Taloyhtiön tilintarkastus yksityistilauksena?

Apua ja neuvoja erilaisiin tilinpäätöksessä tarvittaviin asiakirjoihin liittyen.
Osakas
Viestit: 8
Liittynyt: 05 Joulu 2019, 21:26

Taloyhtiön tilintarkastus yksityistilauksena?

Viesti Kirjoittaja Osakas » 04 Touko 2020, 18:54

Tervehdys, kovasti tarvitaan ammattilaisten neuvo. Löytyykö ja mistä tilintarkastaja joka suostuu tarkistamaan taloyhtiön tilinpäätöksen ja kirjanpidon "yksityistilauksena" osakkaalta. Ja onko tämä edes mahdollista?
Pienessä taloyhtiössä tapahtuu kaikenlaista laitonta (ei alkuperäisiä issarin allekirjoittamia tilinpäätöksiä, rahakkaat remontit huuhaalaskuilla ohi hallituksen, yhdellä asunnolla on n.10t rästit jne) mutta äänestys tilintarkastuksesta ei mene läpi kun pj lobbaa. Osakkaalla on mennyt nyt 3 v "tappeluun" mutta kaikki turhaan. Toiminnantarkastajakin on issarin firmassa töissä. Voiko ja mistä osakas saada lausunnon riippumattomalta tilintarkastajalta (jälkeenpäin kun arkistoon tulee ehkä puolen vuoden päästä kirjanpitomappi)?
Toinen asia. Taloyhtiö ei koskaan vahvistanut mitään tappiota ja 4-5 vuotta oli voitot jotka issarin neuvosta "siirrettiin vapaaseen omapääomaan") Eli kaikki poistot tekemättä jne. Pystyykö nyt takautuvasti ilmoittaa vaikka 4 vuoden takaisesta tappiosta ja muuttaa "voitolliset" tilinpäätökset. Jos osakas jatkaa valittaa ja ottaa yhteyttä veroviranomaisiin niin luultavasti he eivät ottaa kantaa näihin kiistoihin ja osakkaan rooliin näissä vaan pistävät kaikki maksamaan 30% 21t voitoista.

myokymia
Viestit: 719
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Taloyhtiön tilintarkastus yksityistilauksena?

Viesti Kirjoittaja myokymia » 05 Touko 2020, 07:57

Tilintarkastaja ei käsittääkseni saa ottaa toimeksiantoa vastaan ilman yhtiökokouksen päätöstä. Tilintarkastajan siis valitsee yhtiökokous, ja jos tilintarkastaja lähtee tarkastamaan yhtiötä ilman että häntä on tehtävään valittu, on tämä hyvän tilintarkastustavan vastaista.

Kokonaan eri kysymys on, voisiko osakas noin vain luovuttaa yhtiön kirjanpitoa kenelle hyvänsä katsottavaksi? Ei siis toimitettaisi tilintarkastusta, vaan joku asioista tietävä vain katsoisi paperit läpi. Yleensä kirjanpitoja ei sellaisenaan anneta edes osakkaille, koska sisältävät mahdollisesti salassa pidettävää tietoa. Tästä syystä osakkaille annetaan vain tilinpäätös nähtäväksi. Tietenkin hienoa, että isännöitsijällä tai hallituksella ei nähtävästi ole omasta mielestään mitään salattavaa ja ovat valmiita avoimuuden nimissä näyttämään kaikille osakkaille koko kirjanpiton.

Asunto-osakeyhtiölain 9:13 § mukaan osakkeenomistaja voi hakea aluehallintovirastolta erityisen tarkastuksen toimittamista. Edellytyksenä on, että ehdotusta on yhtiökokouksessa käsitelty ja jos osakkeenomistajat, joilla on vähintään yksi kymmenesosa kaikista osakkeista tai yksi kolmasosa kokouksessa edustetuista osakkeista, ovat ehdotusta kannattaneet.

Mitä tarkoitat, että tappioita ei ole vahvistettu? Eikö veroilmoituksia ole tehty, vai onko yhtiökokous jättänyt tilinpäätökset vahvistamatta? Veroilmoituksia ei ole välttämätöntä tehdä tappioiden verotuksellista vahvistamista varten (vaikkakin suositeltavaa), koska jos tappiovuodelta ei ole tehty veroilmoitusta ja myöhemmin ilmoitetaan voitollisia tilikausia, voidaan tappiovuodelta tehdä siinä vaiheessa verotuksen oikaisulautakunnalle oikaisuvaatimus. Tämä koskee tilikausia, jotka ovat päättyneet 2018 tai sen jälkeen. Ennen vuotta 2018 päättyneiden verotusten osalta ei tarvitse tehdä oikaisuvaatimusta, jotta ne voidaan ottaa huomioon verotuksessa.

Osakas
Viestit: 8
Liittynyt: 05 Joulu 2019, 21:26

Re: Taloyhtiön tilintarkastus yksityistilauksena?

