Sivu 1/1

yhteisöostot, ei myyntiin?

Lähetetty: 11 Marras 2013, 09:14
Kirjoittaja kp2012
jos ostan yhteisöostona, esim. somisteita myymälään, niin kuuluuko nämä kirjata yhteisöhankintoihin vai "normaalille kulutilille"?
tai jos teetän vuokrahuoneistooni remontin esim. saksalaisella tekijällä, niin kirjataanko se yhteisöpalveluostoihin vai voiko kirjata suoraan taseeseen vuokrahuoneiston perusparannukseen? miten nämä ilmoitetaan kausiveroilmoituksella? onko kaikki kausiveroilmoituksella ilmoitettavat ostot oltava kirjattu yhteisöhankinnat-tilille?

Re: yhteisöostot, ei myyntiin?

Lähetetty: 23 Marras 2013, 12:02
Kirjoittaja Hannele
Itse olen käyttänyt tyyliä että on ostotilinä (materiaalit- ja palvelut tiliryhmässä) Yhteisöhankinnat 24%- tili ja perässä samassa tiliryhmässä toinen tili "Yhteisöhankinnat- siirto toisiin tiliryhmiin"-niminen tili. Kaikki yhteisöostot kirjaan ensin Yhteisöhankinnat-tilille, jonka takana ohjelmassa on asetukset että alv kirjaukset menevät kuten kuuluu kausiveroilmoitukselle, ja ne ostot jotka kuuluvat johonkin muuhun tiliryhmään, siirrän sitten tarvittaessa tuon "siirto" -tilin (0%) kautta pois sinne minne kuuluvat (esim. kalusteet 0%). Näin ihan kaikki yhteisö-ostot, oli mitä oli, on myös kirjanpidosta jäljitettävissä yhdestä paikkaa.

Tuon tyyppista tapausta kuin esimerkissäsi ei ole tullut eteen...tekeekö saksalainen tekijä siis työn täällä suomessa saksassa rekisteröidyn yrityksen nimiin jolla alv tunniste joka on tarkistettu/voimassa. ym. jne. , asiat kannattaa tietysi ensin tarkistaa. Mutta eu palveluostotilin kanssa voi toimia vastaavasti kuin yllä kerroin, tai sitten, kuten myös muiden yhteisöhankintojen kyseessä ollen, voi perustaa omat yhteisöosto/yhteisöpalvelutilit kulloinkin kyseessä olevaan kulutiliryhmään.