EU osto

Tietoa kaupankäynnistä Euroopan Unionin sisällä
OMG
Viestit: 16
Liittynyt: 26 Syys 2014, 07:07

EU osto

Viesti Kirjoittaja OMG » 02 Maalis 2015, 17:04

Heippa!

Onko ostajalla velvollisuus tarkistaa EU kaupan myyjäosapuolen VAT numero?
Laskussa lukee VAT 0 % ja "recipient is liable for VAT" ja "Intra-Community 0% services supply, Art 194". Lähinnä kiinnostaa, että kun tuli tarkistettua eikä tuo ollut toiminnassa oleva VAT numero, mikä laskusta löytyi, niin tuleeko silti kirjata yhteisöostoksi laskun perusteella vai mitenkä kuinka?

Kiitos!

rutja76
Viestit: 176
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: EU osto

Viesti Kirjoittaja rutja76 » 02 Maalis 2015, 18:10

OMG kirjoitti:Onko ostajalla velvollisuus tarkistaa EU kaupan myyjäosapuolen VAT numero?
Tässä lukee (puhutaan yhteisömyynnistä):
Koska verottoman yhteisömyynnin edellytyksenä on se, että toisesta EU-maasta olevalla kauppakumppanilla on alv-numero, on yrityksillä oikeus tarkistaa kauppakumppaninsa alv-numeron voimassaolo. Internetissä kyselyn voi tehdä Komission Internet-sivuilla osoitteessa: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/

Alv-numeron voimassaolon voi tarkistaa myös EU-kaupan alv-numeroiden tarkistuspalvelusta puhelimitse klo 9.00–15.00 numerosta 020 697 062 tai sähköpostitse osoitteesta eu.vies@vero.fi.
Mikäli myyjän alv-numero ei löydy täältä: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vi ... quest.html, niin soittaisin tuohon numeroon ja selvittäisin tilannetta.

OMG
Viestit: 16
Liittynyt: 26 Syys 2014, 07:07

Re: EU osto

Viesti Kirjoittaja OMG » 02 Maalis 2015, 18:38

Kiitos!

Jäin nyt vielä miettimään, että yleensä verottajan sivuilla puhutaan, että myyjällä on velvollisuus tarkistaa VAT numero, voidakseen lähettää tavaraa siten, että laskussa alv 0 %, (ostajan roolista ei ole mainintaa erikseen). Ja sitten myyjä antaa yhteisökaupasta kausiveroilmoituksella tämän ostajan VAT numeron ja myyntinsä määrän.

Kun taas ostaja ilmoittaa kausiveroilmoituksella ainoastaan yhteisökaupan summan ja itse siihen laskemansa veron, jonka myös saa vähentää, eli ei ilmoita myyjän VAT numeroa mihinkään.

Ja entä mitäs kauppaa se sitten on, jos tällä myyjällä ei ole edes olemassa VAT numeroa, että on keksinyt omasta päästään? Voisiko olla vain osto, jossa ei ole alv:a? Eikä ilmoiteta kausiveroilmoituksella mihinkään?
Huoh!

rutja76
Viestit: 176
Liittynyt: 28 Elo 2013, 15:21

Re: EU osto

Viesti Kirjoittaja rutja76 » 02 Maalis 2015, 19:04

OMG kirjoitti:Kun taas ostaja ilmoittaa kausiveroilmoituksella ainoastaan yhteisökaupan summan ja itse siihen laskemansa veron, jonka myös saa vähentää, eli ei ilmoita myyjän VAT numeroa mihinkään.
No käytännössä ostaja ei vähennä mitään, kun alvia ei ole maksettu. Vaan ilmoittaa, että kyseinen tavara on ostettu toisesta EU-maasta alv 0%:lla.
OMG kirjoitti:Ja entä mitäs kauppaa se sitten on, jos tällä myyjällä ei ole edes olemassa VAT numeroa, että on keksinyt omasta päästään? Voisiko olla vain osto, jossa ei ole alv:a? Eikä ilmoiteta kausiveroilmoituksella mihinkään?
Se kyllä kuulostaa hämärältä, itse soittaisin alv-palvelunumeroon ja pyytäisin lisätietoa. Käytännössä ostajalle riittää kuitti jossa on alv-erittely ja verokannan peruste. Jos koko kuitti on feikki, no samaa voisi tapahtua myös Suomessa tapahtuvassa kaupassa, en tiedä olisiko siinä tapauksessa ostajalla jonkunlainen velvollisuus tarkistaa kuitin/laskun aitous kuten esim. onko myyjän alv-numero olemassa. Myyjän alv-numeron pitää joka tapauksessa lukea kuitissa/laskussa, tapahtuuko kaupat kokonaan Suomessa vai ei.

OMG
Viestit: 16
Liittynyt: 26 Syys 2014, 07:07

Re: EU osto

Viesti Kirjoittaja OMG » 02 Maalis 2015, 19:57

Juu, soittelen huomenna ja laitan vaikka viestiä tänne, mitä sanotaan :)

Ja tosiaan kyllä yhden isomman firman ostoreskontrassa tarkastettiin laskuttajan tiedot Ytj:n sivuilta ennen maksamista, että on alv- ja ennakonperintärekisterissä. Tässä EU kaupassa se vain on jotenkin toisin päin koko homma, niin ajattelin, että josko ostajan ei tarvitsisi :D

OMG
Viestit: 16
Liittynyt: 26 Syys 2014, 07:07

Re: EU osto

Viesti Kirjoittaja OMG » 03 Maalis 2015, 11:57

No niin,

eipä siellä kukaan varmaksi osannut sanoa, kenenkään mielestä ostajalla ei ole velvollisuutta myyjän vat numeroa tarkistaa, mutta suositeltavaa olisi. Tosin eivät tienneet miten toimia, ellei numero ole tarkastettaesssa käytössä.. Koska jos ajatellaan että tavara on tullut, niin tokihan laskukin täytyisi maksaa..

Eivät tienneet sanoa, tuleeko mahdollisesti seuraamuksia, jos on antanut kausi-ilmoituksen jossa lukee, että eu- tavarostoja, mutta vastapuoli ei anna yhteisökaupan yhteenvetoilmoitusta ja lopulta kuudes virkailija, jonka kanssa keskustelin, kehotti tekemään kirjallisen ohjauspyynnön, jolloin saisi kirjallisen vastauksen.

Mutta summasummarum, verotuksen tai alv:n kannaltahan tällä ei ole rahallista merkitystä, on vain kyse oikeasta ilmoitustavasta.. Lisätäänkö ja vähennetäänkö alv.. Joten sanktiot tuskin voivat olla kovinkaan suuret, luulen ma.

Vastaa Viestiin