Sivu 1/1

ALV ulkomaanostot /eu-ostot

Lähetetty: 23 Helmi 2011, 20:15
Kirjoittaja Annukka
Tilaamme tavaraa Ranskasta eräältä toimittajaltamme. Toimittajalla on pääpaikka Texasissa yhdysvalloissa. Laskulla on maininta: "These commodites, technology or software were exported from the United States in accordance with the export administration regulations. Diversion contrary to the U.S. law is prohibited. Tax-free intra-community-delivery.

Olen aikoinaan kysynyt asiaa verotoimistosta ja saanut vastauksen että jos tavara lähtee eu:n ulkopuolelta, lasku kirjataan alv 0 (laskuillahan itsessään ei alvia olekkaan). Mutta jos tulee eu:n alueelta niin alv kirjataan tietysti yhteisöverona. Mutta nyt jäin miettimään tuota viimeistä lausetta..Tax-Free intra-community-delivery... laskulla on ranskalaisen yhtiön vat tunnus. Mutta tavarat ovat usasta alunperin lähteneet.. Siis onko tämä jotain 3 kanta kauppaa (josta en oikein ole perillä) ja pitäisikö silti tästä kirjata yhteisövero?

Re: ALV ulkomaanostot /eu-ostot

Lähetetty: 11 Maalis 2011, 17:01
Kirjoittaja Annukka
Heijjj...eikös kellään ole näistä täällä kokemusta?

Re: ALV ulkomaanostot /eu-ostot

Lähetetty: 11 Maalis 2011, 18:48
Kirjoittaja shamaani
ainaki googlekääntäjällä lause tarkottas Tax-free yhteisön sisäistä toimitusta.

niin eikös se oo Ranskakin Eu-maa eli ois yhteisömyyntiä.
niin pikkasen nyt mietityttää se USA kun siel on päätoimipaikka, et oliks sil mitään merkitystä
tässä kun tavara tulee Ranskan toimipaikasta. .......

mutta jos Ranska niin:
Tavaran myynti toiseen EU-maahan on arvonlisäverotonta, jos
myyjäyrityksellä on näyttö tavaran kuljetuksesta toiseen EU-maahan (näytöksi käyvät esimerkiksi kuljetusliikkeen kuljetusasiakirjat)
ostaja on rekisteröity arvonlisäverovelvolliseksi johonkin toiseen EU-maahan
Jotta myyjä voi lähettää ostajalle yhteisömyynnistä arvonlisäverottoman laskun, on laskussa oltava sekä ostajan että myyjän arvonlisäverotunniste.

Laskussa on lisäksi oltava yhteisömyynnin verottomuutta ilmaiseva merkintä esimerkiksi ”Intra-Community supply, VAT 0 %”. Myyjän on varmistettava ostajan alv-tunnisteen voimassaolo VIES-tietokannasta eli alv-tietojen vaihtojärjestelmästä joko internetissä tai tiedustelemalla VAT-tunnuksen voimassaoloa verottajan palvelunumerosta.

Yhteisöhankinnat
Ostaja maksaa yhteisöhankinnoista arvonlisäveron oman maansa verokannan mukaisesti. Maahantuonnista menee vero, mutta mikäli tavara hankitaan vähennykseen oikeuttavaan käyttöön (esimerkiksi kauppatavaraksi tai kalustoksi), veron saa saman tien vähentää pois. Tällöin veroa ei tarvitse maksaa, koska suoritettava vero ja vähennettävä vero ovat yhtä suuret.
Vaikka vero ei aiheutakaan mitään kassastamaksua, ostajan on laskettava veron määrä, kirjattava vero ja merkittävä se arvonlisäveron kausiveroilmoitukseen. Vähennysoikeus edellyttää, että laskussa on sekä ostajan että myyjän arvonlisäverotunnisteet.

EN TIIJJÄ AUTTOKS TÄÄ MITÄÄN KUN EN OLE HETKEN AIKAA ENÄÄ VÄÄNTÄNYT NÄITÄ.
ON TÄÄ NIN KINKKINEN AIHE KYLLÄ ETTÄ KATOO ÄKKIÄ MIELESTÄ SE VÄHÄNENKI =)

