verotilin täsmäytykset

Apua kirjanpidon korjauksiin, oikaisuihin ja erilaisiin ongelmatilanteisiin
makane
Viestit: 124
Liittynyt: 26 Touko 2012, 10:08

verotilin täsmäytykset

Viesti Kirjoittaja makane » 10 Heinä 2019, 20:55

Siitä saakka kun siirryttiin käyttämään omavero-palvelua on verotilin pitäminen ollut mielestäni tolkuttoman hankalaa. Vaikea löytää järkevästi kaikki tapahtumat, aina jää joku hyvityskorko huomioimatta ja aina heittää muutamalla sentillä johonkin suuntaan. En tiedä miksi näin kun kaiken pitäisi kuitenkin täsmätä - ei homma niin monimutkaista ole. Nyt olen taas kerran jo huomattavan kauan käyttänyt aikaa miettien miksi omaveron yhteenveto verojen maksutilanteesta sanoo käytettävissä olevan saldon määräksi 0,19 € ja kirjanpidon mukaan se on 0,25 €. Tiedän, ero on naurettavan pieni mutta se häiritsee. Miten toimisitte tällaisessa tilanteessa, käyttäisittekö vielä toisenkin päivän senttien laskemiseen? Onko kukaan koskaan löytänyt omaveron kirjauksista virheitä?

myokymia
Viestit: 682
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: verotilin täsmäytykset

Viesti Kirjoittaja myokymia » 11 Heinä 2019, 13:28

OmaVeron kuukausiyhteenveto on tosiaan täysin epäonnistunut yritys esittää tapahtumia. Käytännössä sen yhteenvedon rinnalle pitää vielä hakuominaisuuksilla etsiä vielä maksusuorituksia sekä muita mahdollisia tapahtumia, jotta näkee mitkä yhteevedolla esitetyistä tapahtumista kuuluu oikeasti sille kaudelle.

Käytännössä niissä yhteenvedoissa on niin paljon puutteita, että laiskempi kirjanpitäjä vain kirjaa nuo erotukset johonkin verojen korko tilille sen enempää käyttämättä aikaa. Sinänsä tarkinkaan verotarkastaja ei voi väittää menettelyä vääräksi, koska yksikään verohallinnon työntekijä ei niistä yhteenvedoista ole onnistunut saamaan sen enempää selkoa kuin kukaan mukaan.

makane
Viestit: 124
Liittynyt: 26 Touko 2012, 10:08

Re: verotilin täsmäytykset

Viesti Kirjoittaja makane » 15 Heinä 2019, 09:30

Kauniit kiitokset kommentista - ehkä ei tosiaan kannata uhrata mielenterveyttään keskellä heinäkuuta 6 sentin takia :wink: Omavero on toisaalta kätevä käyttää, mutta kirjanpidon kannalta hankala. Tulorekisteristä ja parin hengen firman matkalaskuista puhumattakaan... No, pikkuhiljaa tulee uusista käytännöistä rutiineja, ja ehkä vuodenvaihteessa kiitän kun ei tarvitse tehdä enää vuosi-ilmoitusta.

myokymia
Viestit: 682
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: verotilin täsmäytykset

Viesti Kirjoittaja myokymia » 15 Heinä 2019, 10:29

Kirjanpitolautakuntahan otti aikoinaan aika lempeän linjan tuon OmaVeron osalta, käytännössä toteamalle että ei tarvi kuukausittain täsmäyttää ja tilinpäätöksessäkin saa netottaa (huom KPL 3:3 § 8 kohdasta huolimatta)

"Mitä puolestaan tulee tilinpäätöskäsittelyyn, lautakunta toteaa, että viimeistään tilinpäätöksessä on selvitettävä ja täsmäytettävä eri verovelat ja mahdolliset verosaamiset sekä niihin liittyvät viivästysmaksut. Tilinpäätöksessä eri verolajien verovelat ja niihin liittyvät muut maksut esitetään yleensä muina lyhytaikaisina velkoina. Lautakunnan käsityksenä on, että kun on kyse sellaisista eristä, joiden määrät eivät ole KPL 3:2a §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisia, voidaan nämä määrät - kuten omavero-tilin vähäiset korkomenot ja -hyvitykset - netottaa tilinpäätöksessä."

Tilkkari
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Joulu 2017, 16:47

Re: verotilin täsmäytykset

Viesti Kirjoittaja Tilkkari » 26 Heinä 2019, 09:41

Näin pääosin pöydän toisella puolella operoivana olen aina ihmetellyt hiukan kirjanpitäjien halukkuutta käyttää valtavasti aikaa muutamien senttien tai eurojen kokoisten erojen selvittämiseen.

Kuitenkin kirjanpidon tulee ensisijaisesti olla olennaisilta osiltaan oikein ja esimerkiksi tämän kaltaiset nettovaikutukseltaan olemattomat erät voisi vain kirjata paljon rohkeammin kuten mainitut "laiskemmat kirjanpitäjät", itse kutsuisin toki heitä järkevämmiksi kirjanpitäjiksi.

Siis en kannusta siihen, että jätetään merkittäviä selvittämättömiä eroja, mutta usein asiakkaan sekä kirjanpitäjän etu on, jos nuo kirjataan massaoikaisuina kerran tilikauteen ja kirjanpitäjä voi paremmin keskittyä olennaisiin asioihin.

Vastaa Viestiin