Yksinyrittäjien koronatuki

Toiminimen kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät keskustelut
rutja76
Viestit: 176
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Yksinyrittäjien koronatuki

Viesti Kirjoittaja rutja76 » 05 Touko 2020, 08:24

Yksinyrittäjä voi hakea yritystensä kotikunnasta 2000 euron koronatukea. Miten sellainen tuki käsitellään kirjanpidossa sekä 5-lomakkeessa? Onko kirjanpidossa Muut tuotot alv 0% (yhdenkertainen kirjanpito)? Ja 5-lomakkeessa merkataan kohtaan 318 Saadut avustukset ja tuet?

myokymia
Viestit: 682
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Yksinyrittäjien koronatuki

Viesti Kirjoittaja myokymia » 05 Touko 2020, 09:38

En ole etsinnöistäni huolimatta onnistunut löytämään lakitekstiä yksinyrittäjän koronatuesta, joten kaikki tietoni perustuva erinäisiin Internetin ihmemaailmasta löytämiini teksteihin, joiden luotettavuus on niin ja näin.

Joka tapauksessa Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla sanotaan mm " Onko tuki veronalaista? Yksinyrittäjätuki on saajalleen veronalaista tukea. Kunnat ilmoittavat tuen suoraan verottajalle"

Tämän perusteella tulkitsen, että tuki ei ole kirjanpidossa käsiteltävää elinkeinotoiminnan tuloa, vaan nimenomaan yrittäjän tuloa, joka kuntien toimesta ilmoitetaan verottajalle ja näkyy henkilökohtaisella veroilmoituksella.

rutja76
Viestit: 176
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: Yksinyrittäjien koronatuki

Viesti Kirjoittaja rutja76 » 05 Touko 2020, 09:50

Itse löysin vain nämä lainaukset:
Tämän hakemuksen lähettämisellä sitoudun siihen, että Kunnan myöntäessä avustuksen avustuspäätöksellä syntyy avustuksensaajan ja kunnan välille valtionavustuslain (688/2001) 7 § 3 momentin mukainen sopimus, johon sovelletaan seuraavia ehtoja:
- Avustusta saa käyttää yksinyrittäjän taloudellisen tilanteen vakauttamiseen koronaepidemian aikana ja sen jälkeen. Avustusta saa käyttää ainoastaan tähän tarkoitukseen. Avustusta ei saa siirtää toisen tahon tai henkilön käytettäväksi.
- Avustuksen määrä on 2 000 euroa. Avustus on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen annetun komission asetuksen (EU) N:o 1407/2013 mukaista vähämerkityksistä valtiontukea (de minimis ‐tuki).
[...]
Tukipäätöksessä on ilmoitettu, jos kyseessä on de minimis ‐tuki. Yrityksen tulee itse huolehtia, että eri päätöksillä myönnettyjen de minimis ‐tukien yhteenlaskettu määrä ei ylitä sallittua maksimäärää. https://tem.fi/vahamerkityksinen‐tuki‐e ... nimis‐tuki.
4.2 Yksinyrittäjän avustuksessa kyse on 2 000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yksinyrittäjän laskennallisiin, yritystoiminnasta
aiheutuneisiin kustannuksiin, kuten yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito‐ ja muut
toimistomenot. Kertakorvausta myönnettäessä yritystoiminnasta aiheutuneena kustannuksena ei pidetä yrittäjän itselleen
nostamaa palkkaa.
Osin tämän korvauksen avulla yksinyrittäjän on tarkoitus selviytyä koronavirusepidemian aiheuttamasta haastavasta
taloustilanteesta. Kertakorvaus voidaan myöntää 16.3.2020 alkaen syntyneisiin kustannuksiin ja avustuksen viimeinen hakupäivä on
31.8.2020. Kyse on laskennallisesta summasta, eikä avustuksen saajalla ole velvollisuutta esittää avustusta hakiessa tai jälkikäteen
tositteita kustannusten syntymisestä
Avustusta saa käyttää yksinyrittäjän taloudellisen tilanteen vakauttamiseen koronaepidemian aikana ja sen jälkeen. Avustusta
saa käyttää ainoastaan tähän tarkoitukseen. Avustusta ei saa siirtää toisen tahon tai henkilön käytettäväksi.
Mutta tosiaan ei mitään tarkkaa tietoa siitä, miten se käsitellään (jos se käsitellään) kirjanpidossa.

myokymia
Viestit: 682
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Yksinyrittäjien koronatuki

Viesti Kirjoittaja myokymia » 05 Touko 2020, 11:15

Pitänee hieman syödä omia sanojaan. Tälläinen löytyi Verohallinnon sivuilta https://www.vero.fi/tietoa-verohallinno ... lanteessa/

"Elinkeinotoiminnan menojen kattamiseksi maksettavat rahalliset tuet ja avustukset ovat saajalleen eli yritykselle tai yrittäjälle veronalaista tuloa (EVL 4 §). Saatu tuki tai avustus kirjataan yrityksen kirjanpitoon ja ilmoitetaan vuoden 2020 veroilmoituksella."

Tuon perusteella menisi kirjanpitoon ja 5-lomakkeelle juuri kuten arvioit.

Vastaa Viestiin