Pääkirjan saldojen vastaavuus?

Apua ja neuvoja erilaisiin tilinpäätöksessä tarvittaviin asiakirjoihin liittyen.
Henkeli
Viestit: 3
Liittynyt: 05 Helmi 2019, 14:10

Pääkirjan saldojen vastaavuus?

Viesti Kirjoittaja Henkeli » 05 Helmi 2019, 14:22

Ekaa tilinpäätöstä tekemässä ja paljon on asioita joita en tiedä (oppisopimuskoulutus ja kouluttaja lopetti todeten, että nyt saat pärjätä itseksesi, mutta se on toinen juttu se).

Neuvoa kaipaan seuraavassa:
Pääkirjan saldot. Kuuluuko siis pääkirjan lopussa alku- ja loppusaldojen vastata toisiaan? Vai pääkirjan lopussa depet ja kredit saldot vastaavat toisiaan?

Itselläni siis tilanne, että depet ja kredit on samat, mutta alku- ja loppusaldot ei. Onko näin oikein vai väärin?

myokymia
Viestit: 621
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Pääkirjan saldojen vastaavuus?

Viesti Kirjoittaja myokymia » 05 Helmi 2019, 17:23

Alku- ja loppusaldon ei pidä vastata toisiaan, koko pääkirjan depetin ja kreditin kyllä (mutta ei yksittäisen tilin).

Pääkirjalla esim tuloslaskelman tilien alku- ja loppusaldot eivät yleensä ole samat, koska alkusaldo on nolla, mutta jos tilille on kirjattu jotain, loppusaldo on jotain muuta.

Taseessa taas alkusaldo esim myyntisaamisissa sisältää tilikauden alussa avoinna olevat myyntisaatavat. Tilikauden sisälle tilille kirjataan uudet myynnit ja toisaalta pois saadut myyntisuoritukset. Tällöin tilikauden päätteeksi taas loppusaldo on sillä hetkellä avoinna olevat myyntisaatavat. Sama esim pankkitilillä. Pääkirjan alkusaldo on se mitä tilillä on rahaa ja tilikauden aikana kirjataan panot sekä otot, jolloin loppusaldo on taas tilikauden päätöshetkellä tilillä olevat varat.

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa jokaisen kirjauksen depet ja kredit tulee olla yhtä suuri, jolloin koko pääkirjan kumulatiivinen depet ja kredit on yhtä suuri.

Vastaa Viestiin