Sähköisen tilinpäätöksen vaatimukset

Apua ja neuvoja erilaisiin tilinpäätöksessä tarvittaviin asiakirjoihin liittyen.
dartvaneri
Viestit: 1
Liittynyt: 09 Tammi 2020, 13:11

Sähköisen tilinpäätöksen vaatimukset

Viesti Kirjoittaja dartvaneri »

Hei,
Olen tehnyt tiekuntien hallinnointiin ohjelmiston, jossa on alv:ton kirjanpitotyökalu. Nyt minulta on kyselty että pystyykö sillä tekeen täysin sähköisen tilinpäätöksen. Olen yrittänyt kaivella netin syövereistä tietoa, mitä vaatimuksia on sähköisellä tilinpäätöksellä. En ole löytänyt. Osaisko täällä joku kertoa mitä tarvitaan?

Riittääkö että
- ohjelmasta saa tulostettua tilinpäätösasiakirjat(pääkirja, päiväkirja, alkutase, tulos- ja tasetileittäin, sekä allekirjoitetut tase-erittely ja tilityksen tarkastusselostus),
- ohjelmassa voi allekirjoittaa sähköisesti(piirretty allekirjoitus) tase-erittelyn ja tilityksen tarkastusselostuksen
- ohjelmassa voi selata vientejä ja niihin on liitetty skannatut tositteet?

Tarviiko tiliotteet olla tarkasteltavissa? Entä myyntisaatavista erillinen tuloste?


Kiitos,
Terkuin Niko.
Graf af Kexholm
Viestit: 130
Liittynyt: 03 Elo 2019, 22:21
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Sähköisen tilinpäätöksen vaatimukset

Viesti Kirjoittaja Graf af Kexholm »

Laitoitpa kiintoisan kysymyksen. En ole koskaan ollut tiekuntien kanssa tekemisissä, mutta jos voin antaa osviittaa niin olkoon. Sähköinen tilinpäätös ei ole mikään erikseen määritely käsite, vaan siihen pätevät (soveltuvin osin) samat säännökset kuin "paperiseen tilinpäätökseenkin". Tosiasiassa näiden tiukka raja on aika kuvitteellinen juttu, parempi kuvitella se asteikkona, vaikka puhtaaseen paperikirjanpitoon ei ole pariinkymmeneen vuoteen törmännyt kuin museoissa.

Mainitsit pari dokumenttia, joita on ainakaan tuossa muodossa tunnista kuuluvaksi tavalliseen tilinpäätökseen. Kirjanpitolaista:

1 § (30.12.2015/1620)
Tilinpäätöksen sisältö

Tilikaudelta on laadittava tilinpäätös, joka sisältää:

1) tilinpäätöspäivän taloudellista asemaa kuvaavan taseen;

2) tuloksen muodostumista kuvaavan tuloslaskelman;

3) varojen hankintaa ja niiden käyttöä selvittävän rahoituslaskelman, jos kirjanpitovelvollinen on suuryritys tai yleisen edun kannalta merkittävä yhteisö; sekä

4) taseen, tuloslaskelman ja rahoituslaskelman liitteenä olevat tiedot (liitetiedot).

Tuo rahoituslaskelma ei koske pienyrityksiä, eli sitä ei tarvitse tässä murehtia. Pääkirja ja päiväkirja eivät siis kuulu tilinpäätökseen, ja alkutase selviää tilinpäätöksen taseesta, sillä siinä esitetään vertailuna edellisen tilinpäätöksen tase. Mikäköhän tuo tilityksen tarkastusselostus on, joku tiekuntien juttu?

Kirjanpito perustuu kirjausketjuun (https://taloushallintoliitto.fi/kirjanp ... on-pohjana on hyvä kuva asiasta). Yksittäinen tosite kuvaa liiketapahtuman luonteen, ja siinä kerrotaan käytännössä aina suoraan (D 200 Ostot K 200 Kassa) mille tileille tosite aiheuttaa kirjauksen. Tositteen perusteella tehdään päivä- ja pääkirjaan kirjaukset tositteessa mainituille tileille. Tilinpäätöksessä pääkirjan saldot yhdistellään. Tämä kaikki tapahtuu automaattisesti ohjelmissa, mutta tärkeätä on että ohjelmassa voi ns. porautua, eli tilinpäätöksestä päästä tutkimaan vaikka pääkirjan tiliä "Edustuskulut", josta sitten pääsee tutkimaan kaikkia tositteita jotka ovat aiheuttaneet kirjauksia kyseiselle tilille.

Tiliotteet ovat yksi (tärkeimmistä) tositteista, ja ne toimivat käytännössä tositteina kaikille kirjauksille, joissa toinen käytetty tili on pankkitili. Eli tiliotteiden täytyy olla nähtävissä ohjelmassa kuten muidenkin tositteiden, jos haluaa kirjanpidon täysin sähköisenä.

Noihin kolmeen viivakysymykseen siis:
- Kaiken täytyy olla tarvittaessa selkokielisesti tulostettavissa.
- Täysin sähköisessä pitäisi olla sähköinen allekirjoitusmahdollisuus, vaikka suurin osa tilinpäätöksistä allekirjoitetaan edelleen käsin paperille. Heikko allekirjoitus (piirtäminen) on yksi vaihtoehto, mutta vahva (esim. Visma Sign) on parempi. Joko niin että tilinpäätös PDF:nä allekirjoitetaan ja allekirjoitetaan sitten Vismassa ja sitten upitaan takaisin ohjelmaan, tai sitten Visman API:n kautta.
- Ei kirjausta (vientiä) ilman tositetta. Tosite voi koostua monesta osasta, esim. skanni jossa on kaupan kuitti kulukorvauslomakkeen päällä PDF:nä + ohjelman oma tosite-olio jossa lukee selite ja käytetyt tilit.
Vastaa Viestiin