Ulkomaanostot

Tietoa kaupankäynnistä EU:n ulkopuolella
Kelonen
Viestit: 49
Liittynyt: 14 Syys 2009, 15:28

Ulkomaanostot

Viesti Kirjoittaja Kelonen » 14 Syys 2009, 15:37

Mihin ulkomaanostot EU:n ulkopuolelta kirjataan kirjanpidossa?
Täytyykö niille olla oma tili kuten EU-ostoille, vai kirjataanko ne alv 0 ostoihin vai kulloinkin sopivimmalle alv 0 tilille?

Andy
Viestit: 1555
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Ulkomaanostot

Viesti Kirjoittaja Andy » 14 Syys 2009, 16:01

Kelonen kirjoitti:Mihin ulkomaanostot EU:n ulkopuolelta kirjataan kirjanpidossa?
Täytyykö niille olla oma tili kuten EU-ostoille, vai kirjataanko ne alv 0 ostoihin vai kulloinkin sopivimmalle alv 0 tilille?
Edit (Muokkasin vastaustani selkeämmäksi):

Tarkistin tämän asian ammattilaiselta ja hänen kantansa oli, että jos ulkomailta ostelee vaihto-omaisuutta (eli myytäväksi tarkoitettua tavaraa) niin näille olisi hyvä olla oma tilinsä kirjanpidossa, esim. Tuonti Ostot 0%, Tuonti Ostot 8% ja Tuonti Ostot 22%. Sen sijaan jos epäsäännöllisesti ostaa yritykselle jotain käyttöomaisuutta ulkomailta (siis EU:nkin ulkopuolelta) niin niille ei välttämättä tarvitse tehdä omaa tiliä, vaan ne voi laittaa samalle tilille kuin muutkin vastaavat hankinnat. Oman tilin saa toki halutessaan tehdä, mikään laki ei sitä kiellä, mutta pakollista se ei siis ole.

Näitä asioita ei ole tarkasti säädelty missään laissa ja tuo että Tuonti-ostoille on yleensä oma tili johtuu pikemminkin sen käytännöllisyydestä, jos tuontia on paljon, eikä mistään varsinaisesta lakipykälästä.

EU-kaupalle sen sijaan vaaditaan ihan omat tilinsä koska arvonlisäverotus poikkeaa normaalista tavasta.

Vastaa Viestiin