Re: ALV ulkomaanostot /eu-ostot

Lähetetty: 11 Maalis 2011, 22:12
Kirjoittaja Andy
Annukka kirjoitti: Mutta nyt jäin miettimään tuota viimeistä lausetta..Tax-Free intra-community-delivery... laskulla on ranskalaisen yhtiön vat tunnus. Mutta tavarat ovat usasta alunperin lähteneet.. Siis onko tämä jotain 3 kanta kauppaa (josta en oikein ole perillä) ja pitäisikö silti tästä kirjata yhteisövero?
Kuulostaa kolmikantakaupalta minun korvaani, tosin yleensä se on merkitty laskuunkin, esim "triangulation" -termillä. Vai olikohan niin että kolmikantakaupaksi kutsutaan vaan nimneomaan EU-maiden sisällä tapahtuvaa kolmen yrityksen välistä ketjukauppaa? Ostajaosapuolen suhteen tämän ei kuitenkaan pitäisi vaatia mitään erityistoimenpiteitä, eli voi mielestäni kirjata saadun laskun perusteella yhteisökaupaksi, jossa suomalainen yritys siis tekee kaupan ranskalaisen yrityksen kanssa. Tilanne olisi eri jos kuvio menisi niin päin että tavara toimitettaisiin Ranskasta mutta lasku tulisi yhteisön ulkopuolelta, mutta tässä tapauksessa ei siis vaadi käsittääkseni sen kummempia toimia ostajalta kuin tavaran kirjaamisen yhteisöhankinnaksi.

Re: ALV ulkomaanostot /eu-ostot

Lähetetty: 11 Maalis 2011, 23:39
Kirjoittaja shamaani
tässä ois kolmikantakaupasta eräs esimerkki

Esimerkki: Suomalainen yhtiö B myy tavaraa hollantilaiselle asiakkaalleen C:lle. Suomalainen yhtiö B tilaa tavaran yhtiö A:lta Virosta ja pyytää virolaista toimittajaa lähettämään tavaran suoraan Hollantiin C:lle. Jos A, B ja C ovat arvonlisäverovelvollisia eri EU-maissa ja laskumerkinnät ovat laskumerkintävaatimusten mukaisia, voidaan tähän kauppaan soveltaa kolmikantakaupan erityismenettelyä. Lisäedellytyksenä on mm., että B:llä ei saa olla ns. kiinteää toimipaikkaa Hollannissa ja että C on ALV-rekisteröity Hollannissa

- kun mietin sitä pääpaikkaa että tavarat siis sieltä toimitettu Ranskaan.
mutta onko sillä väliä ostajalle, jos ostaja kerta on tilannu ne tuotteet Ranskasta. (vai palvelut?)
ei kai ostajan tarvi tietää muuta enempää. laskussa pitää olla ostajan ja myyjän alv-tunnisteet
eli vat-numerot, eli kummankin!

Re: ALV ulkomaanostot /eu-ostot

Lähetetty: 19 Maalis 2011, 23:15
Kirjoittaja Annukka
No näin olisin ajatellut alunperin itsekkin että kun Ranskasta ostetaan ja on heidän vat tunnukset laskulla ok, että eu kauppaa on, mutta verottaja sotki pääni :( Olen kirjaillut nämä ulkomaan ostoina nyt viime vuoden, mutta nyt tilikauden alusta aloin miettimään uudelleen asiaa taas kun katsoin laskuja. Niin, eli tosiaan kun se verovirkailija keneltä kysyin väitti että jos tavara lähtee usasta niin ei ole eu ostoa vaikka laskulla olis vat tunnukset ja lasku tulis eu:n sisältä. Huoh... pitänee ottaa uudelleen yhteyttä sinne verottajaan nyt kun tekin vahvistitte mun epäilyä että voisi olla sittenkin eu ostoina kirjattavia.
Kiitos paljon kun vastasitte!! Hmmm...mitähän sanktioita siitä on jos viime vuoden kirjaukset on väärin, eli alvia ei ole kirjattu :cry:

Re: ALV ulkomaanostot /eu-ostot

Lähetetty: 20 Maalis 2011, 09:17
Kirjoittaja Andy
Aloin vielä miettimään sitä, että luetaankohan tämä kuitenkin maahantuonniksi..? Se on selvää, että kun yhteisön ulkopuolelta tuodaan yhteisöön tavaraa, niin jossain vaiheessa tapahtuu maahantuonti ja joku joutuu maksamaan tullin+alvin maahantuonnista. Keskeistä lieneekin se, että onko ranskalainen yritys jo huolehtinut maahantuonnin tulleista ja veroista vai onko se jättänyt ne suomalaisen yrityksen tehtäviksi. Laskulla oleva "intra-community delivery" viittaisi mielestäni siihen, että ranskalainen yritys olisi huolehtinut maahantuonnista ja toimitus olisi teille siten yhteisöhankinta, mutta olisikohan teillä mahdollisuutta kysyä tästä ranskalaiselta yritykseltä? Miten Suomen tulli on käsitellyt lähetystä vai eikö se ole jäänyt tulliin Suomessa lainkaan?