Vaihto-omaisuus(?) ja virtuaalivaluutta

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
VMS
Viestit: 9
Liittynyt: 23 Helmi 2019, 13:45

Vaihto-omaisuus(?) ja virtuaalivaluutta

Viesti Kirjoittaja VMS »

Osaisiko joku neuvoa näissä kahdessa ongelmassa?

1. Yritys myy valokuvien käyttöoikeuksia (valokuvat siis "aineettomia") Mihin myymättä jääneet oikeudet kirjataan tilinpäätöksessä, vai kirjataanko ollenkaan? Ovat arvoltaan vähäisiä, n. 0,20€ kappale.
Oikeuksia on siis esim. 20 kpl ja myymättä on tilikauden lopussa 10 kpl. Maksuksi saadaan virtuaalivaluuttaa.

2. Mihin kirjataan rahoitusomaisuuteen kuuluvan virtuaalivaluutan hankintameno? Rahoituskuluihin? Mille tilille siellä?
Virtuaalivaluutta on saatu maksuksi toisen virtuaalivaluutan myynnistä. (Ei kirjata vaihto-omaisuudeksi, koska yrityksen toimintaan ei kuulu virtuaalivaluutan osto ja myynti, vaan edellisestä valuutasta haluttiin päästä eroon.)

Kiitos etukäteen jos joku jaksaa vastata. :)
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Vaihto-omaisuus(?) ja virtuaalivaluutta

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Jaa, venytellään vähän aivoja.

1. Lähtisin siitä että jos yhden valokuvan oikeudet voidaan myydä moneen kertaan, kyseessä on tosiaan aineetonta omaisuutta, joka voidaan aktivoida varovaisuuden periaatteen mukaisesti, ja poistaa taloudellisena vaikutusaikanaan. Sama tilanne olisi vaikka videopelin kanssa, josta oletetaan saatavan tuloja seuraavan 5 vuoden aikana.

Aktivoitu arvo pitäisi jollain tavalla laskea valmistusmenojen perusteella.

Jos oikeudet on ostettu, hankintameno toimii (maksimi)arvon mittarina.

Jos yhden valokuvan oikeuden voidaan myydä vain kerran, kyseessä on sitten vaihto-omaisuutta, ja varastonmuutoksen kautta osa päätyy taseeseen (ei aineettomaksi omaisuudeksi, vaan nimenomaan vaihto-omaisuudeksi).

Kohtelisin juoksevan rahaliikenteen virtuaalivaluuttaa niin kuin mitä tahansa vierasta valuuttaa. Viimeistään tilinpäätöspäivänä pitäisi oikaista taseen virtuaalivaluutan arvo vastaamaan euromääräistä arvoa. Onkohan EKP:llä yleisimmille valuutoille kurssi?

2. Jos virtuaalivaluuttaa käytetään juoksevana valuuttana, käsittelisin sitä ihan normaalisti kuten kassaa tai dollarimääräistä pankkitiliä. Jos sitä kertyy tilikauden aikana mutta sillä ei osteta mitään, voisin kuvitella että sitä voitaisiin siirtää pysyvien vastaavien sijoituksiin vaikka tp:n yhteydessä. Verottajalla voi olla tähän oma näkemyksensä miten hankintameno määritetään, ja tekisin kirjanpidon osittain sen pohjalta.

Nämä ovat molemmat mutujani.
VMS
Viestit: 9
Liittynyt: 23 Helmi 2019, 13:45

Re: Vaihto-omaisuus(?) ja virtuaalivaluutta

Viesti Kirjoittaja VMS »

Kiitos vastauksesta!

Auttoi huomattavasti, vaikka olisikin mutua. On aina parempi kun kaksi päätä pohtii.

Tosiaankin valokuva jää siis yritykselle, ja ainoastaan oikeuksia myydään. Valokuvien hankintamenoa voi olla vaikea selvittää, eikä yrittäjä luultavasti halua tehdä siitä mitään laskelmia. Yrittäjä myös harrastaa valokuvausta ja kuvat on mahdollisesti otettu siinä ohessa.
Oikeuksien hankintameno on ilmeisesti valokuvien myyntiin tarkoitetulle alustalle maksettava maksu, joka on aina joku tietty summa per oikeus.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Vaihto-omaisuus(?) ja virtuaalivaluutta

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Vertaisvaluuttojen osalta Kirjanpitolautakunnalla on lausunto 1895 23.10.2012 jossa Kilan näkemyksen mukaan vertaisvaluuttoja ei tule käsitellä rahoissa ja pankkisaamisissa, koska kyse ei ole virallisesta maksuvälineestä. Kilan mukaan vertaisvaluutat tulee esittää vaihtuvien vastaavien rahoitusarvopaperien ryhmässä, nimikkeessä "Muut arvopaperit".

