Nollan osakepääomalla perustettu yritys ja negatiivinen oma pääoma

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
talh
Viestit: 1
Liittynyt: 08 Syys 2019, 15:04

Nollan osakepääomalla perustettu yritys ja negatiivinen oma pääoma

Viesti Kirjoittaja talh » 08 Syys 2019, 15:35

Osakeyhtiö perustettu nollapääomalla, menoja kertyy ennen kuin myyntiä alkaa tulla - miten tarkkaan oman pääoman negatiiviseksi kääntymistä tulisi käytännössä seurata? Kun tilinpäätös on tehty, oman pääoman positiivisuus/negatiivisuushan on helpohko todeta, mutta miten tarkkaan aloittelevassa yrityksessä tulisi asiaa seurata ensimmäisten toimintakuukausien aikana?

Jos olen ymmärtänyt oikein niin nollan osakepääomalla perustettaessa oma pääoma kääntyy negatiiviseksi heti kun tulee ensimmäisiä menoja (ellei samalla tule vastaavia tuloja). Jos ja kun ensimmäisten kuukausien aikana kertyy muutamien satojen eurojen edestä menoja, mutta tuloja ei ole vielä yhtään, niin aletaanko yrityksessä jo tarvita oman pääoman ehtoista lainaa / pääomasijoitusta, jotta vältyttäisiin negatiiviselta omalta pääomalta? (Osakkaat maksaa tällä hetkellä saapuneet ostolaskut itse ja veloittaa summat yritykseltä tulevaisuudessa).

Kirjanpitäjä tarkoitus ottaa vasta kun myyntiä alkanut kertyä. Olen opiskellut kirjanpidon ja taloushallinnon perusteita, mutta en ole tehnyt kirjanpitoa aiemmin itse.

Graf af Kexholm
Viestit: 74
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Nollan osakepääomalla perustettu yritys ja negatiivinen oma pääoma

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 09 Syys 2019, 00:27

Näinhän asia tällä hetkellä on, eli ensimmäinen kokouswiineri aiheuttaa aiheuttaa negatiivisen oman pääoman, mikäli osakepääoma on laitettu nollaksi, tuloja ei ole eikä muita tämän asian suhteen omaksi pääomaksi katsottavia eriä ole. Osakeyhtiölakia tullaan luultavasti muuttamaan jossain vaiheessa, mutta tällä hetkellä 0€ osakepääomassa on ongelmansa. Oman pääoman tilaa tulee seurata, kuten olette nyt tehneet.

Hallituksen havaittua oman pääoman olevan negatiivinen, sen tulisi välittömästi rekisteröidä osakepääoman menetys, tai muutoin korjata tilanne. Nyt pitäisi siis löytyä eriä oman pääoman vahvistamiseksi, sillä se on helpompaa ja mielekkäämpää kuin menetyksen rekisteröinti.

Mainitsit että yhtiö on velkaa osakkaille näiden maksamista laskuista; nämä velat on todennäköisesti mahdollista konvertoida omaksi pääomaksi, jolloin niillä maksettujen menojen vaikutus on +- 0 omaan pääomaan.

myokymia
Viestit: 662
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Nollan osakepääomalla perustettu yritys ja negatiivinen oma pääoma

Viesti Kirjoittaja myokymia » 09 Syys 2019, 07:26

Näinhän se menee. "Jos yhtiön hallitus havaitsee, että yhtiön oma pääoma on negatiivinen, hallituksen on viipymättä tehtävä osakepääoman menettämisestä rekisteri-ilmoitus." OYL:n vaatimuksesta johtuen, tuo nollapääoma ei sovellu kovinkaan monelle aloittavalle yritykselle. Mielestäni huono lakimuutos koko nollapääoma, koska käytännössä kaikki aloittavat yritykset tarvitsevat pääomia toiminnan käynnistämiseksi. Ja koska varoja tarvitaan, ei ole mitään järkeä perustaa yritysta ilman osakepääomaa (patsi tietenkin se, ettei osakepääomallisen yhteisön perustaminen ole tällä hetkellä mahdollista sähköisesti).

viima
Viestit: 42
Liittynyt: 15 Syys 2014, 12:10
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Re: Nollan osakepääomalla perustettu yritys ja negatiivinen oma pääoma

Viesti Kirjoittaja viima » 08 Loka 2019, 14:03

Tämä osakeyhtiön perustaminen ilman osakepääomaa on hieman erikoinen idea päättäjiltä. Kuten edellä olevatkin sanoivat, pitäisi samalla kun perustaa osakeyhtiön, myös ilmoittaa se osakeyhtiön menetetty osakepääoma koska pelkästään jo sen osakeyhtiön rekisteröinnin maksaminen laittaa opon negatiiviseksi :?

Ehkä helpoin tapa välttää tämä opon negatiivisuus heti alkuunsa, on tehdä SVOP sijoitus jonka voi sitten aikanaan nostaa pois jos oma pääoma antaa myöten. Huom, SVOP sijoitukselle ei voi saada korkoa koska kyseessä on sijoitus ei laina.
Taloushallinnon palveluita PK-yrityksille ja yrittäjille
www.viimapaa.com

Vastaa Viestiin