Sivu 1/1

Tositteeseen tulevat merkinnät

Lähetetty: 03 Tammi 2017, 16:33
Kirjoittaja Katie
Hei,
en löytänyt selkeää vastausta mistään, josko täällä joku tietäisi.
Olen aiemmin merkinnyt kirjanpitoon tulevaan tositteeseen tositteen numeron sekä tiliöinnin.
Olen kuitenkin kuullut että mikäli pää-/päiväkirja on liitteenä, ei tositteeseen tarvitsisi lisätä erikseen tiliöintiä...
Riittääkö kuittiin/tositteeseen merkinnäksi pelkkä tositteen numero kirjanpidossa jos joka kuukaudelta löytyy kirjanpitoraporteista myös pää- ja päiväkirjat?

Re: Tositteeseen tulevat merkinnät

Lähetetty: 03 Tammi 2017, 20:57
Kirjoittaja Nokso
Lähtökohtaisesti tositenumero riittää. Eikä pää- tai päiväkirjaa tarvitse joka kuukauden jäljiltä olla, vaan tilinpäätöksen yhteyteen riittää, ellei toisin tapauskohtaisesti mainita. Kuukausikohtaista päiväkirjan virkaahan ajaa tiliote..

Re: Tositteeseen tulevat merkinnät

Lähetetty: 04 Tammi 2017, 11:40
Kirjoittaja myokymia
Olen täsmälleen samaa mieltä Nokson kanssa.

Ennen 1.1.2016 voimaan tullutta kirjanpitolain muutosta, 2 luku 5§ sisälsi maininnan "Jos peruskirjanpidosta ei ilmene eikä muutoinkaan ole selvää, miten liiketapahtuma on kirjattu, tositteessa on oltava merkintä käytetyistä tileistä." Pelkkä numerointi itse tositteessa on siis riittänyt, koska sen perusteella on voinut päivä- ja pääkirjasta katsoa mille tileille ko tosite on kirjattu. Tästä huolimatta jollain kirjanpitäjillä on ollut tapana tehdä tiliöinti myös tositteeseen, eikä siinä mitään väärää ole, mutta ehkä ylimääräistä työtä.

Nykyisin kirjanpitolain pykälä ei sano mitään tositteeseen tehtävistä merkinnöinstä, mutta: "Kirjauksen on perustuttava päivättyyn ja järjestelmällisesti numeroituun tai vastaavalla tavalla yksilöityyn tositteeseen, joka todentaa liiketapahtuman. Liiketapahtuman, tositteen ja kirjauksen välisen yhteyden tulee olla vaikeuksitta todettavissa."

Re: Tositteeseen tulevat merkinnät

Lähetetty: 05 Tammi 2017, 15:48
Kirjoittaja Katie
Kiitos paljon vastauksista myokymia ja Nokso. Tämä helpottaa toimintaani huomattavasti :D