Osakeyhtiö, kertakuluina vai poistoina

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
kooaa
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Maalis 2016, 12:09

Osakeyhtiö, kertakuluina vai poistoina

Viesti Kirjoittaja kooaa » 02 Joulu 2019, 19:08

Olen yrittänyt tankata niin verottajan kuin muidenkin fiksumpien tahojen sivuja ja ohjeita. On siis osakeyhtiö jolla on rakennus. Rakennusta perusparannetaan sekä tietenkin tehdään vuoden mittaan erilaisia pienehköjä korjauksia. Jos taloon uusitaan esim. viemäriä (joka ei ole pieni korjaus), onko se jaksotettava kulu (poistoina) vai voiko sen laittaa töineen kuluna yhdelle vuodelle? En pääse ihan kiinni siitä, että missä menee korjauksen ja pitkän hankinnan raja? Mistä löytäisi tähän ohjetta?

Graf af Kexholm
Viestit: 104
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Osakeyhtiö, kertakuluina vai poistoina

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 02 Joulu 2019, 21:18

Perustuen EVL § 35 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 60#O3L3P35:

35 §

Muun kuin 30 ja 31 §:ssä tarkoitetun käyttöomaisuuden hankintamenoksi katsotaan myös omaisuuden laajennus-, muutos-, uudistus- sekä muut vastaavat perusparannusmenot sekä, verovelvollisen vaatiessa, suurehkot korjausmenot.

Eli selkeätä euromäärää ei ole, koska korjausmenot olisi aktivoitava. Se joudutaan arvioimaan kirjanpitovelvollisen toiminnan laajuuden kautta, eli poikkeuksellisen suuri korjausmeno on syytä aktivoida.

Perusparannuksen ja korjauksen ero taas tulee siitä, että perusparannuksessa kohteen tasoa nostetaan alkuperäisestä, eli summilla ei tässä pohdinnassa ole paikkaa.

kooaa
Viestit: 2
Liittynyt: 18 Maalis 2016, 12:09

Re: Osakeyhtiö, kertakuluina vai poistoina

Viesti Kirjoittaja kooaa » 02 Joulu 2019, 22:02

Pahoittelut tietämättömyydestäni, mutta mitä tässä tarkoittaa tuo "korjausmenot olisi aktivoitava"? Toki tämä korjaus olisi poikkeuksellisen suuri muihin korjauksiin verraten.

Kuka näitä loppujen lopuksi sitten arvioi, että mikä on poikkeuksellista toimintaan nähden, verottaja veroilmoituksen jälkeen? Tilinpäätöksen tulee antaa oikea kuva toiminnasta, mutta jos kerran suuruuden arviointi jää omalle kontolle, niin kumpi on suurempi virhe, ottaa isohko kulu kuluna yhdelle vuodelle vai "varmuuden vuoksi" laittaa taseen puolelle ja poistaa sitä? Mahdollinen voittohan tuossa kaventuu siltä yhdeltä vuodelta aika reilusti jolloin omasta mielestä ei kuitenkaan jäisi oikea kuva toiminnasta. Mahdanko olla pohdintani kanssa hakoteillä?

Graf af Kexholm
Viestit: 104
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Osakeyhtiö, kertakuluina vai poistoina

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 02 Joulu 2019, 23:53

Ensimmäisenä tuomarina on oma järki, toisena käräjäoikeus, kolmantena Kristus ja neljäntenä sitten Kirjanpitolautakunta.

Aktivointi tarkoittaa menon kirjaamista taseen vastaaviin, josta sitä sitten (yleensä) poistetaan poistoina suunnitelman mukaan.
Lähtökohtaisesti korjauskustannuksia ei aktivoida, vaan kirjataan suoraan kuluksi.

Koska tuossa EVL §35 on kuitenkin tuo kohta "Muun kuin 30 ja 31 §:ssä tarkoitetun käyttöomaisuuden hankintamenoksi katsotaan [...]sekä, verovelvollisen vaatiessa, suurehkot korjausmenot.", niin ymmärtäisin että aktivointipakkoa ei ole, mutta sen voi perustellusti tehdä. Jos kyseessä on nyt vaikka taloyhtiön kiinteistö, 200€ maksavaa roskakatoksen maalausta ei aktivoida, mutta 200 000€ putkiremontin voinee aktivoida.

Artikkeli https://tilisanomat.fi/lakiratkaisut-ja ... ttaminen-0 pohtii tämäntyyppisiä kysymyksiä. Lyhyesti: aktivointi ei tässä tapauksessa liene pakollista, mutta sen voi oman harkinnan mukaan tehdä. Toki muuttuvat muuttuvina jne jne en ota vastuuta jne jne.

Vastaa Viestiin