Oy:n oman pääoman korjaus

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
sähläri
Viestit: 1
Liittynyt: 26 Kesä 2019, 09:37

Oy:n oman pääoman korjaus

Viesti Kirjoittaja sähläri » 26 Kesä 2019, 09:51

Hei,

Tarkastelen tässä pöytälaatikko-osakeyhtiöni tilinpäätöstä. Kirjanpidon on vuosia tehnyt eläkeläistuttava, jonka työhön en ole puuttunut koska en ole kirjanpiosta mitään ymmärtänyt, ja toisaalta verottajakaan ei ole perään kysellyt. Toiminta on ollut hyvin pientä, muutaman tuhannen osto tai myynti silloin tällöin.

Nyt hieman aiheeseen tutustuneena huomaan, että oy:n oma pääoma on merkitty negatiiviseksi. Ilmeisesti kirjanpitäjä on kirjannut muutamia laskuja oman pääoman tilille, vaikka kyseessä olisi ollut laina; koska oy:llä ei ollut myytäväksi tarkoitettujen tavaroiden hankintaan varoja, lainasin oy:lle rahaa. Ei kai lähdetilinä voi silloin olla oma pääoma? Miten tai millaisella kirjauksella tämän voisi korjata?

Koska toiminta on niin pienimuotoista, haluaisin hoitaa kirjanpidon itse. Varmasti selviän muutamasta osto- ja myyntilaskusta, mutta samoin haluaisin saada siivottua kirjanpidosta muutamat omituisuudet, jotka eivät mene ymmärrykseen, tämä oli yksi niistä. :)

Tilkkari
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Joulu 2017, 16:47

Re: Oy:n oman pääoman korjaus

Viesti Kirjoittaja Tilkkari » 26 Kesä 2019, 13:03

Sanoisin että helpoin olisi katsoa tulos/tase pitkänä versiona läpi sekä tilikauden-parin pääkirja, niin osaisi antaa tarkat neuvot.

viima
Viestit: 42
Liittynyt: 15 Syys 2014, 12:10
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Re: Oy:n oman pääoman korjaus

Viesti Kirjoittaja viima » 03 Syys 2019, 15:26

Kuten Tilkkari sanoikin, oikean vastauksen pystyy antamaan vain jos näkee pääkirjat kuluvalta ja aikaisemmilta tilikausilta eikä tositteiden näkeminenkään haittaisi asiaa.

Mikäli tilikausien tulokset ovat olleet tappiollisia, on mahdollista, että oma pääoma menee negatiivikseksi eikä siinä silloin välttämättä mitää virhettä ole ollut. Mikäli oma pääoma on negatiivinen, olisi yhtiön hallituksen pitänyt tehdä kaupparekisteriin ilmoitus oman pääoman menetyksestä. Muistatko että kirjanpitäjänne olisi tästä maininnut jotain tai onko ko ilmoitus jopa tehty?

Omaan pääomaan ei pääsääntöisesti kirjata suoraan yhtään mitään vaan kaikki oman pääoman muutokset tapahtuvat tuloksen ja osingonjakojen myötä. Älä kuitenkin itse ryhdy mitään korjailemaan vaan kysy kirjanpitäjältäsi suoraan mitä nuo "kummallisuudet" ovat niin hän varmastikin osaa ne teille kertoa ja mikäli jotain väärinkäsityksiä on ollut, hänen ne pitäisi osata kyllä korjatakin.
Taloushallinnon palveluita PK-yrityksille ja yrittäjille
www.viimapaa.com

AndersNord
Viestit: 32
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: Oy:n oman pääoman korjaus

Viesti Kirjoittaja AndersNord » 07 Loka 2019, 16:05

Lisäyksenä vielä aiempiin, että mikäli oma pääoma on muodostunut negatiiviseksi, mutta olet rahoittanut yhtiön toimintaa ja yhtiön taseella on velkaa sinulle, voit harkita tuon velan konvertointia esim. pääomalainaksi tai svop-rahastoon.

Vastaa Viestiin