Valmistusasteen mukainen tuloutus

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Tanelimaukka
Viestit: 5
Liittynyt: 01 Marras 2018, 16:54

Valmistusasteen mukainen tuloutus

Viesti Kirjoittaja Tanelimaukka »

Hei,

minua on jo hetken aikaa mietityttänyt valmistusasteen mukainen tuloutus.

Eli miten käytännön rahan liikkeet eroavat kirjanpidon käytännöistä.

Sanotaan, että on pitkä siltaprojekti jota rakennetaan 12 kuukautta. Asiakkaan kanssa on sovittu, että maksu sillasta saadaan vasta viimeisenä kuukautena (12). Kassavirtamielessä tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäiset 11 kuukautta mennään ilman liikevaihtoa, mutta kustannuksia syntyy rakennustöistä, materiaaleista yms. Siten ekoilla 11 kuukaudella kirjataan taseeseen varastoihin sekä muille tileille kustannuksia, jotka eivät vielä ilmaannu tuloslaskelmaan, koska tuloutuminen tulee vasta viimeisellä kuukaudella.

Kirjanpidossa taas näitä voi tulouttaa valmistusasteen mukaan, joka lasketaan kustannukset / kokonaiskustannukset. Saadulla valmistusasteprosentilla tuloutetaan siten liikevaihtoa, että kustannuksia.

Saitteko kiinni?

Miten tämä toimii, kun sanotaan, että tuloutetaan liikevaihtoa ja kustannuksia valmistusasteen mukaan, mutta aktuaalinen sillan myyntihinta kolahtaa kassaan vasta viimeisenä kuukautena.

Kiitos etupainotteisesti,

Mauri
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Valmistusasteen mukainen tuloutus

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Kirjapitohan lähtee siitä, että tilinpäätöksen tulee antaa oikea ja riittävä kuva. KPL 5:1 "Tilikauden tulot kirjataan tuotoiksi tuloslaskelmaan. Tuotoista vähennetään kuluina ne menot, joista ei todennäköisesti enää kerry niitä vastaavaa tuloa, samoin kuin menetykset. Muut menot saadaan aktivoida sen mukaan kuin jäljempänä tässä luvussa säädetään."

Jos projekti siis aloitetaan ja lopetetaan tilikauden sisällä, ei jaksotuksia tarvitse tehdä, vaan kirjataan kulut tuloslaskelmalle sitä mukaa kun niitä syntyy ja koko tuotto joulukuulle, kun työ luovutetaan vastaanottajalle. Tässä toki syntyy tilikauden sisällä epäsuhtaa tulojen ja kulujen suhteen mutta tällä on merkitystä vain kirjanpitoraporttien lukijalle, joka voi sisäisen laskennan keinon ottaa tarvittavat seikat huomioon.

Jos kyseessä olisi KPL 5:4 mukainen tilanne "Pitkän valmistusajan vaativasta suoritteesta syntyvä tulo saadaan kirjata tuotoksi valmistusasteen perusteella. Suoritteesta kertyvän erilliskatteen tulee tällöin olla luotettavalla tavalla ennakoitavissa. Kirjanpitovelvollisen tulee noudattaa samaa perustetta kaikkien tässä tarkoitettujen tulojen kirjaamisessa tuotoiksi."

Kannattaa lukaista Kirjanpitolautakunnan "yleisohje tulon kirjaamisesta tuotoksi valmistusasteen perusteella", jossa sanotaan mm että KPL 5:1 mukainen jaksotus on pääsääntö ja 5:4 on vaihtoehtoinen kirjausperiaate.

Rahan liikkeillä ei tulojen ja kulujen kirjaamisessa sinänsä ole merkitystä, jos kulut kirjataan esim ostovelkojen kautta ja myynnit myyntisaamisten kautta (suoriteperusteisesti). Riskienhallinnan kannalta tämänkaltaiset projektit ovat aika merkittäviä, koska kaikki kulut maksetaan omasta taskusta etupainotteisesti ja jos tilaaja menee konkursiin, jää kulut alihankkijoille. Kannattaakin pyrkiä sopimaan edes jonkinlaisista etukäteismaksuista, ettei tekijä jää täysin vaille maksuja.

Laita tarkentavia kysymyksiä, jos tuo Kilan ohje ei vastaa kaikkiin.
Vastaa Viestiin