prh:n rekisteröintimaksu

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
aloittelija93
Viestit: 1
Liittynyt: 24 Heinä 2020, 12:11

prh:n rekisteröintimaksu

Viesti Kirjoittaja aloittelija93 » 24 Heinä 2020, 12:18

Moi,

Perustin tässä muutama kuukausi sitten osakeyhtiön ja teen kirjanpidon itse kitupiikki ohjelmalla ja hyvin on sujunut ongelmitta, mutta mutta tajusin juuri että rekisteröintivaiheessa kun maksoin 275 euron rekisteröintimaksun maksoin omalta tililtä ja tätä maksua en ole laittanut edes kirjanpitoon lisäksi lueskelin, että maksaessani 275 euron rekisteröinti maksun ja yritys on ilman osakepääomaa menee yrityksen pääoma negatiiviseksi ja minun olisi pitänyt ilmoittaa siitä kaupparekisteriin enkä ole näin tehnyt ja laiminlyönyt tehtäväni hallituksen jäsenenä, tämähän oli vain hetken koska pian yrityksen perustamisen jälkeen annoin yritykselleni osakaslainan. Onko kenelläkään tietoa onko tuo rekisteröintimaksu pakko lisätä kirjanpitoon? jos joo niin voinko jotenkin korjata tilanteen.

myokymia
Viestit: 690
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: prh:n rekisteröintimaksu

Viesti Kirjoittaja myokymia » 24 Heinä 2020, 13:19

Kirjanpitolain 2 luku 1 § "Kirjanpitovelvollisen on merkittävä kirjanpitoonsa liiketapahtumina menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät."

Kirjanpidosta tulisi tämän perusteella löytyä mm kaikki yhtiölle kuuluvat menot, eikä näitä saisi jättää pois vaikka olisivat vähäisiä. Kuitenkaan kukaan ei tule sinua syyttämään kirjanpitorikkomuksesta (KPL 8:4 §) sen perusteella, että yksi 275 euron kuluerä puuttuu kirjanpidosta.

Kulu on kuitenkin erittäin helppo lisätä yhtiön kirjanpitoon, esimerkiksi kirjaamalle se Per liiketoiminnan muut kulut An muut velat.

Graf af Kexholm
Viestit: 109
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: prh:n rekisteröintimaksu

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 25 Heinä 2020, 00:59

Lisään vielä että vaikka osakeyhtiöllä on velvollisuus tehdä ilmoitus OYL:n mukaisen oman pääoman painuessa negatiiviseksi, ja periaatteessa tämän tapahtuu perustamishetkellä jos osakepääomaa ei ole, ei tämän tekemisessä ole käytännössä mitään järkeä.

Ilmoituksen tekemättä jättämisestä voi seurata ongelmia ainoastaan jos osakeyhtiöllä on ulkopuolisia velkojia.

Vastaa Viestiin