Ennakonpidätyksen toimittaminen osingosta

Osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
Pursu
Viestit: 2
Liittynyt: 15 Touko 2019, 14:35

Ennakonpidätyksen toimittaminen osingosta

Viesti Kirjoittaja Pursu » 15 Touko 2019, 14:55

Hei

milloin verottajalle pitää maksaa ennakonpidätys osingosta (oy)?

myokymia
Viestit: 621
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Ennakonpidätyksen toimittaminen osingosta

Viesti Kirjoittaja myokymia » 16 Touko 2019, 07:25

Verohallinnon ohjeesta https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... moitukset/

Jos osingon maksajan työnantajasuoritusten verokausi on kuukausi, verokauden vero on maksettava Verohallinnolle viimeistään ennakonpidätyksen toimittamiskuukautta eli osingon nostettavissaolokuukautta seuraavan kalenterikuukauden 12. päivänä. Jos kuukauden 12. päivä ei ole pankkipäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaksi pankkipäiväksi (OVML 2 § 3 kohta ja 32 § 1 momentti).

Huomionarvoista on, että osingon maksukuukautena pidetään sitä kuukautta jolloin yhtiökokouspäätös osingosta on tehty, ellei päätöksessä erikseen mainita maksupäivää.

Tuloverolain mukaan verovelvollisen katsotaan saavan veronalaisen tulon sinä ajankohtana, jona tulo on hänen nostettavissaan, vaikka hän tosiasiallisesti nostaisi sen vasta myöhemmin. Palkanmaksua koskevan oikeuskäytännön mukaan myös velvollisuus toimittaa ennakonpidätys ja suorittaa työnantajan sosiaaliturvamaksu syntyy jo silloin, kun palkka on saajan nostettavissa, eikä vasta silloin, kun palkka myöhemmin maksetaan (KHO:1994-B-551). Myös osingon osalta on perusteltua katsoa, että ennakonpidätysvelvollisuus syntyy lähtökohtaisesti jo silloin, kun osinko on saajan nostettavissa, vaikka hän nostaisi sen vasta myöhemmin.

Osakeyhtiölain mukaan osingonjaosta päättää osakeyhtiön yhtiökokous tai yhtiön hallitus saamansa valtuuden perusteella (osakeyhtiölaki 13 luku 6 §). Osingonjakopäätöksessä voidaan myös määrätä ajankohta, jolloin osinko maksetaan. Jos osingonjakopäätöksessä ei ole määrätty osingon maksupäivää, osingon katsotaan olevan nostettavissa heti yhtiökokouksen päätöksen jälkeen eli sinä päivänä, jona osingonjakopäätös on tehty.

Vastaa Viestiin