Osakeyhtiö takaamassa lainaa

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
Jenska
Viestit: 1
Liittynyt: 17 Marras 2020, 16:51

Osakeyhtiö takaamassa lainaa

Viesti Kirjoittaja Jenska » 17 Marras 2020, 16:56

Elikäs Oy:n ainut omistaja ottanut henk.koht. lainan, jonka takaajana yritys on? Kuinka tähän reagoidaan kirjanpidossa tms?

myokymia
Viestit: 719
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Osakeyhtiö takaamassa lainaa

Viesti Kirjoittaja myokymia » 18 Marras 2020, 08:32

Mitään varsinaisia kirjanpidollisia vientejähän tuosta ei aiheudu, kun pelkkä takaus ei vaikuta tuloihin, kuluihin, varoihin tai velkoihin. Tilinpäätöksen liitetietona tulee esitää mm annetut vakuudet, taseen ulkopuoliset sitoumukset sekä hallintontoelimiin kuuluvia henkilöitä koskevat vakuudet ja vastuusitoumukset.

Sitten toki jos näyttää todennäköiseltä, että omistaja ei pysty velkaa maksamaan, lienee aiheellista tehdä jonkinlainen varaus kirjanpitoon.

Kirjanpidollisesti tuo on siis aika simppeli. Yhtiöoikeudellisesti kysymys on mielestäni hankalampi. Verotusmenettelylain mukaan "Peitellyllä osingolla tarkoitetaan rahanarvoista etuutta, jonka osakeyhtiö antaa osakkaansa tai tämän omaisen hyväksi osakkuusaseman perusteella tavallisesta olennaisesti poikkeavan hinnoittelun johdosta tai vastikkeetta."

Jos yhtiö takaa omistajan lainana, onko kyse rahanarvoisesta etuudesta? Varmaan voisi verrata siihen, että kuinka paljon omistaja maksaisi vastaavasta vakuudesta jollekin ulkopuoliselle taholle? Eli etuuden arvo olisi sama kuin takausprovisiot yms pankille? Jos omistaja maksaa saman määrän yhtiölle palkkiona, on peitellyn osingon riski suhteellisen pieni, mutta tämäkään ei automaattisesti tee takauksesta ongelmatonta. Jos takaukselle ei ole liiketoiminnallista perustetta ja jostain syystä osakeyhtiö joutuukin maksamaan jotain takauksestaan johtuen, onko kyse OYL 13:1 §:n mukaisesti laittomasta varojenjaosta?

Graf af Kexholm
Viestit: 112
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Osakeyhtiö takaamassa lainaa

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 18 Marras 2020, 19:16

Älykäs vaan ei viisas voisi nähdä takauksessa keinon saada yrityksestä varoja tavalla, mitä verottaja ei suin surminkaan ole osannut ennakoida. Oy takaa velan osakkaan velan > osakas jättää velan maksamatta > oy maksaa velan.

Kerrassaan nerokasta ja luomusti verotonta.

Vastaa Viestiin