Laskujen ja laskutusten kirjaus

Käytännön toimenpiteet kahdenkertaisen kirjanpidon aloittamiseen liittyen.
kirjuri89
Viestit: 1
Liittynyt: 17 Joulu 2019, 14:01

Laskujen ja laskutusten kirjaus

Viesti Kirjoittaja kirjuri89 » 17 Joulu 2019, 14:38

Tarvitseeko kahdenkertaisessa kirjanpidossa käyttää myyntisaamiset ja ostovelat kirjauksia ja tilejä. Yritys on pienimuotoinen Oy ja tulot perustuu paljon yrittäjän omaan työpanokseen eikä tarvikkeiden myyntikään ole suurta. Alv.verokausi on neljännesvuosi

1. Voinko koota yhdeltä viikolta kaikki samalla yritykselle tehdyt työsuoritteet yhteen laskuun ja eritellä ne päiväkohtaisesti laskuun?
2. Voiko ostolaskut kirjata vasta yhdellä tositteella maksupäivänä käyttämättä ostovelat tiliöintiä muulloin kuin alv.verokauden ja tilikauden vaihtuessa?
3. Voiko laskutukset kirjata vasta maksupäivänä yhdellä tositteella käyttämättä myyntivelat tiliöintiä muulloin kuin alv.verokauden ja tilikauden vaihtuessa?

4040
Viestit: 143
Liittynyt: 06 Tammi 2018, 12:17

Re: Laskujen ja laskutusten kirjaus

Viesti Kirjoittaja 4040 » 17 Joulu 2019, 18:08

Jos liikevaihto on alle 500 000 euroa, tilikauden aikana kirjanpidon ja arvonlisäveron tilitykset saa tehdä maksuperusteisesti ilman myyntisaamisten ja ostovelkojen kirjaamisia:
https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteis ... arvonlisa/

Huomaa kuitenkin verottajan ohjeesta, että "maksuperustetta sovelletaan arvonlisäveron tilityksessä vain Suomessa tapahtuviin tavaran tai palvelun myynteihin ja ostoihin. Maksuperustetta ei siis voi soveltaa:
- tuonteihin ja vienteihin
- yhteisömyyntien ja hankintojen ajalliseen kohdistamiseen
- niihin rajat ylittäviin palvelujen myynteihin, joihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta."

Pari huomionarvoista kohtaa kirjanpitolaista:
"Jos menot ja tulot kirjataan maksuperusteen mukaan, on ostovelat ja myyntisaamiset voitava jatkuvasti selvittää."

"Vähäisiä kirjauksia, jotka on tehty laskuperusteisesti tai maksuperusteisesti, ei ole tarpeen oikaista ja täydentää suoriteperusteen mukaisiksi ennen tilinpäätöksen laatimista, ellei niiden yhteisvaikutus ole olennainen."

sskky.fi/tiedot/6070
Viestit: 65
Liittynyt: 08 Touko 2019, 22:08
Viesti:

Re: Laskujen ja laskutusten kirjaus

Viesti Kirjoittaja sskky.fi/tiedot/6070 » 11 Tammi 2020, 17:56

Arvonlisäverotuksessa sallittu maksuperusteinen alv:n kirjaus ei tarkoita, että kirjanpitolaki sallisi kaikkien liiketapahtumien maksuperusteisen kirjaamisen.

Arvonlisäverotuksessa juurikin niin, että alle 500.000 euron kirjanpitovelvollinen, voi tilittää alv:n maksuperusteisesti. Verohallinnon ohje: https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteis ... arvonlisa/
Tämän verohallinnon ohjeen mukaan tilinpäätöksessä ei myyntien alveja tarvitse oikaista suoriteperusteiseksi.
Kutienkin AVL 136 ja 142 §:n mukaan tulisi tilinpäätöksessä alvit oikaista suoriteperusteiseksi.

Sitten taas kirjanpidossa KILA:n ohjeen mukaan voidaan tilikauden aikana käyttää kirjanpidon kirjauksissa laskuperustetta tai maksuperustetta. Tilinpäätöksessä vähäisiä kirjauksia lukuunottamatta, tulee tilinpäätös tehdä suoriteperusteella. Eli viimeistään tilinpäätöksessä tulee olla myyntisaamiset ja ostovelat omilla tileillään.

Vastaa Viestiin