Marginaaliverokaupan rahti toiseen EU-maahan

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
OnnetonTunari
Viestit: 2
Liittynyt: 23 Marras 2018, 10:11

Marginaaliverokaupan rahti toiseen EU-maahan

Viesti Kirjoittaja OnnetonTunari » 23 Marras 2018, 10:46

Tuli vastaan tilanne, että myyn joko tavallisen alvin alaisen uuden esineen (vaikka 200e alv0% hinta) tai marginaaliverollisen esineen (vaikka 200e hinta). Ostan esineelle rahdin (124e alv 24%) kotimaasta. Marginaaliverollisen toiseen eu-maahan myynnin käsittely marginaaliverollisena (tiedän että verottajan ohje antaa kaksi vaihtoehtoa tässä, myydä esine joko eu-kauppana tai marginaaliverollisena).

Nyt kun myyn jomman kumman esineen alv-rekisteröityneelle firmalle toisessa eu-maassa, hinnanlisänä rahti veloitetaan samassa alv-kannassa kuin varsinainen myytävä esine (ja korjataan rahdin ostolasku omassa kirjanpidossa marginaaliveron puolelle, kun rahti myydään marginaaliverollisen esineen kanssa). Rahti tässä myydään omakustannushintaan. Tulee siis kaksi mahdollista laskua noista (nämä vaan esimerkkejä ja täysin eri rahtieriä, eli rahdit ja tavarat eivät liity toisiinsa):

1.
Uusi esine 200e alv 0%
Uuden esineen rahti 100e alv 0%
Yhteensä 300e alv 0%

2.
Marginaaliverollinen esine 200e (marginaaliverollinen).
Marginaaliverollisen esineen rahti 124e (marginaaliverollinen).
Yhteensä 324e (marginaaliverollinen).


Meneekö tosiaan noin, että marginaaliverollisen esineen rahti (minulta ostettuna) on kalliimpaa asiakkaalleni, 100e vs 124e, eli rahdin hinta muuttuu rahdattavan esineen verokannan mukaan?


Voiko tuota kiertää niin, että asiakas järjestää rahdin, eli myyn tavaran "ex works" ja asiakas hoitaa sille kuljetuksen? Noin asiakas säästää merkittäviä summia (rahdit oikeasti tonnin luokkaa per lähetys), kun saa rahdin tavallisen alvin piiriin.

Kiitos.

myokymia
Viestit: 638
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Marginaaliverokaupan rahti toiseen EU-maahan

Viesti Kirjoittaja myokymia » 23 Marras 2018, 13:16

Näinhän se tosiaan menee, että marginaaliverolliseen myyntiin ei ole taloudellisesti järkevää kohdistaa kuluja jotka sisältävät arvonlisäveron, koska alv ei myyjälle ole näiden osalta vähennyskelpoinen.

Marginaaliverollista myyntiä vähemmän näkeekin yritysten välillä, koska periaatteessa olisi sama lisätä alv koko kauppahinnan päälle, kun se kuitenkin on osapuolille vain läpikulkuerä ja tällöin myös myyntiin liittyvien kulujen alv olisi vähennyskelpoinen. Kuluttajalle myytäessä taas on aika iso ero, myykö käytetyn auton marginaaliverolla vai alvillisena (ja henkilöautokaupassa tietysti myös yrityksille, koska henkilöauton alv ei ole vähennyskelpoinen).

OnnetonTunari
Viestit: 2
Liittynyt: 23 Marras 2018, 10:11

Re: Marginaaliverokaupan rahti toiseen EU-maahan

Viesti Kirjoittaja OnnetonTunari » 23 Marras 2018, 13:30

myokymia kirjoitti:Marginaaliverollista myyntiä vähemmän näkeekin yritysten välillä, koska periaatteessa olisi sama lisätä alv koko kauppahinnan päälle, kun se kuitenkin on osapuolille vain läpikulkuerä ja tällöin myös myyntiin liittyvien kulujen alv olisi vähennyskelpoinen. Kuluttajalle myytäessä taas on aika iso ero, myykö käytetyn auton marginaaliverolla vai alvillisena (ja henkilöautokaupassa tietysti myös yrityksille, koska henkilöauton alv ei ole vähennyskelpoinen).
On itsestäänselvää, että pitää marginaaliverollisena ostetut tavarat myydä eteenpäin toiselle firmalle marginaaliverollisena, kun ne ostava firma myy ne sitten (toisessa EU-maassa) yksityishenkilöille.

Jos myyn vaikka 1000e marginaaliverollisen tavaran, hänen omakustannus-myyntihintansa on 1000e myös Saksassa.

Jos myisinkin sen eu-kauppana, hän ostaisi sen yhä 1000e alv0% hintaan minulta, mutta hänen omakustannus-myyntihintansa Saksassa olisi sille samalle tavaralle 1199e (1000e + alv 19%).

Mutta tuo ei ollut se varsinainen kysymys.. Vaan se, että onko jotenkin katsottavissa veronkierroksi, että minä myyn ex works ja Saksalainen asiakas (firma) hommaa rahdin? Sillä Saksalainen asiakas voittaa alvin verran rahtihinnassa. Jos rahti maksaa 100e alv 0% - hän maksaa siitä 100e, kun hommaa sen itse, mutta minä voin myydä sen rahdin vain 124e hintaan marginaaliverollisena, jolloin hänelle tulee rahtikuluksi 124e eikä 100e, kun rahdatta tavara myydään marginaaliverollisena.

myokymia
Viestit: 638
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Marginaaliverokaupan rahti toiseen EU-maahan

Viesti Kirjoittaja myokymia » 23 Marras 2018, 14:09

En tunne Saksan verojärjestelmää, joten en pysty siihen ottamaana kantaa. Kuitenkin jos tuo tulisi toisin päin, niin hintahan olisi ostajalle sama jos myyjä laskuttaa rahdin 124 (sis alv 24%) tai jos rahtiliike laskuttaa 100 käännetyllä alvilla, jos rahti kohdistuu Suomessa marginaaliverotettavana myytyyn tuotteeseen.

Sinulle varmasti selvääkin miksi, mutta epätietoisille todettakoon, että koska marginaaliverolliseen myyntiin kohdistuvien kulujen alv ei ole vähennyskelpoinen, pitää tuo osto käsitellä Suomen kirjanpidossa siten, että käännetty vero tilitetään mutta ei vähennetä, jolloin ostohinnaksi muodostuu kummassakin tapauksessa 100 +alv 24%.

Mutta itse kysymykseen todettakoon, että tuskin voidaan katsoa veronkierroksi, vaikka ostaja itse järjestäisikin rahdin.

Vastaa Viestiin