Kirjauspäivä vai ostopäivä?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Ann
Viestit: 4
Liittynyt: 02 Maalis 2010, 13:14

Kirjauspäivä vai ostopäivä?

Viesti Kirjoittaja Ann »

Olen aloittamassa pienen yrityksen (toiminimen) kirjanpitoa. Yrityksellä on oma pankkitili ja-kortti. Lisäksi yritys on ALV-rekisterissä.

Tässä kirjanpitoa aloittaessani olen huomannut että suurin osa ostokuittien päivistä on pari päivää aiemmin kuin pankkitilillä oleva kirjauspäivä. Täytyykö tämä merkitä ostovelkana kuten laskuissa? Jos ei, kummalle päivälle , arvo-vai kirjauspäivälle, kulu laitetaan.
Osa ostoista on myös tehty kuun vaihteessa siten,että tuote on ostettu kaupasta kuun lopussa ja veloitettu tililtä vasta seuraavan kuun alussa. Ymmärtääkseni arvolisäverot pitäisi ilmoittaa ostopäivästä, vaikka maksua ei olisi vielä suoritettu. Olenko oikeassa?

Kiitoksia vastauksistanne :)
Moderator
Site Admin
Viestit: 358
Liittynyt: 29 Huhti 2008, 22:29

Re: Kirjauspäivä vai ostopäivä?

Viesti Kirjoittaja Moderator »

Hei ja tervetuloa foorumille!

Pääsäännön mukaan myyntien ALV suoritetaan siltä kalenterikuukaudelta, jonka aikana tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu ja vastaavasti vähennykset sille kuukaudelle jolla ostettu tavara tai palvelu on vastaanotettu. Toisin sanoen, tapahtumat kirjataan yleisesti kuitin päivämäärän perusteella, eikä maksupäivän mukaan. Tilikauden aikana vero saadaan kuitenkin suorittaa ja vähentää myös siltä kuukaudelta, jona tavaran tai palvelun hinta on maksettu, kunhan tilikauden lopussa kirjanpito on oikaistu suoriteperusteiseksi. Ostovelkatiliä ei tarvitse käyttää tällaisissa kirjauksissa, joissa eroa on vain muutama päivä. Tärkeintä on huolehtia että tilinpäätöksessä kaikki on kirjattu suoriteperusteisesti, tilikauden sisällä kirjaamisen voi tehdä hieman vapaammin. Pääsääntöisesti siis kuitenkin kuitin päivämäärän perusteella.
Vastaa Viestiin