Voiko kuljetusvakuutuksen lukea mukaan käyttöomaisuuden hankintamenoon?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Aloitteleva
Viestit: 21
Liittynyt: 27 Tammi 2017, 17:45

Voiko kuljetusvakuutuksen lukea mukaan käyttöomaisuuden hankintamenoon?

Viesti Kirjoittaja Aloitteleva » 05 Maalis 2018, 19:23

Hei,

Taseeseen saa aktivoida tuotantokoneen hankintamenoon mukaan koneen kuljetuskustannukset myyjältä ostajalle. Mutta entäpä jos kuljetusta varten on otettu kuljetusvakuutus, saako sen vakuutuksen laittaa myös taseeseen osaksi tuotantokoneen hankintamenoa? Olen lukenut KILan ohjetta, mutta näin tarkalle tasolle siellä ei ole menty.

Kiitoksia korvaamattomasta avusta jälleen kerran!

AndersNord
Viestit: 38
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: Voiko kuljetusvakuutuksen lukea mukaan käyttöomaisuuden hankintamenoon?

Viesti Kirjoittaja AndersNord » 06 Maalis 2018, 19:00

Moi,

Kirjanpitolain (1336/1997; jäljempänä myös "KPL") 4:5.1 § kuuluu: "Hankintamenoon luetaan hankinnasta ja valmistuksesta aiheutuneet muuttuvat menot." Säännös koskee niin aineellisia kuin aineettomia hyödykkeitä. Säännöksestä ilmenee ns. aiheuttamis-periaate: yksittäisen menoerän kuulumista hankintamenoon voidaan arvioida kysymällä, olisiko se jäänyt syntymättä kirjanpitovelvolliselle, jos asianomaista hyödykettä ei olisi hankittu tai valmistettu. Jos vastaus on myönteinen, tulee asianomainen meno lukea hankintamenoon kuuluvaksi KPL 4:5.1 §:n nojalla.

Nykyisin KPL 4:5.1 § kuuluu "Hankintamenoon luetaan hyödykkeen hankinnasta ja valmistuksesta aiheutuneet välittömät menot" - en nopealla silmäyksellä löytänyt kannanottoja siihen, miten muuttuvat menot vs. välittömät menot -käsite vaikuttaa menojen käsittelyyn. En kuitenkaan jaksa uskoa, että tulkinnassa isoa muutosta olisi tapahtunut - kuljetusvakuutushan liittyy välittömästi koneen hankintaan, kun yhtiön hankkima laite siirretään paikasta A paikkaan B tuotantoa tms. varten.

Vastaa Viestiin