Kevennettyjen laskumerkintävaatimusten raja nousee

Ajankohtaisia asioita ja uutisia kirjanpitoon liittyen
JK50
Viestit: 87
Liittynyt: 28 Joulu 2010, 18:52

Kevennettyjen laskumerkintävaatimusten raja nousee

Viesti Kirjoittaja JK50 » 04 Huhti 2012, 23:26

Hallitus on päättänyt nostaa kevennettyjen laskumerkintävaatimusten piirissä olevien laskujen euromääräistä rajaa nykyisestä 250 eurosta 400 euroon. Muutos astuu voimaan vuoden 2013 alusta.

Andy
Viestit: 1555
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kevennettyjen laskumerkintävaatimusten raja nousee

Viesti Kirjoittaja Andy » 22 Tammi 2013, 22:48

Kopioin tähän ketjuun kevennetyt laskumerkintävaatimukset verottajan sivuilta, jotta ne olisi helppo tarvittaessa kaivaa näkyviin:
6.2 Kevennetyt laskumerkintävaatimukset
Kevennetyistä laskumerkintävaatimuksista säädetään AVL 209 f §:ssä. Kevennettyjä sisältövaatimuksia ei sovelleta tavaroiden yhteisömyyntiin (AVL 72 b §) tai tavaroiden kaukomyyntiin (AVL 63 a §) eikä sellaiseen toisessa EU-maassa tapahtuvaan tavaran tai palvelun myyntiin, josta ostaja suorittaa veron käännetyn verovelvollisuuden perusteella (AVL 2 a § tai 9 §:ää vastaava säännös)

Muissa kuin edellä mainituissa tilanteissa riittää, että laskussa on kevennetyt laskumerkinnät, kun laskun loppusumma on enintään 400 euroa.

Lisäksi kevennettyjä sisältövaatimuksia sovelletaan vähittäiskaupassa tai muussa siihen rinnastettavassa lähes yksinomaan yksityishenkilöille tapahtuvassa myyntitoiminnassa. Tässä tapauksessa laskun loppusummalla ei ole merkitystä ja se voi siis ylittää 400 euroa (verollinen loppusumma). Vähittäiskauppaan rinnastettavaa myyntitoimintaa harjoittavat esimerkiksi kioski, suutari, kampaamo tai hautaustoimisto.

Kevennetyt laskumerkinnät ovat riittävät myös ravintola- ja ateriapalvelulaskuissa sekä henkilökuljetuslaskuissa, lukuun ottamatta edelleen myytäväksi tarkoitettuja palveluja sekä pysäköintimittareiden ja muiden vastaavien laitteiden tulostamissa tositteissa.

Laskuissa, joihin sovelletaan kevennettyjä laskumerkintöjä, täytyy olla seuraavat tiedot:

laskun antamispäivä,
myyjän nimi ja arvonlisäverotunniste (Y-tunnus),
myytyjen tavaroiden määrä ja palvelujen laajuus sekä näiden laji,
suoritettavan veron määrä verokannoittain tai veron peruste verokannoittain,
muutoslaskujen osalta viittaus alkuperäiseen laskuun sekä ne tiedot, joita laskulla muutetaan.
Kevennetyn sisältövaatimuksen laskuissa on mahdollista ilmoittaa hinnat arvonlisäverollisina, jos suoritettavan veron määrä on merkitty laskuun. Veron perustetta ei siis tarvitse ilmoittaa.

Laskuissa saa myös olla enemmän tietoa kuin mitä arvonlisäverolain säännökset edellyttävät.

Hotellilaskussa, joka on määrältään enintään 400 euroa, ei tarvitse olla ostajan nimeä (yöpyjän työnantajan nimeä), mutta siinä saa olla yöpyjän (työntekijän) nimi.

Vastaa Viestiin