimelle, arvo noin 100€ markkinoilla, mutta saan myytyä sen vain 90€. Merkitäänkö siis tappioksi

Kiitos jo etukäteen

myokymia
Viestit: 719
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Marginaaliverotus ja välityspalkkio

Viesti Kirjoittaja myokymia » 26 Elo 2020, 07:25

Marginaalivero lasketaan voitosta 50 euroa. Lain mukaan "voittomarginaali on tavaran myynnistä saadun vastikkeen ja tavaran ostohinnan erotus". Verohallinnon ohjeen mukaan "ostohintoihin ei saa lisätä muita kustannuksia, kuten muiden kuin myyjän veloittamia tavaran kuljetuskustannuksia taikka korjaustöistä syntyneitä tai myyntiin liittyviä kustannuksia."

Marginaaliveron määrä olisi siis 50/1,24*0,24 = 9,68 euroa.

Välityspalkkio kirjattaisiin sitten erilleen kuluna.

Yrittäjän toiminimeen sijoittamat tavarat merkitään kirjanpitoon käyvästä arvostaan. Käypä arvo myytäväksi tarkoitetulle tuotteelle ei varmaankaan ole se hinta, millä yritys sen myy ulospäin, vaan se hinta millä yritys ostaisi vastaavan tuotteen ulkopuoliselta taholta, kun on tarkoittanut tuotteen myyntiin. Mikäli tuotetta ei edes tähän käypään arvoon saada myytyä, lienee aiheellista kysyä, onko kyseessä ollut alun perinkään käypä arvo?

Joka tapauksessa mitään erillistä tappiota ei kirjata, vaan tappio muodostuu jo tulojen ja kulujen erotuksena. Jos tuote on kirjattu kuluksi hintaan 100 euroa ja myyty hintaa 90 euroa ja sitten merkittäisiin vielä tappiota 10 euroa, tuostahan tulisi tulokseksi 90-100-10 = -20 euroa. Toki kirjaustapa riippuu siitä, miten tuo sijoitus on alun perin kirjanpitoon merkitty. Jos tuote on viety vaihto-omaisuuteen ja inventaarion yhteydessä ei varastossa ole muuta, tehtäisiin tuo kulukirjaus varaston muutoksen kautta. Toisaalta voitaisiin myös argumentoida, että alun perinkään ei olisi saatu tehdä tuollaista kulukirjausta, jolloin se pitäisi perua vastaamaan todellista käypää arvoa.

Kanatulkona
Viestit: 2
Liittynyt: 26 Elo 2020, 05:18

Re: Marginaaliverotus ja välityspalkkio

Viesti Kirjoittaja Kanatulkona » 26 Elo 2020, 09:32

Hei, kiitos vastauksesta.
Tämä selvensi asiaa paljon :D

Semmoinen tuli vielä mieleen, että jos sijoitan tuotteet yritykselleni niin pystyykö siinä käyttämään myynnissä marginaaliverotusta vai mennäänkö normi alvien kanssa?

Vastaa Viestiin