Lomapalkkavaraukset ja -velat

Kaikki tuloslaskelmaan ja taseeseen liittyvät keskustelut ja kysymykset.
Henkeli
Viestit: 3
Liittynyt: 05 Helmi 2019, 14:10

Lomapalkkavaraukset ja -velat

Viesti Kirjoittaja Henkeli » 12 Helmi 2019, 21:57

Apua, kiitos!

Jos joku osaisi ihan rautalangasta vääntää, kun googlella löydetyt ohjeet ja oppaat ei nyt auttaneet niin, että olisin ihan varma toimistani.

Lomapalkkavaraukset ja -velat.
Eli summan tiedän, olkoon se nyt vaikka 5000€. Mitä siis kirjaan mihin? Mikä depet tili, mikä kredit tili, Varaus vai velka?
Mitä teen ensin? Vanhat varaukset pitää purkaa, miten ja minne? Mikä depet ja mikä kredit, varaus vai velka?
Meneekö nämä ylipäänsä niin, että aina varaus ja velka on vastatilejä, vai tuleeko tähän muita tilejä?

Puran ensin vanhan, niin että varaustilin saldo nolla? Ja sitten teen uudet varaukset tuolla 5000€ summalla? Lomapalkkavarauksten ja -velkojen sosiaalikuluille on oma tilinsä ja nämä kyllä osaan laskea.

Meillä siis entisellä kirjanpitäjällä ollut tapana, että näitä ei pureta, vain mahdollinen muutos kirjataan tilinpäätöksessä. Kuitenkin tilintarkastaja opasti minua, että purku tehdään tilinpäätöksessä ja kokonaan uudet varaukset. Tästä mulla ei siis ole mitään mallia entuudestaan ja ensimmäistä tilinpäätöstäni teen. Haluaisin siis joka tapauksessa aloittaa tämän ns. puhtaalta pöydältä, ettei ole mitään vanhoja jäämiä sotkemassa mitään. Eli kannattaako siis tilin saldo saattaa ekana nollaksi ja aloittaa siitä tekemään uudet varaukset? Ja onko silloin varaus ja velka vastatilit? Ja miten menee varausta tehdessä; kumpi depet ja kumpi kredit? Ja pitääkö alkuun saada siis varaustilin saldo nollaksi vai velkatilin saldo nollaksi?