Yksityishenkilön vuokratutto ja kirjanpit

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
siphil
Viestit: 84
Liittynyt: 04 Huhti 2014, 19:54

Yksityishenkilön vuokratutto ja kirjanpit

Viesti Kirjoittaja siphil »

Eräs tutttava kääntyi puoleeni ja pyysi apua...

Hänellä on muutamia asunto-osakkeita ja hän on niitä vuokraillut yksityishenkilönä, joita asioita on hoitanut hänen miehensä. Nyt mies kuoli ja koko homma jäi lesken harteille ja hän on ulkona kuin lumiukko. Vuokria on valvonut hänen tytär. Mutta kirjanpito 2018 on jäänyt hoitamatta ja myös 2019.

Leski omistaa ja vuokraa asuntoja yksityishenkilönä eli vain "sotulla" eikä hänellä ole y-tunnusta eikä hän ole ilmoittanutnut verottajalle yhtymäksi. Nyt hän pyysi apua kirjanpidossa ja veroilmoituksissa koska verottaja oli antanut roimaty arvioverot. Asia on minulle outo koska kyseessä on ykstyishenkilö ja hän tekee bisnestä.

Ongelma siis on seuraava:

- Tehdäänkö kirjanpito normaalisti ikään kuin ammatinharjoittajalle ja siitä veroilmoitus lomakkeella 5, vai tuleeko se hänen henkilökohtaiseen veroilmoitukseen?

- Voiko ilmoittautua yhtymäksi takautuvasti ja tehdä siten veroilmoitus lomakkeele 5?

Vai miten tässä nyt tulisi toimia?
4040
Viestit: 143
Liittynyt: 06 Tammi 2018, 12:17

Re: Yksityishenkilön vuokratutto ja kirjanpit

Viesti Kirjoittaja 4040 »

Merkittävän laajaakin vuokraustoimintaa voi harjoittaa niin, että verotus tapahtuu tuloverolain mukaisesti pääomatuloina ja ne ilmoitetaan henkilökohtaisella veroilmoituksella. Tässä tapauksessa huoneistojen omistajan ei kannata ryhtyä elinkeinonharjoittajaksi, siitä seuraa lisää velvollisuuksia. Esimerkiksi nyt kirjanpitovelvollisuutta ei ole, vain muistiinpanovelvollisuus.

Tässä on hyvää ohjeistusta:
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... n-verotus/

Kun muistiinpanot on saatu tositteiden avulla järjestykseen ja vuokratulot ja niihin kohdistuvat vähennyskelpoiset menot ovat selvillä, pitää tehdä tuloveron oikaisuvaatimus:
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinno ... timus_330/

Lomake "7H Vuokratulot – osakehuoneistot" on se mikä on nyt ilmeisesti keskeisesti jäänyt verottajalle toimittamatta. Lomakkeessa on tilaa kahdelle kohteelle, lomakkeita täytetään tarvittava määrä:
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinno ... istot_301/

Jotta verot kerätään jatkossa tasaisesti vuoden mittaan, on tehtävä tämä hakemus:
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinno ... rohakemus/
siphil
Viestit: 84
Liittynyt: 04 Huhti 2014, 19:54

Re: Yksityishenkilön vuokratutto ja kirjanpit

Viesti Kirjoittaja siphil »

Kiitos hyvästä vastauksesta :-)

Jatkaksin kysymystä vielä sillä, että jos tehdään kuitenkin kirjanpityo selvyyden ja seurannan vuoksi, niin miten nuo asunto-osakkeet tulisi kirjata taseeseen?

Yleensä se menee (1) käyttöomaisuuteen, jos asunto-osake on osakkeenomistajan omassa käytössä. Tai (2) vaihto-omaisuuteen, mutta koskeeko tämä myös yksityistä asunto-osakevuokrausta? Ilmeisesti ei, koska tässä kirjauksessa lienee kyse asuntokauppaa tekevä? Mutta entäs sitten (3) muihin pitkäaikaisiin sijoituksiin, kun kerran huoneisto on tarkoitus vuokrata ulkopuolisille? Ilmeisesti viimeinen vaihtoehto on oikea, vai?

