Sähköisen palvelun Alv maailmanlaajuisesti

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
Ianuarius
Viestit: 2
Liittynyt: 27 Heinä 2018, 14:22

Sähköisen palvelun Alv maailmanlaajuisesti

Viesti Kirjoittaja Ianuarius » 27 Heinä 2018, 14:28

Terve,

Perustin yrityksen, jonka olisi tarkoitus tarjota englanninkielistä valmennusta Facebookin kautta "personal coaching" -tyyliin. Verohallinnossakaan eivät vain osanneet sanoa, että miten arvonlisäveroja maksetaan, kun ostaja on muualla kuin Suomessa. Ostaja voi olla mistä tahansa, missä voi Facebookia käyttää, eli esim. Ruotsista, Australiasta, Ugandasta tai tietenkin Suomesta.

Onko täällä jollakulla tietoa?

Kiitos. :D

myokymia
Viestit: 638
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Sähköisen palvelun Alv maailmanlaajuisesti

Viesti Kirjoittaja myokymia » 30 Heinä 2018, 07:28

Olisiko tästä verohallinnon ohjeesta apua: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... nlisavero/

Arvonlisäverolain 64-66 §:t sanelevat reunaehdot kts myös mm 69h§ ja 9§. Kannattaa oikeastaan lukea koko laki.

Arvonlisäverokohtelu riippuu mm siitä, onko ostaja elinkeinonharjoittaja vai ei, ja sijaitseeko ostaja EU:n sisällä vai EU:n ulkopuolella.

Lähtökohtaisesti jos ostaja on kuluttaja, arvonlisävero lisätään "normaalisti" ja maksetaan Suomeen. Jos ostaja on EU:n sisällä (ei Suomessa) oleva elinkeinonharjoittaja, laskutus yleensä käännetyllä arvonlisäverolla (laskuissa oltava mm ostajan alv-tunniste) ja jos EU:n ulkopuolella myydään palvelut yleensä 0-verokannalla.

Näihin on kuitenkin niin paljon poikkeuksia, että Verohallintokaan ei varmasti pysty ihan kaiken kattavasti puhelinpalvelun kautta sanomaan, miten juurin sinun toiminnassasi tulisi arvonlisävero käsitellä.

Ianuarius
Viestit: 2
Liittynyt: 27 Heinä 2018, 14:22

Re: Sähköisen palvelun Alv maailmanlaajuisesti

Viesti Kirjoittaja Ianuarius » 30 Heinä 2018, 22:58

Kiitos paljon vastauksesta myokymia!

Itseäni kovasti sekoitti tämä M1SS-erityisjärjestelmä:
https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteis ... telma_mini_/

Puhelinpalvelussakin eräs henkilö mainitsi, että kuluttajille myytäessä kanta 24 ja maksetaan Suomeen, mutta hän ohjasi vielä seuraavalle henkilölle, joka taas sanoi, että pitää jotenkin rekisteröityä tuohon järjestelmään ja jos ostaja on sen ulkopuolella, niin rekisteröityä erikseen kaikissa maailman valtioissa. Kuulosti sen verran hullulta, että olen jotenkin taipuvainen vain menemään tuolla Suomeen maksamisella ja katotaan miten käy. :D

myokymia
Viestit: 638
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Sähköisen palvelun Alv maailmanlaajuisesti

Viesti Kirjoittaja myokymia » 31 Heinä 2018, 08:05

Tosiaan kuten mainitsin, poikkeuksia on paljon, tuo sähköisten palveluiden myynti kuluttajille on yksi näistä. Sähköisiä palveluja myydessä EU:n sisällä kuluttajille, alv tilitetään siis pääsäännöstä poiketen ostajan sijoittusmisvaltioon, ei myyjän.

Tämä tapahtuu joko rekisteröitymällä alv-velvolliseksi kaikkiin maihin joihin myy, tai helpommin rekisteröitymällä tuohon alv:n erityisjärjestelmään, jonka avulla alvit tilitetään oikeisiin valtioihin ilman että näissä jokaisessa erikseen rekisteröityy.

Hankaluutena tietenkin on se, että alv tulee aina kantaa sillä prosentilla, mikä missäkin valtiossa on käytössä, joten tämä aiheuttaa hieman vaivaa, koska ostajalta pitää tätä kysyä ja kuitti kirjoittaa sitten sen mukaisesti.

Vastaa Viestiin