Vanhentuneen elintarvikkeen omaan käyttöön otto

Keskustelua varastonmuutoksen laskemiseen ja inventaarioihin liityen.
Aks_it
Viestit: 50
Liittynyt: 10 Helmi 2011, 13:55

Vanhentuneen elintarvikkeen omaan käyttöön otto

Viesti Kirjoittaja Aks_it » 09 Maalis 2013, 22:55

Mitä mieltä olette sellaisesta, että kauppias ottaa vanhentuneen elintarvikkeen omaan käyttöönsä sen jälkeen kun parasta ennen -päivämäärä on jo umpeutunut? Pitääkö tästä maksaa täysi hinta ja alvit vai meneekö hinta ja alvit mahdollisesti jopa nolliin koska tuote on myyntikelvoton (ei kuitenkaan käyttökelvoton)?

Andy
Viestit: 1555
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Vanhentuneen elintarvikkeen omaan käyttöön otto

Viesti Kirjoittaja Andy » 02 Touko 2013, 18:28

Tässä ollaan vähän harmaalla alueella, tarkoittaen sitä että viranomaisillakin voi olla asiasta erilaisia näkemyksiä tulkintoja. Lähtisin kuitenkin itse siitä, että sellaisen elintarvikkeen, jonka myynti on parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua mahdotonta, arvo on nolla. Jos tuote heittäisiin roskikseen, niin asia olisi päivän selvä. Kun sillä kuitenkin on kulutusarvoa kauppiaalle, niin en ole aivan varma. Parasta olisi pyytää verottajalta kirjallinen lausunto asiaan, silloin on turvassa verotarkastajien erilaisilta näkeymksiltä tulkinnoilta.

KHO:lta löysin vain yhden päätöksen (ja sekin on vanha) samantapaisesta tilanteesta:
Diaarinumero: 5189/26/79
Antopäivä: 12.10.1981

Virvoitusjuomia valmistavan yhtiön työntekijöillä oli oikeus ilmaiseksi nauttia työpaikalla yhtiön valmistamia juomia. Tätä tarkoitusta varten ns. päiväjuomavarastoon oli siirretty myyntiin kelpaamattomia virvoitusjuomapulloja, joissa oli virheellinen etiketti, korkki tai täyttökorkeus taikka jotka olivat päältäpäin likaantuneet. Joidenkin pullojen sisältö ei koostumukseltaan, kuten hiilihapon, sokerin tai veden liiallisuuden vuoksi, vastanneet yhtiön myyntiin valmistamia juomia. Katsottiin, että muita kuin koostumukseltaan myyntiin kelpaamattomia juomia oli pidettävä yhtiön myyntitarkoitukseen valmistamia juomia vastaavina tavaroina ja että näiden juomien ottamisesta käytettäväksi edellä mainittuun tarkoitukseen oli suoritettava liikevaihtoveroa.
Huomaa miten tuossakin ratkaisussa kriteeri tuntuu hieman epäloogiselta: eli siinähän sanotaan että jos juoma itsessään oli ei-myyntikelpoista, niin silloin veroa ei tarvinnut suorittaa, mutta jos pelkästään pakkaus oli ei-myyntikelpoinen niin veron joutui suorittamaan.

Vastaa Viestiin