Pääomalainen takaisinmaksu ja verotus

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
japs
Viestit: 3
Liittynyt: 09 Tammi 2021, 21:56

Pääomalainen takaisinmaksu ja verotus

Viesti Kirjoittaja japs » 09 Tammi 2021, 22:35

Meillä on kahden hengen osakeyhtiö. Yhtiö perustettiin viime vuoden puolella siten, että osakepääoma on nolla. Ostot olemme tehneet siten, että molemmat osakkaat ovat käyttäneet noin 5000 euroa. Tämä on merkitty pääomalainaksi. Kirjauksen tällä hetkellä tehty seuraavasti:
per PANKKITILI an Pääomalaina osakkaalta A, 5000e
per PANKKITILI an Pääomalaina osakkaalta B, 5000e

Yritystoiminta on sivutoimista, joten tulos jäi negatiiviseksi, kun ei ehditty tehdä muuta kuin ostoja viime vuoden puolella. Tämän puolen vuodella nyt alkuvuodesta on saatu jopa ensimmäinen maksava asiakas. Olen tehnyt kirjanpidon itse, ja nyt on tilinpäätös lähestymässä, minkä vuoksi aloin miettimään näiden merkintöjen järkevyyttä.

Ymmärtääkseni pääomalainan saa maksaa osakkaalle takaisin vasta tilinpäätöksen jälkeen VAPAASTA PÄÄOMASTA. Käsittääkseni tämä tarkoittaa, että jos tänä vuonna saamme asiakkaita ja tulos on positiivinen, siitä täytyy ensin maksaa verot ja vasta sen jälkeen voidaan jäljelle jääneestä vapaasta pääomasta maksaa lainoja takaisin ensi vuonna tilinpäätöksen jälkeen.

Nyt minulla on seuraavat kysymykset:
1) Voiko ensi syksynä tehdä välitilinpäätöksen, jossa saadaan selville vapaan pääoman määrä. Näin ollen lainasta voidaan maksaa mahdollisimman paljon pois, jotta verotettavaa tuloa jää vähemmän?
2) Vai kannattaisiko vain merkitä laina vieraaseen pääomaan?

Meillä on vielä tilinpäätös edessä, joten tuon ehtii kirjanpitoon muuttaa ja hallituksen kokousta varten laittaa kirjanpidon uusiksi. Lainasopimuksia ei ole vielä tehty, kun ajateltiin tehdä takautuvasti ja päivätä vain oikeille päiville. Meitä on kuitenkin vain kaksi, ja suullinen sopimus on ollut, että lainataan rahaa kummalla sattuu olemaan, maksetaan yhtiöltä takaisin sitten kun saadaan tuottoa. Molemmat on tehty ostoja omilla rahoilla, ja ne on sitten vain merkitty suoraan per OSTOT an Pääomalaina.

Niin, ja pisteenä ii:n päälle ostettiin vielä yhtiön nimissä uudisasunto, joka on RS-kohde. Tämä ostettiin sijoitusmielessä, ja nyt maksueriä tulee useampia vuodessa. Jos ei siis saada tarpeeksi tuottoa, lainataan aina lisää rahaa osakeyhtiölle näiden erien maksua varten. Mutta jos tuottoa saadaan muista hommista, mielellämme ottaisimme omia rahojamme pois yrityksestä. Miten tässä kannattaa tehdä, jotta toimii järkevästi ja oikein?

japs
Viestit: 3
Liittynyt: 09 Tammi 2021, 21:56

Re: Pääomalainen takaisinmaksu ja verotus

Viesti Kirjoittaja japs » 10 Tammi 2021, 02:05

Tajusin juuri oman kysymykseni jälkeen kysymyksen tyhmyyden. Lainan takaisin maksuhan ei ole kulu muuta kuin korkojen osalta, joten olipa kyse vieraasta pääomasta tai pääomalainasta sillähän ei ole mitään vaikutusta verotukseen.

Vastaa Viestiin