Myös Verohallinto viittaa tähän Kilan lausuntoon 22.1.2020 annetussa ohjeessaan "Virtuaalivaluuttojen verotus", joten vaikka kyseessä on aihe huomioon ottaen suhteellisen vanha lausunto, itse toimisin Kilan lausunnon mukaisesti.

Kilan lausunto https://kirjanpitolautakunta.fi/-/digit ... janpidos-1
Verottajan ohje https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... -verotus3/
VMS
Viestit: 9
Liittynyt: 23 Helmi 2019, 13:45

Re: Vaihto-omaisuus(?) ja virtuaalivaluutta

Viesti Kirjoittaja VMS »

Olen kysynyt asiasta verottajalta, ja sieltä sanottiin, että virtuaalivaluutan saa kirjata joko vaihto-omaisuuteen tai rahoitusomaisuuteen. Ja jos virtuaalivaluutan määrä on vähäinen, sen saa kirjata kummaksi tahansa riippumatta siitä, miten se on hankittu tai luovutettu.

Lainaus verottajan sivulta (kohdasta 3.3 Virtuaalivaluutalla suoritetut liiketoimet):

"Jos virtuaalivaluutta on saatu elinkeinotoiminnan tulolähteeseen kuuluvan suoritemyynnin perusteella, virtuaalivaluutta kuuluu lähtökohtaisesti rahoitusomaisuuteen."
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Vaihto-omaisuus(?) ja virtuaalivaluutta

Viesti Kirjoittaja myokymia »

VMS kirjoitti: 29 Loka 2020, 16:34 Olen kysynyt asiasta verottajalta, ja sieltä sanottiin, että virtuaalivaluutan saa kirjata joko vaihto-omaisuuteen tai rahoitusomaisuuteen. Ja jos virtuaalivaluutan määrä on vähäinen, sen saa kirjata kummaksi tahansa riippumatta siitä, miten se on hankittu tai luovutettu.

Lainaus verottajan sivulta (kohdasta 3.3 Virtuaalivaluutalla suoritetut liiketoimet):

"Jos virtuaalivaluutta on saatu elinkeinotoiminnan tulolähteeseen kuuluvan suoritemyynnin perusteella, virtuaalivaluutta kuuluu lähtökohtaisesti rahoitusomaisuuteen."
Erikoista jos verohallinto on ohjeistanut sinua varojen kirjanpidollisesta käsittelystä, kun yleensä Kila määrittää kirjanpidollisen käsittelyn eikä ota kantaa verotukselliseen puoleen ja toisaalta Verohallinto ottaa kantaa verotukseen mutta ei suoranaisesti kirjanpidolliseen käsittelyyn (koska Verohallinnon työntekijät eivät tunne kirjanpitolakia, he yleensä rajaavat ohjeistuksensa verotukseen, eivät anna kirjanpidollisia neuvoja).

On syytä huomata, että vaikka jokin luetaan verotuksessa rahoitusomaisuuteen, se yksistään ei kerro miten kyseinen erä kirjanpidollisesti käsitellään, koska virallinen tase ei tunne erää "rahoitusomaisuus".

Kirjanpitolain mukaan "Vaihto-omaisuutta ovat sellaisinaan tai jalostettuina luovutettaviksi tai kulutettaviksi tarkoitetut hyödykkeet.

Rahoitusomaisuutta ovat rahat, saamiset sekä tilapäisesti muussa muodossa olevat rahoitusvarat."

Eli vaihto-omaisuus on virtuaalivaluutalle oikea paikka, jos yhtiö harjoittaa virtuaalivaluuttojen kauppaa. Taseessa kuitenkaan ei ole sellaista riviä, kuin "rahoitusomaisuus", joten tuo Kilan mainitsema Rahoitusarvopaperit (Muut arvopaperit), on juurikin se paikka mihin nämä kirjaisin, jos kyse ei ole vaihto-omaisuudesta.

Verohallinto on myös täysin väärässä kun neuvovat, "jos virtuaalivaluutan määrä on vähäinen, sen saa kirjata kummaksi tahansa". Se että verotuksellisesti vähäisten summien käsittelyllä ei ole merkitystä, ei tarkoita että niitä saisi kirjanpidollisesti käsitellä miten tahansa. Hienoa että verottajalla on nykyisin rento linja asiakaspalvelussa, mutta ehkä vähän turhaankin astuvat nyt tontille mihin heillä ei ole asiantuntemusta, eli kirjanpidon puolelle.
Vastaa Viestiin