Lomapalkkavaraukset ja -velat

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Henkeli
Viestit: 3
Liittynyt: 05 Helmi 2019, 14:10

Lomapalkkavaraukset ja -velat

Viesti Kirjoittaja Henkeli » 12 Helmi 2019, 21:54

Apua, kiitos!

Jos joku osaisi ihan rautalangasta vääntää, kun googlella löydetyt ohjeet ja oppaat ei nyt auttaneet niin, että olisin ihan varma toimistani.

Lomapalkkavaraukset ja -velat.
Eli summan tiedän, olkoon se nyt vaikka 5000€. Mitä siis kirjaan mihin? Mikä depet tili, mikä kredit tili, Varaus vai velka?
Mitä teen ensin? Vanhat varaukset pitää purkaa, miten ja minne? Mikä depet ja mikä kredit, varaus vai velka?
Meneekö nämä ylipäänsä niin, että aina varaus ja velka on vastatilejä, vai tuleeko tähän muita tilejä?

Puran ensin vanhan, niin että varaustilin saldo nolla? Ja sitten teen uudet varaukset tuolla 5000€ summalla? Lomapalkkavarauksten ja -velkojen sosiaalikuluille on oma tilinsä ja nämä kyllä osaan laskea.

Meillä siis entisellä kirjanpitäjällä ollut tapana, että näitä ei pureta, vain mahdollinen muutos kirjataan tilinpäätöksessä. Kuitenkin tilintarkastaja opasti minua, että purku tehdään tilinpäätöksessä ja kokonaan uudet varaukset. Tästä mulla ei siis ole mitään mallia entuudestaan ja ensimmäistä tilinpäätöstäni teen. Haluaisin siis joka tapauksessa aloittaa tämän ns. puhtaalta pöydältä, ettei ole mitään vanhoja jäämiä sotkemassa mitään. Eli kannattaako siis tilin saldo saattaa ekana nollaksi ja aloittaa siitä tekemään uudet varaukset? Ja onko silloin varaus ja velka vastatilit? Ja miten menee varausta tehdessä; kumpi depet ja kumpi kredit? Ja pitääkö alkuun saada siis varaustilin saldo nollaksi vai velkatilin saldo nollaksi?

Laitan saman kysymyksen tänne myös tilinpäätös-aiheen alle.

4040
Viestit: 122
Liittynyt: 06 Tammi 2018, 12:17

Re: Lomapalkkavaraukset ja -velat

Viesti Kirjoittaja 4040 » 13 Helmi 2019, 04:47

Kirjaukset tehdään loman kertymistilikauden kuluiksi ja siirtoveloiksi. Käsittääkseni näin:
Per vuosilomapalkat An lomapalkkamenot (siirtovelat)

Lomapalkan sivukulut käsitellään samankaltaisilla tavoilla lomanpitovuoden prosenttien mukaisina, en kuitenkaan nyt käynyt ohjelmien tilikartoista läpi mitä kulu- ja siirtovelkatilejä tarkalleen ottaen tulisi käyttää. Per muut henkilösivukulut An siirtovelat, jos yksityiskohtaisempia tilejä ei ole. Per eläkekulut An siirtovelat.

Lainaan Marjo Salinin kirjasta:
"Kun siirtovelaksi kirjatusta menosta saadaan myöhemmin lasku tai kun meno maksetaan, meno voidaan kirjata normaalisti kuluksi, kunhan siirtovelkoihin merkitty määrä puretaan kyseessä olevalle kulutilille viimeistään tilinpäätöstä laadittaessa."

Ei siis käytetä vapaaehtoisia tai pakollisia varauksia, sillä "jos vastaisen menon tai menetyksen täsmällinen määrä ja toteutumisajankohta tiedetään, vastatilinä käytetään kuitenkin pakollisten varausten tilien sijasta siirtovelkojen tiliä."

myokymia
Viestit: 613
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Lomapalkkavaraukset ja -velat

Viesti Kirjoittaja myokymia » 13 Helmi 2019, 08:20

Kuten 4040 sanoi varaukset eivät ole oikea paikka. Varaukset kaikein kaikkiaan ovat aika harvinaisia mikroyhteisöissä (kts EVL 4 luku + 43 §) ja täsmennettäköön että vapaaehtoisia varauksia ei enää ole olemassa, vaan nykyinen termi on verotusperusteiset varaukset.

On ihan sama, tekeekö tuon lomapalkkavelan kirjauksen siten, että purkaa ensin vanhat ja tekee sitten kokonaan uudet, vai kirjaako pelkästään muutokset (vrt varaston muutos). Tämä on täysin kirjanpitäjän harkintavallassa; lopputuloshan on kummallakin tapaa sama. Aika jännä jos tilintarkastaja on tähän tekniseen tapaan ottanut kantaa, ehkä tässä on jokin väärinkäsitys.

Jos purkaa ensin vanhat, ne puretaan päinvastoin kuin miten ne on tehty. Eli esim Per siirtovelat An Palkat ja palkkiot /Eläkekulut / Muut henkilösivukulut (käytin asetuskaavan mukaisia otsakkeita, tarkemman tilin valinta on täysin kirjanpitäjän päätäntävallassa ja ohjelmakohtainen), mutta usein An lomapalkkamenot (siirtovelat) Per Lomapalkkojen jaksotus / Eläkejaksotus lomapalkoista / Lomapalkkojen muut henkilösivukulut.

Vastaa Viestiin