Yle-vero

Ajankohtaisia asioita ja uutisia kirjanpitoon liittyen
Andy
Viestit: 1555
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Yle-vero

Viesti Kirjoittaja Andy » 01 Tammi 2013, 12:49

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Tänään astui voimaa uusi Yle-vero, joten tässä muutamia yleisiä kysymyksiä ja vastauksia siihen liittyen:

Maksaako avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö Yle-veroa?
Avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö ei ole yhteisö, eikä sen maksettavaksi tule Yle-veroa. Yhtiön osakkaalle määrätään henkilön Yle-vero, kuten muillekin henkilöille. Sitä määrättäessä otetaan huomioon hänen tulojensa yhteismäärä, myös yhtiöstä saadut tulot.

Maksaako ammatin- ja liikkeenharjoittaja Yle-veroa sekä yrittäjänä että henkilönä?
Yle-veroa ei määrätä yksityisen liikkeen- tai ammatinharjoittajan tai maatalouden harjoittajan toiminnasta, koska tällöin yrittäjä joutuisi maksamaan Yle-veron kahdesti: ensin yrityksen elinkeinotoiminnan tai maatalouden perusteella ja vielä erikseen henkilön Yle-veron perusteella. Yle-vero määrätään yksityiselle liikkeen- ja ammatinharjoittajalle ainoastaan henkilön Yle-verona. Sitä määrättäessä otetaan huomioon hänen tulojensa yhteismäärä, myös toiminimestä saadut tulot.

Maksaako yhdistys Yle-veroa?
Yleensä yhdistykset eivät maksa Yle-veroa, koska ne eivät harjoita elinkeinotoimintaa. Esimerkiksi yhdistyksen saamat jäsenmaksutulot, osinkotulot, korkotulot, osakehuoneistojen vuokratulot, lahjoitukset ja avustukset eivät ole elinkeinotoiminnan tuloa eikä niistä makseta Yle-veroa. Jos yhdistys harjoittaa elinkeinotoimintaa, Yle-veroa määrätään vain, jos vuoden verotettava tulo on 50 000 euroa tai enemmän.

Lähde: http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_ver ... tya(21525)

Yhteisöjen Yle-veron määrä perustuu verotettavaan tuloon. Yhteisöjä ovat esimerkiksi osakeyhtiöt, osuuskunnat, yhdistykset ja säätiöt.
Yhteisön Yle-veron määrä perustuu yhteisön verotettavaan tuloon. Veron määrä on 140 euroa, jos yhteisön verovuoden verotettava tulo on 50 000 euroa. Rajan ylittävältä osalta veroa peritään 0,35 prosenttia, mutta veron enimmäismäärä on kuitenkin 3 000 euroa vuodessa. Enimmäismäärän maksavat sellaiset yhteisöt, joiden verovuoden verotettava tulo on esimerkiksi 868 000 euroa. Alle 50 000 verotettavalla tulolla ei joudu maksamaan Yle-veroa.

Lähde: http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhte ... sot(22185)