Osakkaan yritykselleen antaman rahan kirjaus

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
Jossu78
Viestit: 3
Liittynyt: 30 Heinä 2013, 07:22

Osakkaan yritykselleen antaman rahan kirjaus

Viesti Kirjoittaja Jossu78 » 12 Elo 2013, 13:22

Hei,

Pyytäisin pientä kirjausapua seuraavanlaiselle tiliviennille.

Yrittäjä antaa yritykselleen (Oy) rahaa laskujen maksua varten (vastikkeeton tilisiirto). Summat ovat kohtuu pieniä ja tapahtumia useita vuodessa. Raha ei siis ole lainaa yritykselle. Miten olette kirjanneet vastaavanlaiset suoritukset? Ehdotuksia otetaan mielellään vastaan :)

Andy
Viestit: 1555
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Osakkaan yritykselleen antaman rahan kirjaus

Viesti Kirjoittaja Andy » 13 Elo 2013, 09:04

Hei!

Toiminimessä kyseessä olisi yksityissijoitus yritykseen.

Osakeyhtiössä kirjaus menisi mielestäni sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon (SVOP). Jos yhtiössä on vain yksi osakas, svopin käyttäminen on melko mutkatonta. Mutta jos osakkaita on useampia, herää tietysti kysymys siitä, miten oikeudenmukaista on että vain toinen osakkaista kasvattaa yhtiön pääomaa. Eli reiluinta olisi että kaikki osakkaat sijoittavat svopiin saman verran. Jos rahat haluaa korvamerkitä niin, että niiden maksaja saa ne varmuudella myös takaisin, niin silloin keinoja olisivat kai lähinnä maksun käsitteleminen lainana tai antamalla osakkeita rahan vastineeksi.

ringjo1
Viestit: 6
Liittynyt: 29 Elo 2013, 16:52

Re: Osakkaan yritykselleen antaman rahan kirjaus

Viesti Kirjoittaja ringjo1 » 29 Elo 2013, 17:24

Miksei ole lainaa yhtiölle? Se olisi osakkaan helpointa nostaa takaisin kun yhtiö saa rahaa. SVOP-rahaston palauttamiseen tarvitaan aina maksuvalmiustestaus.

Jossu78
Viestit: 3
Liittynyt: 30 Heinä 2013, 07:22

Re: Osakkaan yritykselleen antaman rahan kirjaus

Viesti Kirjoittaja Jossu78 » 05 Syys 2013, 09:50

Kiitos vinkeistänne.

Tällä hetkellä pyöritän tuota rahaliikennettä siirtovelat -tilillä. Osakas on voinut sieltä helposti nostaa lainaamiaan/antamiaan rahoja, jos tilanne on sen sallinut. Mietin tuota SVOPia, mutta ehkä mahdolliset nostot on sieltä hankalampia. Olen useammasta paikkaa lukenut, että nuo lainana annetut rahat vaativat erinäisiä velkakirjoja ja takaisinmaksusopimuksia. En viitsisi jokaisesta 100 euron panosta laatia erillistä velkakirjaa :) Takaisinmaksuaikaahan ei ole puhumattakaan mistään koroista. Olisiko ehkä toiminimenä toimiminen helpompi tällaiselle todella pienimuotoiselle liiketoiminnalle :)

Vastaa Viestiin