Tositteiden kirjaaminen

Keskustelua ilmaisesta Tilitin -ohjelmasta
Kirjanpitäjä62
Viestit: 1
Liittynyt: 03 Syys 2019, 23:50

Tositteiden kirjaaminen

Viesti Kirjoittaja Kirjanpitäjä62 » 03 Syys 2019, 23:53

Kun kirjataan tositteita ja kirjaan tiliotteesta kaikki päivän menot ja tulot. Niin kirjataanko yksi meno yhden tositteen alle ja saman päivän toinen meno uutena tositteena? Vai kirjataanko kaikki saman päivän menot ja tulot yhden tositteen alle.

sskky.fi/tiedot/6070
Viestit: 65
Liittynyt: 08 Touko 2019, 22:08
Viesti:

Re: Tositteiden kirjaaminen

Viesti Kirjoittaja sskky.fi/tiedot/6070 » 07 Syys 2019, 20:27

Ihan ensin uuden kirjanpitäjän kannattaa lukaista Kirjanpitolautakunnan ohje tästä asiasta: https://kirjanpitolautakunta.fi/yleisoh ... neistoista

Tuo on pitkä ohje, mutta opit siitä paljon sellaisia asioita, joita et todennäköisesti ole tullut ajatelleeksikaan.

Tosite ei tarkoita sitä, että kirjaat debetiin ja kreditiin tiliotteen tapahtuman. Tosite tarkoittaa sitä liiketapahtumaa, johon tuo tiliotteella näkyvä meno tai tulo liittyy. Jos esim. tiliotteella näkyy, että tililtä on lähtenyt 100 euroa, sinun tulee selvittää mihin tuo liittyy. Jos se liittyy polttoaineostoon, tulee löytyä kuitti (= tosite) tuosta polttoaineostosta. Jos tässä polttoaineostokuitissa on vaikka ostettu 90 eurolla polttoainetta ja 10 eurolla karkkia, mahdollisesti polttoaine kuuluu yrityksen menoksi ja se kirjataan kulutilille, pankkitililtä kirjataan 100 euroa ja tuo 10 kirjataan ehkä saamisiin työntekijältä/osakkeenomistajalta. Tämä tarkoittaa tositteen kirjaamista ja tositetta.

Voit ajatella asian näin, että tiliote toimii tositteena ainoastaan siitä näkökulmasta, että se kertoo, että raha on lähtenyt tililtä. Tiliote ei kuitenkaan välttämättä toimi tositteena siitä näkökulmasta, että voidaanko tapahtumaa kirjata menoksi. Esim. jos tililtä on lähtenyt 100 euroa, tiliotteella lukee: S-Market 7.9.2019, sinä et voi tietää mitä tuolta S-Marketista on ostettu. Tällöin tiliotteen perusteella voit kirjata ainoastaan pankkitilin kredit-kirjauksen, mutta debet-kirjausta varten tulee löytää lisää tositeaineistoa. Jos S-Marketin kuittia ei löydy, ja kyse on osakkeenomistajan tekemästä ostosta, voi kyse olla vaikka osakkeenomistajan palkasta, osakaslainasta, tai mistä tahansa muusta. Lisää tositeaineistoa tarvitaan, jotta tietää mitä kirjataan ja minne.

Jos tarkoitit kysymykselläsi kysyä sitä, että voitko kirjata useampaa tositetta (esim. kuittia) yhdellä ja samalla kirjanpito-ohjelman tarkoittamalla tositteella (= järjestelmän antama tositenumero), niin se on mahdollista. Usein esim. pienet toiminimet, joissa on esim. paljon käteiskauppaa, kirjaavat käteistulot esim. yhdellä kirjanpito-ohjelman tarkoittamalla tositenumerolla kerran viikossa ja liittävät siihen kaikki käteiskuittikopionsa nippuna tositteeksi. Pidä kuitenkin huoli, että jokaisen kirjanpito-ohjelman kirjauksen perusteena on oikea tosite (esim. kuitti). Jos näitä tositteita on paljon, voi olla järkevää tehdä vaikka excelillä laskelma tuon nipun päälle niin näkee, mistä kukin tilinumeroon kirjattu summa koostuu.

Suosittelen täsmäämään riittävän usein, että tiliotteesi kirjaukset täsmäävät näihin tositekirjauksiisi, jos kirjaat useampia tositteita (kuitteja) yhdelle ja samalle kirjanpito-ohjelman tarkoittamalle tositenumerolle.

Vastaa Viestiin