vanhentuneen kaluston poisto toiminimen lopettamisen yhteydessä

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
aloittelija12
Viestit: 32
Liittynyt: 28 Joulu 2017, 19:00

vanhentuneen kaluston poisto toiminimen lopettamisen yhteydessä

Viesti Kirjoittaja aloittelija12 » 25 Kesä 2018, 15:19

Hei,

Eli ongelmani on seuraava. Olemme lopettamassa toiminimen ja koneet ja kalusto tilillä on vielä saldoa, josta pitäisi maksaa arvonlisävero. Voiko tuota jotenkin tehdä poistona tai arvonalentumisena, että sen voisi saada pois taseesta, kun kyseessä on siis vanhentuvat kameralaitteistot eli elektroniikkaa?

myokymia
Viestit: 683
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: vanhentuneen kaluston poisto toiminimen lopettamisen yhteydessä

Viesti Kirjoittaja myokymia » 26 Kesä 2018, 12:02

Arvonlisäverolain mukaan: "Tavaran ottamisella omaan käyttöön tarkoitetaan sitä, että elinkeinonharjoittaja:
1) ottaa tavaran yksityiseen kulutukseen;
2) luovuttaa tavaran vastikkeetta;
3) siirtää tai muulla tavalla ottaa tavaran muuhun kuin 10 luvussa tarkoitettuun vähennykseen oikeuttavaan käyttöön.
--
Kun verovelvollisuus päättyy, suoritetaan verovelvollisen haltuun jääneistä tavaroista veroa niin kuin tavaran ottamisesta omaan käyttöön säädetään.
"

Toiminnan loppuessa tulee siis tilittää oman käytön alv, jos tavaraa otetaan itselle. Jos kalusto on tosiasiallisesti esim tuhoutunut, ei nähdäkseni oman käytön alvia tarvitse tilittää, koska mitään elinkeinotoiminnan hallussa olevaa ei tällöin oteta omaan käyttöön.

Jotta kaluston saa pois taseesta, voisi kirjata esim EVL 32§:n mukaisen lisäpoiston: "Jos verovelvollinen osoittaa, että kaiken edellä 30 ja 31 §:ssä tarkoitetun käyttöomaisuuden käypä arvo on verovuoden päättyessä omaisuuden arvonalenemisen, tuhoutumisen, vahingoittumisen tai muun syyn vuoksi pienempi kuin menojäännös, josta on jo tehty verovuoden poisto, saadaan menojäännöksestä tehdä sellainen lisäpoisto, joka alentaa menojäännöksen käypään arvoon.

Omaan käyttöön otettaessa veron peruste taas on tavaran ostohinta tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta. Jos kaluston tod.näk. luovutushinta on 0 €, ei veroa siis tulisi tilitettäväksi. Nämä kannattaa dokumentoida todella hyvin, jotta voi verottajan kysyessä esittää selvityksen, miksi oman käytön alvia ei ole tilitetty (esim ulkopuolinen arvio, mikäli jotain vanhentunutta olemassaolevaa kalustoa vielä on). Yleisesti ottaen kai voisi ajatella, että jos kalusto on vanhentunutta, ei elinkeinonharjoittaja halua sitä itselleenkään ottaa ja jos taas haluaa, sillä lienee jotain arvoa?

Jos kalustolla on vain vähäinen arvo, voi noudattaa myös vähäisen oman käytön periaatetta: "Tavaroiden ja palveluiden omaan käyttöön ottamisesta ei suoriteta veroa, kun elinkeinonharjoittaja ottaa vähäisessä määrin tavaroita tai palveluja omaan tai perheensä yksityiseen kulutukseen. Verohallituksen käsityksen mukaan oman käytön määrää voidaan pitää vähäisenä, kun se on ilman arvonlisäveroa enintään 850 euroa vuodessa."

aloittelija12
Viestit: 32
Liittynyt: 28 Joulu 2017, 19:00

Re: vanhentuneen kaluston poisto toiminimen lopettamisen yhteydessä

Viesti Kirjoittaja aloittelija12 » 26 Kesä 2018, 17:53

Kiitos vastauksesta! Tämä selvensi huomattavasti asiaa.

Vastaa Viestiin