Viesti Kirjoittaja Osakas » 06 Touko 2020, 19:14

Kiitos,
1) osakas on hallituksen jäsen ja arkisto edellisiltä vuosilta on kellarissa. Yhtiössä on ehkä 3 asuntoa ja kaikki 3 osakasta kuuluu hallitukseen. Toinen asia on ettei siitä mitään apua tule. Jopa tilinpäätöksen yhteydessä ei kirjanpitoa eikä tositteita näytetä. Eikä koko vuoden aikana mitään hallituksen kokouksia kutsuta koolle. Ja jopa vaatimuksista ei saa mitään tietoa remonteista. Siis tulee vaan 10t t tai 15t tilinpäätökseen faktana.
2) yhtiöllä on 3 v yhtiökokouksissa vahvistettu voitto yht. yli 20t. 10v sisällä oli tappioitakin. Mitään veroilmoituksia ei koskaan tehty. Eli mitä tulee jos verottaja saa tietoon asian? Joutuvatko osakkaat maksamaan siitä veroa vai voivatko he esittää korvausvaatimuksen isännöitsijälle väärin tehdyistä tilinpäätöksistä (tarkoitan ettei hän poistoja tehnyt jne) Vai tapahtuuko näin että isännöitsijä on sivussa ja vain osakkaat joutuvat vaikeuksiin

myokymia
Viestit: 719
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Taloyhtiön tilintarkastus yksityistilauksena?

Viesti Kirjoittaja myokymia » 07 Touko 2020, 07:14

1) Jos on hallituksessa, mutta ei voi luottaa tilinpäätöksen oikeellisuuteen, kannattaa omalta osaltaan jättää se allekirjoittamatta ja hallituksen kokouksen pöytäkirjoihin merkinnät asiasta. Samoin yhtiökokouksissa vastustaa vastuuvapauden myöntämistä ainakin isännöitsijälle, mahdollisesti myös hallitukselle, ainakin niiltä osin kuin se koskee tilinpäätöksen hyväksyntää. Tuo erityisen tarkastuksen toimittaminen on sitten yksi vaihtoehto.

AsOyL "Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten pidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty."

Isännöitsijä on alisteinen hallituksen määräyksille, joten isännöitsijällä ei ole oikeutta toimia vastoin hallituksen linjauksia, tai voi joutua muutoin vastuuseen teoistaa. Niin kauan kun isänönitsijä toimii omien valtuuksiensa puitteissa, vastuussa on hallitus. Hallituksen taas valitsee yhtiökokous ja hallituksella ei ole oikeutta toimia yhtiökokouksen päätösten vastaisesti.

2) Kirjanpito ei ole pelkästään sen takia väärin laadittu, että yhtiölle tulee verotettavaa voittoa, joten se tuskin korvausvelvollisuutta aiheuttaa. Sen sijaan jos isännöitsijä on tehnyt kirjanpidon vastoin hallituksen ohjeita, voi korvausvaateita olla mahdollista esittää. Hallitus kuitenkin vastaa tilinpäätöksen laatimisesta, joten ei haliltus omaa vastuutaan pakoon pääse. Jos tilinpäätös on virheellinen, ei hallituksen olisi pitänyt tälläista hyväksyä.

Verotettavaa voittoahan ei tule, mikäli tulo on alle 30 euroa, kun edellisten vuosien tappiot on vähennetty. Jos voitto on isompi, menee tämä verolle. Hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten pidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Verovelvollinen on yhtiö, ei osakkaat (paitsi tietenkin siten, että yhtiön tulot lienee tässä tapauksessa koostuu osakkaiden maksamista vastikkeistsa). Vaihtoehtona olisi laatia takautuvasti kirjanpidot uusiksi, mutta en ota kantaa menettelyn oikeellisuuteen.

Osakas
Viestit: 8
Liittynyt: 05 Joulu 2019, 21:26

Re: Taloyhtiön tilintarkastus yksityistilauksena?

Viesti Kirjoittaja Osakas » 07 Touko 2020, 21:02

Juu, näin laki määrää, mutta käytäntö on muuta, erityisesti pienissä taloyhtiöissä. Viesteihin ei vastata, eriäviä mielipiteitä ei oteta edes yhtiökokouksessa, puheenvuoro ei anneta, tekstin vääntää sihteeri mielensa mukaan. Nytkin on parasta aikaa vilppeihin - pj mykistää puhevuoron web-kokouksessa ja siinä kaikki, Pj ei kutsu hallitusta koskaan koolle paitsi ennen yhtiökokousta. Tilinpäätöskokouksessa hallitukselle annetaan "luonnos". Vastoin osakkaan/=hallituksen jäsenen vaatimuksia muut hal.jäsenet sen allekirjoittavat! Issari ei koskaan mitään allekirjoita. Pj lobbaa ja vielä yks osakas jolla on eli vuoden määräiset vastikevelat ja hän asuu naapureiden laskuun... Eristyistilintarkastuksen asiaa ei ole pantu asialistalle 3 v. Ei edes yhtiökokouksen pöytäkirjaa saa. Käräjäkään ei auta kun asialistalla ei ollut käsitelty tilintarkastusasia. Viimeinen keino on ehkä (?) veroviranomaiset. Mutta ei kai heitäkään kiinnosta tämä toivoton tilanne. Pistävät vain samoille 4 asunnolle velat maksettavaksi :roll:

Vastaa Viestiin