Perustajaurakoitsija myynti ja tontti kirjaus

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
Helen.Kask
Viestit: 1
Liittynyt: 04 Joulu 2017, 15:00

Perustajaurakoitsija myynti ja tontti kirjaus

Viesti Kirjoittaja Helen.Kask »

Miten on oikea kirjata saadut ennakot (myynti kiinteistö kauppakirjat). Asunnot valmis ja myyntihinta saadut. Hetkella kauppa kirjattu tiliotteella saadud ennakot. Toinen asiaa, jos tontti on kirjattu maa-ja vesialueet tilille taseella, mihin se nyt kirjataan kun kaikki on valmis.

Kiitos etukäteen
AndersNord
Viestit: 43
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: Perustajaurakoitsija myynti ja tontti kirjaus

Viesti Kirjoittaja AndersNord »

Moi,

Kannattaa perehtyä KILA:n antamaan yleisohjeeseen ”perustajaurakoinnin käsittely tilinpäätöksessä”, joka auttaa hahmottamaan perustajaurakoitsijan kirjanpitoon ja tilinpäätöksen laatimiseen sovellettavia yleisiä periaatteita.

Perustajaurakoitsija on ilmeisesti myynyt rakennusaikana huoneistoja ja näistä saadut kauppahintasuoritukset on kirjattu saatuihin ennakoihin. Lähtökohtaisesti näiden kanssa menetellään luovutuksen perustuvaa tuloutusta sovellettavissa niin, että kun rakennus on valmistunut ja rakennus hyväksytty käyttöönotettavaksi, ennakot tuloutetaan myyntiin ja myymättä olevat huoneistot siirtyvät perustajaurakoitsijan vaihto-omaisuuteen.

Toiseen kysymykseen vastaus on, että tontti kuuluu perustajaurakoitsijan vaihto-omaisuuteen siihen asti, kun se on luovutettu asunto-osakeyhtiölle tai kiinteistöyhtiölle. Käytännössä tämä tarkoittaa useimmiten hetkeä, jolloin kohdeyhtiön perustamisen jälkeen perustajaurakoitsija aloittaa työt tontilla kohdeyhtiön lukuun. Tonttia ei siis kirjata pysyviin vastaaviin, koska perustajaurakoitsijan toimintaan kuuluu tontin ”jalostaminen”, jonka vuoksi se sisällytetään yhtiön vaihto-omaisuuteen.

Jos tontti on kirjattu pysyviin vastaaviin ja se siellä vielä rakennuksen valmistumisen aikaan kummittelee, on selvää, että se pitää saada sieltä pois, koska tontti ei oletettavasti ole enää perustajaurakoitsijan omistuksessa. Kun sopimusehdoista, aiemmista korjauksista tms. ei ole tietoa, en uskalla arvioida, miten nuo kirjaukset nyt sitten menisivät...

Lisäksi kannattaa huomioida myös verotukseen liittyvät erityiset näkökohdat, joista ohjeistusta mm. Verohallinnon ohjeessa ”perustajaurakointiliiketoiminnan verotus”. Tämä on kyllä yksi mielenkiintoisimmista ja monipuolisimmista kirjanpidon osa-alueista, joten tsemppiä sinulle! Toivottavasti saat tästä jotain irti.
Vastaa Viestiin