Maksutapahtuman ja ostolaskun eron/pyöristysvirheen korjaus tiliotteen tuonnissa - kirjausohje

Keskustelua Merit Aktivasta
TRN
Viestit: 76
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Maksutapahtuman ja ostolaskun eron/pyöristysvirheen korjaus tiliotteen tuonnissa - kirjausohje

Viesti Kirjoittaja TRN » 21 Elo 2020, 16:06

Maksutapahtuman ja ostolaskun eron/pyöristysvirheen korjaus tiliotteen tuonnissa voidaan tehdä ainakin kolmella eri tavalla jos maksutapahtuman summa on suurempi kuin laskun (Kohdistus kohdassa ero esim. -0,01).

Jos maksutapahtuman summa on pienempi kuin laskun summa (Esim. ero 0 mutta maksamatta kohdassa 0,01) korjaus tehdään joko kohdistamalla lasku normaalisti ja poistamalla jäljellä oleva ero “2760 - Ostovelat” tililtä “Pienten saldojen poistaminen” (Tapa 2) tai ero korjataan suoraan ostolaskulla pyöristämällä (Tapa 3).


Tapa 1 - Tiliotteiden sisäänluku -> Muut sarake
“Maksutapahtumat -> Tiliotteiden sisäänluku” kohdassa kohdista maksu normaalisti “Laskut” sarakkeesta ja paina tallenna. Tämän jälkeen kuten pyöristysvirheestä johtuva senttiero voidaan kirjata “Muut” sarakkeesta “4390 - Muut ostojen oikaisuerät” tilille ja painaa tallenna ja vahvista. Ohjelma käyttää samaa “4390” tiliä ostolaskulla tehtyjen pyöristysvirheiden korjaukseen.

Ohjelmaa tekee kaksi erillistä PA - Pankkitapahtuma tositetta. Laskun summalle oma ja muut sarakkeen kautta kirjattulle senttierolle oma.


Tapa 2 - Tiliotteiden sisäänluku -> Ennakkomaksu
“Maksutapahtumat -> Tiliotteiden sisäänluku” kohdassa kohdista maksu normaalisti  “Laskut” sarakkeesta. Tämän jälkeen kuten pyöristysvirheestä johtuva senttiero voidaan kirjata samassa ikkunassa ennakkomaksut tilille ja painaa tallenna ja vahvista.

Ohjelmaa tekee yhden PA - Pankkitapahtuma tositteen, jossa ennakkomaksuna kirjattu senttiero kirjataan “1551 - Ennakkomaksut, vaihto-omaisuus” tilille.

Tämän jälkeen ennakkomaksutilille kirjattu senttiero voidaan käydä poistamassa “Maksutapahtumat -> Pienten saldojen poistaminen -> Lisää maksutapahtuma”. Pienten saldojen poistotapahtumassa valitaan oikea toimittaja ja poistettava summa, muista myös tarkistaa että päivämäärä on oikein, eli sama kuin tiliotteen maksutapahtumassa, muuten poistettava summa ei tule näkyviin, tämän jälkeen paina tallenna.

Ohjelma tekee KU - Kuittauskirjaus tositteen ja poistaa summan “1551 - Ennakkomaksut, vaihto-omaisuus” tililtä ja kirjaa poistettavan summan “4390 - Muut ostojen oikaisuerät” tilille. Ohjelma käyttää samaa “4390” tiliä ostolaskulla tehtyjen pyöristysvirheiden korjaukseen.


Tapa 3 - Ostot -> Ostolasku
Korjaa pyöristysvirhe suoraan ostolaskun pyöristys kohdassa ja tallenna lasku uudelleen. "Ostot -> Ostolaskut" kohdassa voidaan valita lasku johon maksutapahtuma pitää kohdistaa. Sen jälkeen “Muuta -> Pyöristys” kohdassa voidaan laskua pyöristää ylös tai alas päin sentin tarkkuudella täsmäämään tiliotteiden sisäänluvussa olevan summan kanssa. Ohjelma kirjaa pyöristettävän summan “4390 - Muut ostojen oikaisuerät” tilille. Tämän jälkeen tiliotteen sisäänluvussa voidaan maksutapahtuma ja ostolasku käydä kohdistamassa keskenään.

Ohjelmaa kirjaa pyöristyksen samalle OS - Ostolasku tositteelle.

(Tapa 3 on varmaan helpoin ja selkein, ei tule ylimääräisiä tositteita ja kuittauskirjauksia)