25% ALV ostokuitissa

Arvonlisäverojen hoitamiseen liittyvät kysymykset.
A*J*P
Viestit: 2
Liittynyt: 19 Touko 2020, 12:33

25% ALV ostokuitissa

Viesti Kirjoittaja A*J*P » 19 Touko 2020, 12:42

Minulla on toiminimi, ja ostin CDON.fi-sivustolta tietokonetarvikkeita työkoneeseen. Laskussa osassa tuotteista oli alv-verokannaksi ilmoitettu 25%, ja osassa oli normaali 24%. Kaikki tuotteet on näköjään lähetetty Ruotsista, mutta ostettu siis suomenkieliseltä sivustolta.

Mitenköhän nämä pitää laittaa kirjanpitoon? Ajattelin että CDON.fi on ihan suomalainen sivusto, joten ostot olisi kotimaisia, mutta pitääkö noita nyt käsitellä EU-ostoina? Vai voiko ne laittaa kotimaisiksi ostoiksi, mutta 25%:n alvilla?

Graf af Kexholm
Viestit: 104
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: 25% ALV ostokuitissa

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 19 Touko 2020, 17:03

Oletan tässä että olet arvonlisäverovelvollinen liiketoiminnasta.

Jos myyjä ei ole kotimainen (verkkokaupan kielellä ei ole tässä mitään merkitystä, vaan myyvä tahon rekisteröintimaalla. Yleisesti tämä selviää siitä minkä maan ALV-tunnusta on käytetty) ja et antanut myyjälle arvonlisäverotunnustasi ostaessa, myynti on käsitelty myyntinä kuluttajalle, ja myyjä on veloittanut siitä jonkun maan arvonlisäveron. Jos tuotteet on lähetetty Ruotsista, niissä pitäisi olla ruotsin arvonlisäveroa.

Laskujen arvonlisäveroa et voi missään tapauksessa vähentää jos se on Ruotsin arvonlisäveroa. Helpointa olisi joka pyytää myyjältä uusi (alviton lasku) ja käsitellä osto yhteisöostona, mutta jos tämä ei luonnistu niin alvi on tässä tapauksessa menetetty. Jos nyt oikein tiukkapipoiseksi rupean niin tuosta ostosta olisi vielä suoritettava Suomeen arvonlisävero veron perusteena veroton ostohinta, ja riippuen tositteen laadusta tämän veron voisi kenties sitten vähentää.

Näistä ongelmista pääsee KOKONAAN eroon kun vaan käyttää sitä alvitunnistetta joka paikassa, eikä mainitse omaa luonnollista nimeään koskaan ostaessa tai tilatessa.

A*J*P
Viestit: 2
Liittynyt: 19 Touko 2020, 12:33

Re: 25% ALV ostokuitissa

Viesti Kirjoittaja A*J*P » 19 Touko 2020, 17:42

Kiitos vastauksesta. Juu, olen arvonlisäverovelvollinen.

Kotimaisista verkkokaupoista on tullut ostettua yleensä ihan normaalisti kuluttajana, koska se on toiminut tähän asti ihan hyvin. (Alvia ei kuitenkaan saa yleensä etukäteen pois hinnasta, kuiteissa on alv-erittelyt, eikä ainakaan verottaja sanonut mitään vaikka kerran jouduin satunnaisesti valittuna verotarkastukseenkin...) Ulkomailta ostettaessa on sitten tietysti eri juttu - kunhan vain tajuaa ostavansa ulkomailta.

Nyt kun katsoin tuota laskua tarkemmin, niin tuossahan tosiaan on niin, että itse CDON:illa on suomalainen alv-tunnus, mutta yksi tavaroista onkin tullut jostain toisesta firmasta, jonka tunnus on ruotsalainen. Ostovaiheessa tuo ei käynyt mistään ilmi.

Onneksi nyt on summat noin pieniä, että voin vain jättää suosiolla tuon 5 euron adapterin pois kirjanpidosta. Mutta täytyy näköjään olla jatkossa tarkkana tuon firman kanssa. :roll:

https://www.dropbox.com/s/kiwmu3vm96zso ... 4.png?dl=0

Graf af Kexholm
Viestit: 104
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: 25% ALV ostokuitissa

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm » 19 Touko 2020, 18:11

Kyllä sen ulkomaisen tuotteen voi kirjanpitoon ihan hyvin ottaa, mutta ei vähennä alvia vaan käsittelee alvin tuotteen hinnanosana.

Vastaa Viestiin