Alv immateriaalipalveluissa toiseen EU maahan?

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
siphil
Viestit: 71
Liittynyt: 04 Huhti 2014, 19:54

Alv immateriaalipalveluissa toiseen EU maahan?

Viesti Kirjoittaja siphil » 21 Marras 2020, 11:08

Minulla on hieman ongelmaa tulkita verottajan ohjetta valokuvien ja taulujen kaupassa, eli myydään niitä ja myös digitaalisesti käsiteltyjä kuvia ja canvas taluluja ym maalattua taidetta. Nämä kaikki on välitystoimintaa eli en omista valokuvia itse. Kyseessä lienee immateriaalikauppaa?

Tilanne menee esim niin että asiakas ostaa meidän Suomessa kotipaikan ja toimipisteen omaavasta firmasta valokuvan joka on verkkolauppa alustalla jonka sijoituspaikka on Saksa. Tuotteen ostaa ostaa yksityishenkilö joka asuu toisessa EU maassa (ja maksaa koko summan suoraan verkkokauppaan), niin eikö tässä ole alv 0%? Ja jos kyseessä on yritys, niin ikään alv on 0%? Koska verkkokaupan alusta on Saksassa, niin eikä verkkoaupan komissio ole myös alv 0% (verkkokauppa kuorii sen heti myyntihinnan päältä)? Verottajan ohjeiden mukaan ymmärsin että se missä maassa verkkokaupan alusta on, ei ole merkitystä, vaan meidän firman kotipaikalla ja toimipisteellä on merkitys koska se muodostaa verotussuhteenn Suomeen.

Koska valokuvan omistaa kolmas osapuoli eli ei ole omaa taidetta, ja kun myynnistä otetaan komissio, niin tämähän on 24% joka tilitetään Suomeen, koska kyse on välityksestä ja firmame on Suomess?

Kun myynti verkkokaupan alustan kautta on tehty, koko summa tulee tlilleni, niin kirjaan komiossion itselleni tuloiksi 24%, verkkokaupan kulut normisto kuluiksi 0% ja valokuvaajan/taiteilijan osuuden velasi, jonka sitten tilitän valokuvaajalle ja hän hoitaa sitte omat veronsa.

Olenko ymmärtänyt verottajan ohjeen oikein?

Muuttuuko tilanne jos ostajana on

a) yritys, tai
b) EU ulkopulela oleva asiakas?

Kotimaahan myynnin lienen ymmärtänyt oikein, eli välitystoiminta on komission osalta 24% alv ja siihen sovelletaan normi alv käytäntöä.