Varastotili

Keskustelua varastonmuutoksen laskemiseen ja inventaarioihin liityen.
Konttorirotta
Viestit: 54
Liittynyt: 29 Elo 2009, 18:10

Varastotili

Viesti Kirjoittaja Konttorirotta » 01 Huhti 2011, 09:59

Hei,

en ollut varma meneekö tämä tilinpäätökseen vai varastonmuutokseen, mutta moderaattorit varmaan hoitaa..

Olisi tilinpäätös tehtävänä (toiminimi) ja varaston arvo tulisi varmaan saattaa tilinpäätökseen, mutta miten homma käytännössä käy? En osaa oikeastaan tuon tarkemmin edes kysyä. Hatarasti muistan, että varasto-tili tulisi aktivoida taseeseen, mutta eihän tästä yhtäkkiä ole mitään hajua kuinka homma hoituu.

Edit: Aivan, varasto arvostetaan. Se ei taida mennä niin yksinkertaisesti, että hankintamenot miinus myynti?

Andy
Viestit: 1555
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Varastotili

Viesti Kirjoittaja Andy » 03 Huhti 2011, 11:34

Varaston arvo lasketaan tilikauden lopussa inventaarissa. Normaalitilanteessa tuotteet arvostetaan niiden alkuperäisen hankintamenon mukaan, ellei arvonlaskua ole syystä tai toisesta tapahtunut.

Inventaarista saatua lukua verrataan tilikauden alun varaston arvoon ja sitä kautta saadaan varaston muutos selville. Jos kyseessä on ensimmäinen tilikausi, niin varaston alkuarvo on nolla.

Jos varasto on pienentynyt niin pienennys kirjataan tuloslaskelmaan kuluksi (varaston vähennys). Varaston kasvu taas merkitään tuloslaskelmaan niin, että se pienentää tilikauden ostojen määrää (jolloin tilikauden menot vähenevät). Tämä kaikki tehdään siksi, että tilikauden ostoina saa vähentää hankintamenon ainoastaan tilikauden aikana myydyistä tuotteista, mikä estää tuloksen muuntelun ostamalla tavaraa runsaasti varastoon.

Konttorirotta
Viestit: 54
Liittynyt: 29 Elo 2009, 18:10

Re: Varastotili

Viesti Kirjoittaja Konttorirotta » 03 Huhti 2011, 23:56

Jes, pakko myöntää että kysyin ennen kuin mietin kovin tarkkaan. Kiitos kuitenkin vastauksesta. Alkuun ihmettelin tuota miksi kasvanut varasto vaikuttaa ostoja pienentävästi, mutta nyt on sekin perusteltu.

Vastaa Viestiin