Poistoja ei voi tehdä, tämä on selvä. Mutta miten remontit? Voiko ne laittaa kuluihin asui siellä vuokralainen tai ei? Muistaisin jostakin lukeneeni, että jos asunnossa ei ole vuokralainen ns. sisällä, silloin remontti- ja työkalu kulut lisätään hankintahintaan ja muuten ne menisivät kuluiksi niinkö? Eli siis vuosikuluiksi? Kyseessä on henkilö joka käyttää kunnostuksissa ym. remonttimiehiä (firma) ja hänellä on työkaluja hankittu omasta takaa joita remppamiehet sitten käyttää.

Muistiinpanot siis riittää, mutta tekemällä kirjanpito on tosiaankin tuo tulo- ja kulupuoli helpompaa seurata kuin exellit tai ruutupaperit, joten tämä kirjanpito nyt lähinnä itseä varten, mutta siinäkin tapauksessa se olisi kivaa tehdä oikein.
sskky.fi/tiedot/6070
Viestit: 65
Liittynyt: 08 Touko 2019, 22:08
Viesti:

Re: Yksityishenkilön vuokratutto ja kirjanpit

Viesti Kirjoittaja sskky.fi/tiedot/6070 »

Meti tarkkaan, sekoittaaako kirjanpito tai tapahtuuko se tosiaan selvyyden vuoksi. Kirjanpitovelvollisuus kun koskee vain elinkeinonharjoittajia ja tässä ei olla elinkeinonharjoittajia lainkaan.

Kysyit, että kirjataanko käyttöomaisuuteen, vaihto-omaisuuteen vai pitkäaikaisiiin sijoituksiin. Meillä on kirjanpidossa pysyvät vastaavat ja vaihtuvat vastaavat. Pysyvissä vastaavissa on sijoituksia ja vaihtuvissa vastaavissa on mm. vaihto-omaisuus ja rahoitusarvopapereita. Jos kyse olisi elinkeinonharjoittajasta, joka tavoittelee osakkeilla vuokratuottoa tai käyttää osaketta elinkeinotoimintansa käytössä, kyse muista osakkeista ja osuuksista, joka kirjattaisiin kirjanpidossa pysyviin vastaaviin sijoitusten alle. Sitten tuloverotuksessa meillä on käyttöomaisuus, vaihto-omaisuus ja sijoitusomaisuus. Käyttöomaisuutta on koneet ja kalusto. Vaihto-omaisuutta on varasto ja arvopaperikauppaa harjoittavalla yrityksellä arvopaperit. Sijoitusomaisuutta verotuksen näkökulmasta on vain pankeilla, vakukutusyhtiöillä ja eläkelaitoksilla.

Sinun on syytä huomata, että poistoja tästä osakkeiden hankintamenosta ei nyt tämä luonnollinen henkilö vuokraustoimintaa harjoittavana tuloverovelvollisena saa kirjata eikä vähentää tuloverotuksessa.

Kysyit remonttikuluista. Kannattaa tutustua Verohallinnon ohjeeseen: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/om ... nttikulut/
Tuo tutustuminen on tärkeää jo siitä syystä, että nyt sinulla saattaa mennä puurot ja vellit sekaisin, koska pyrit elinkeinotoimintaan liittyvillä käsitteillä ja kirjaussäännöillä kirjaamaan luonnollisen henkilön tuloverotuksen mukaisia eriä. Lisäksi on syytä huomata, että tulkintaan vaikuttaa moni eri tekijä ja siten yksittäisten tekijöiden perusteella ei oikein voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tästä syystä ohjeita lukemalla sattaa oivaltaa sellaisia asoita, joita ei ole edes huomannut kysyä.
Kysymyksesi remonttikuluista koski perusparannuksen ja vuosikorjauksen välistä rajanvetoa. Siitä saat apuja em. Verohallinnon ohjeesta.
Vastaa Viestiin