Arvonlisäveron ajallinen kohdistaminen - erityisesti yhteisömyynti tilikauden lopussa - AVL 136 § ja AVL 135 §

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Arvonlisäveron ajallinen kohdistaminen - erityisesti yhteisömyynti tilikauden lopussa - AVL 136 § ja AVL 135 §

Viesti Kirjoittaja TRN »

Muutaman hankalan myyntikirjauksen takia, piti pitkästä aikaa kerrata verojen ajallista kohdistamista ja AVL 136 § sekoitti ajatuksia. Minulle tuottaa vaikeuksia ymmärtää AVL 136 §, sillä en tee tämän tapaista kauppaa. Eli en toimita tavaraa tai suorita palveluja etukäteen, vaan laskutus/myynti tapahtuu etukäteen ja suorite sekä maksu tapahtuu, joko samanaikaisesti tai muutaman päivän sisällä.

Eikö Alvin ajallisen kohdistamsien perusperiaate mene AVL 135 § mukaan näin:
Vero suoritetaan myynnistä pääsääntöisesti siltä kalenterikuukaudelta, jonka aikana myyty tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu (suoriteperuste). Kun noudatetaan suoriteperustetta, sillä ei siis ole merkitystä, milloin tavara tai palvelu on veloitettu tai maksettu.

Eli jos tavaran yhteisömyynnin myyntipäivä/laskun päivä on 31.12.2019 ja maksupäivä/toimituspäivä on 2.1.2020 ja tilikausi loppuu 31.12.2019, niin olen ymmärtänyt että verot kohdistetaan silti suoriteperusteisesti eri tilikaudelle 2.1.2020?

Meneekö AVL 136 pykälän kapulateksti suomennos näin?
Jos tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu ennen laskutusta tai maksua, voidaan vero kohdistaa joko lasku- tai maksuperusteisesti joko laskun pvm. tai maksun pvm. mukaan, saman tilikauden aikana. Tämä pykälä on myös täysin vapaaehtoinen ja voidaan jättää huomiotta.

Eli veroa ei tarvitse maksaa suoritepäivän mukaan, esim. silloin jos suorite-/toimituspäivä on 1.1.2020 ja asiakasta on laskutettu 1.2.2020, jossa 2 kk maksuaikaa eli eräpäivä/maksu on 1.4.2020. Tällöin vero voidaan kohdistaa, joko laskun pvm. mukaan 1.2.2020 tai sitten maksun pvm. mukaan 1.4.2020. Tämän takia jos suoritepäivä eroaa laskun päivämäärästä, pitää laskuihin merkata suoritepäivä erikseen. Eli aina jos laskun pvm. on eri kuin itse tavaran toimitus/palvelun suorite, täytyy laskun tuotteen/palvelun seliteriville merkata toimituksen/työn ajankohta.

Osaako joku selventää millaisiin tilanteisiin AVL 136 § on tarkoiettu käytettävän?
Onko tämä pykälä tarkoitettu lähinnä koontilaskuihin ja siihen että jos antaa asiakkaalle vaikka 3kk maksuaikaa, niin veroja ei tarvitse maksaa heti toimituspäivänä vaan sitten kun rahat on saatu asiakkaalta 3kk päästä? Ja tilikauden lopussa tätä ei pysty hyödyntämään koska veroja ei voi kohdistaa tässä tapauksessa eri tilikaudelle.

Tässä tuli samalla mieleen että kirjanpidon tositteessa voi olla ainakin viisi eri päivämäärää: myyntipäivä, suoritepäivä, laskutuspäivä, verotuspäivä ja "revenue recognition" päivä.

AVL 136 §
Tilikauden aikana tilikaudelle kuuluva vero saadaan 15 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa kohdistaa sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana ostajaa on toimitetusta tavarasta tai suoritetusta palvelusta veloitettu. Jos veloitusta ei käytetä, vero saadaan kohdistaa sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana myyntihinta tai sen osa on kertynyt. (27.6.2014/505)

Tilikauden päättyessä veloittamatta tai, jos veloitusta ei käytetä, kertymättä olevista 1 momentissa tarkoitetuista myyntihinnoista suoritettava vero kohdistetaan tilikauden viimeiselle kalenterikuukaudelle. Verovelvollisuuden päättyessä vero kohdistetaan toiminnan viimeiselle kalenterikuukaudelle.


Linkit:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 931501#V16

https://tilisanomat.fi/koulut/arvonlisa ... ttelyasiat

https://tilisanomat.fi/koulut/arvonlisa ... aportointi

https://www.edilex.fi/verohallinnon_ohj ... distaminen

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... rakaupass/